Prima pagină » Titlurile zilei » Ioana Babiuc este singura femeie din Iași care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Nu este pentru prima dată când se află la cel mai important eveniment sportiv mondial: „Ne vom întoarce acasă cu medalii”

Ioana Babiuc este singura femeie din Iași care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Nu este pentru prima dată când se află la cel mai important eveniment sportiv mondial: „Ne vom întoarce acasă cu medalii”

24 iul. 2024, 02:00, 3 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Municipiul Iași va avea o reprezentantă la Jocurile Olimpice de vară de la Paris prin Ioana Babiuc. Este una dintre cele longevive arbitre din lumea sportului

Ioana Babiuc este singura reprezentantă a orașului Iași la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Ieșeanca va participa în calitate de arbitru la concursurile de judo de la Jocurile Olimpice. În anul 2023, a fost desemnată cea mai bună femeie arbitru din Europa de către Federația Internațională de Judo.

Ioana Babiuc reprezintă orașul Iași la Jocurile Olimpice

Deși are emoții, Ioana Babiuc este unul dintre cei mai calificați arbitri la judo din lume. Ieșeanca va petrece 8 zile la Paris, unde va oficia meciuri puternice între cei mai buni sportivi la această disciplină.

„Normal că am emoții, nu știu dacă voi scăpa vreodată de ele, important este cum le gestionăm. Am plecat astăzi spre Paris, iar de mâine, de pe 25 iulie, avem deja ședințe, facem repetiții. Începem concursul pe 27 iulie și terminăm pe 3 august. Nu este prima dată când particip la Jocurile Olimpice, am mai fost în 2012, la Londra și în 2021, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo”, spune Ioana Babiuc.

Pentru un arbitru nu este niciodată simplu, deoarece deciziile sale cântăresc foarte mult în desfășurarea unei partide. Sportivii au o calitate înaltă, iar arbitrii trebuie să se ridice măcar la același nivel.

„Cred că m-am maturizat față de olimpiada din 2012, dacă atunci nu știam cu ce se mănâncă, acum știu clar că nu depinde de noi, arbitrii, trebuie să urmărim ce fac sportivii, iar cine punctează și este cel mai bun trebuie să câștige, noi nu trebuie să influențăm rezultatul. Acolo, sunt cei mai buni sportivi din lume, deci meciurile vor fi foarte strânse, concurenții se cunosc foarte bine, din punctul meu de vedere, o să fie foarte multe meciuri în Golden Score. Sportivii vor apela la multe elemente tactice și nimeni nu va vrea să riște, având în vedere că sunt puse medalii în joc, astfel că va fi un pic mai dificil pentru noi, arbitrii”, a mai precizat arbitra.

A fost desemnată cel mai bun arbitru din Europa

Ioana Babiuc

Ioana Babiuc a mai arbitrat și la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012

Ioana Babiuc se menține la cel mai înalt nivel încă din 2010, când a arbitrat la Jocurile Olimpice pentru tineret din Singapore, apoi, în 2012, la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, în 2013 – la Campionatul Mondial de Judo din Rio de Janeiro, iar în 2021 – la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Ieșeanca nu se ferește niciodată din calea obstacolelor și acceptă orice provocare cu zâmbetul pe buze.

„Îmi plac foarte mult provocările, îmi place să fiu bună și să mă perfecționez continuu. Simt de la un concurs la altul că trebuie să mai lucrez la anumite lucruri. Avem și noi foarte multe puncte de atins în pregătirea noastră”, a specificat ieșeanca.

Ioana și-a stabilit și un obiectiv pentru competiția de la Paris, să arbitreze două finale. În cazul în care va reuși, se gândește serios să se retragă din arbitraj. Oricum fosta sportivă are un palmares acumulat de-a lungul carierei ce e de apreciat.

„Dorința mea cea mai mare este să arbitrez două finale. Dacă voi reuși acest lucru, atunci mă gândesc să mă retrag din arbitraj. Eu nu merg cu gândirea că nu voi reuși, acesta este obiectivul meu și vreau să îl ating. Vom vedea la final dacă îl ating sau nu, dar până atunci voi fi setată ca să îmi îndeplinesc dorința”, a transmis Ioana Babiuc.

România are un singur sportiv la judo

România va avea 107 sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. La judo avem un singur reprezentant, prin Alex Creț, la categoria de 90 kg. Ioana Babiuc este încrezătoare că acesta va reuși să aducă o medalie acasă.

„Din păcate, un singur sportiv avem la judo, Alex Creț, din Oradea, ne bucurăm pentru el. Eu cred că poate face o surpriză, să urce pe podium. Depinde foarte mult de cum și-a făcut pregătirea. O medalie ar fi un vis împlinit. Eu cred că România se va întoarce cu câteva medalii, poate la canotaj, la tenis de câmp, tenis de masă. Țin cu România, suntem cu toții alături de ei”, încheie Ioana Babiuc.

Ioana Babiuc va reprezenta România și orașul Iași la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, iar toată lumea îi ține pumnii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *