Prima pagină » Economic Local » Ioana Luca, proprietarul Andalu, singurul restaurant cu specific spaniol din Iași: „Spaniolii știu să își trăiască viața” – FOTO/VIDEO

Ioana Luca, proprietarul Andalu, singurul restaurant cu specific spaniol din Iași: „Spaniolii știu să își trăiască viața” – FOTO/VIDEO

05 ian. 2024, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ioana și Daniel Luca au deschis, în anul 2019, Andalu, singurul restaurant cu specific spaniol din Iași. După 13 ani de muncă în Spania, au decis că este momentul să se întoarcă acasă. Ioana Luca a fost prezentă într-un nou episod de #PodcastBZI pentru a vorbi despre experiența din Spania, ce apreciază la spanioli, de ce ieșenii sunt atrași de gastronomia spaniolă, dar și despre planurile de dezvoltare a afacerii

După 13 ani de muncă în Spania, Ioana și Daniel Luca s-au reîntors în Iași pentru a investi într-un restaurant cu specific spaniol. După modelul restaurantelor de familie din Spania, Ioana și Daniel Luca sunt deopotrivă proprietari și ospătari la Andalu. Afacerea funcționează din 2019, iar alegerea numelui restaurantului nu a fost dificilă.

„Numele l-am ales din întâmplare, când eram într-un magazin de ceramică, din Iași, când eram în plin proces de renovare ca să ne deschidem restaurantul. Ne uitam la niște plăci de ceramică care păreau că aduc ceva din sudul Spaniei, ceramică artizanală. I-am zis soțului meu «ce ar fi să punem numele Andalu», care venea de la Andaluzia, o regiune din Spania. Și așa a rămas numele. Noi am renovat, vara trecută, locația pentru că era necesar să facem o schimbare”, povestește Ioana Luca într-un nou episod de #PodcastBZI.

Andalu, singurul restaurant cu specific spaniol din Iași

Ioana a muncit, timp de 13 ani în Spania, împreună cu soțul său și a învățat multe lucruri despre stilul de viață al spaniolilor sau gastronomia spaniolă.

„În Madrid sunt calamari prăjiți într-o baghetă, cu sos alioli. Asta e mâncarea tradițională, clasicul sandviș din Madrid. În orașele mai mici, mâncarea e și mai autentică, dacă reușești să ajungi. Acolo vezi bătrânei care ies în satele respective, înainte de prânz, beau vermutul cu un tapas, cu niște măsline, apoi iau prânzul. După prânz stau și își beau cafeaua, deci ajung la 11 la restaurant și pleacă la 4. În Spania, protagonist nu e peștele, nu sunt fructele de mare, ci orezul.

În Valencia este o zonă unde se cultivă orezul care este special pentru Paella, se absoarbe altfel sucul din pește, din fructe de mare, din supa de pește cu care se face orezul, dar, în sine, toată mâncarea spaniolă e simplă. Spaniolii știu să își trăiască viața”, mai povestește Ioana Luca, fondator Andalu.

Ioana Luca: „Majoritatea ingredientelor pe care le folosim sunt aduse din Spania”

Investiția inițială în restaurant a fost de aproximativ 180.000 de euro. O parte din sumă a fost primită prin intermediul programului Diaspora Start-up Ro-Win. Pe parcurs au mai investit și alți bani și au mărit echipa. Aceștia sunt și patroni, și ospătari, pentru că vor să fie mai aproape de client.

„Bucătarul șef este român, a lucrat mulți ani în Spania și Andorra. Practic, ne-a găsit el pe noi. Majoritatea ingredientelor pe care le folosim sunt aduse din Spania. Orezul, jambonul, cărnurile crud uscate, brânzeturile, uleiul de măsline, vinurile. Presupun costuri mai mari, timp de așteptare, dar ni le asumăm pentru că vrem să oferim niște produse autentice. Paella nu ar ieși la fel fără orezul special pentru Paella, care nu se găsește în România”, mai spune Ioana Luca.

O altă tânără din Iași care a discutat despre meseria de lash-artist într-un nou episod de #PodcastBZI este Ana Botnariuc.

Pe de altă parte, Ioana și Daniel Luca au fondat, în anul 2019, Andalu, singurul restaurant cu specific spaniol din Iași.

Comentarii
  • Bucătăria mediteraneană are un numitor comun: ingredientele proaspete. Care nu au văzut congelatorul. Ei le „aduc”din Spania. Unele, congelate.
    Ca afacere însă, bravo lor. Se adresează tipologiei de bizon care în Romania vrea sa se simtă ca în Spania, iar în Spania vrea sa se simtă ca în România. In Spania înfuleca sarmale trimise cu avionul, iar in Romania se delectează cu paella. Daca ar face invers, așa cum fac alte nații, nu ar mai fi roman.

  • Am mancat scoici vechi la paella lor.Portiile sunt mici .

  • Am mancat scoici vechi la paella lor.Portii mici.Vinuri mediocre dar scumpe

  • In calitate de client fidel pot sa recomand cu încredere acest restaurant. Raportul pret-calitate este mult peste ce oferă alte restaurante din aceeași gamă in Iași. In plus, atmosfera este plăcută, fara ifose și conviviala iar Ioana și Daniel sunt mereu prezenți și întâmpină personal oaspeții.

  • Pentru "Clientul" Daniel

    Dacă ești client fidel, te-ai născut în țara greșită. Aici se înfuleca sarmale, bre! Mici și ciorba de burta. Te simți tu mai special când halești paella, chorizo și hamon? Hai că ești penibil, Daniel.
    Câți clienți ai văzut în restaurantele românești din Spania? Și câți spanioli ai văzut în restaurantul spaniol din Iași? A mai fost un restaurant portughez, pe lângă poliția municipiului. Nu a rezistat nici măcar un an. Ție cat crezi că îți merge?

  • Și eu am mâncat foarte bine la Andalu,recomand.Mancare delicioasa, ambianță plăcută.Felicitari proprietarilor pentru curajul de a reveni în țară și pentru profesionalism.

  • Profesionalism? De unde? Înainte de a spune că ai o profesie, îți trebuie o școală în care înveți bazele acelei profesii. Nu cred că ai proprietatea cuvintelor. Ori, pentru tine e ok să mergi la un frizer care e calificat în placări cu faianță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`