Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că posturile de directori din Direcţiile de Sănătate Publică din ţară vor fi scoase la concurs în lunile următoare.
Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că evaluările privind activitatea directorilor Direcţiilor de Sănătate Publică au continuat, iar în prezent majoritatea conducerilor sunt interimare, motiv pentru care în lunile următoare vor fi scoase la concurs aceste posturi. De asemenea, ministrul a adăugat că postul va fi scos la concurs în următoarele săptămâni şi la DSP Dolj.
„Nu am renunţat la acele evaluări (n.r. privind activitatea directorilor DSP-urilor). În acest moment, majoritatea conducerilor sunt interimare, motiv pentru care în lunile următoare vom scoate la concurs aceste posturi, pentru a ne asigura că cei competenţi şi cei mai în măsură să ocupe aceste posturi de importanţă deosebită în sănătatea publică vor avea acces la un concurs corect. Postul va fi scos la concurs în următoarele săptămâni şi la DSP Dolj şi sperăm că persoane competente vor veni la concurs”, a spus ministrul Sănătăţii vineri, la Craiova, într-o conferinţă de presă.
Ioana Mihăilă, despre tulpina indiană: „E bine că numărul se menține redus”
În urmă cu o zi, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană a coronavirusului se menține redus. Astfel, se păstrează perspectiva României în privința pandemiei, după anunțul INSP despre tulpina menționată.
Ministrul Ioana Mihăilă a fost întrebată, la TVR, dacă anunțul INSP referitor la tulpina indiană schimbă perspectiva pandemiei în România, iar aceasta a declarat că nu se schimbă nimic față de cum eram în urmă cu o săptămână sau două.
„Nu o schimbă față de cum era în urmă cu o săptămână sau două săptămâni. Tulpina indiană apăruse în urmă cu două luni la noi în țară. E bine că numărul se menține redus și că, cel puțin din datele raportate de INSP încă nu există transmitere comunitară, sau, cel puțin, transmitere comunitară semnificativă pentru tulpina indiană”, a spus Ioana Mihăilă.
Ministrul a precizat că, luând în calcul incidența mare cu tulpina indiană în Marea Britanie, putem aștepta ca aceasta să ajungă și în alte țări din Europa, implicit în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până pe 6 iunie au fost raportate la INSP 2.087 secvențieri.
Au fost confirmate 1.490 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.437 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană, 17 braziliană și 26 cea indiană. În ce privește cazurile confirmate cu varianta Delta (cea indiană), 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni.
Tulpină indiană are două mutații la nivelul proteinei E
Medicul Adrian Marinescu a declarat, la momentul apariției tulpinei indiene în România, că trebuie avute în vedere trei lucruri: dacă este mai agresivă, dacă se transmite mai ușor și cum interacționează cu variantele actuale de vaccin.
Medicul a subliniat atunci că nu trebuie să ne îngrijorăm, ci doar să fim prudenți. „E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată”, a adăugat Adrian Marinescu.