Prima pagină » National » Ioana Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul accidentului cumplit de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, părăsește Judecătoria Mangalia
Ioana Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul accidentului cumplit de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, părăsește Judecătoria Mangalia

Ioana Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul accidentului cumplit de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, părăsește Judecătoria Mangalia

21 mai 2024, 18:21,
în National

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul accidentului cumplit de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, părăsește Judecătoria Mangalia. Magistratul „a promovat”, ajungând judecător la Judecătoria Constanța.

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat astăzi, 21 mai 2024, transferul magistratului Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, urmând ca acesta să se efectueze începând cu data de 1 iunie 2024.

Aceasta este singura cerere de transfer vizând magistrații din Constanța admisă în cadrul ședinței de astăzi.

Codul de Procedură Penală prevede, la Art. 354, că un complet de judecată trebuie să rămână acelaşi în tot cursul judecării cauzei. Când acest lucru nu este posibil, completul se poate schimba până la începerea dezbaterilor. După începerea dezbaterilor, orice schimbare intervenită în compunerea completului atrage reluarea dezbaterilor.

Magistratul Ioana Ancuța Popoviciu judecă, printre altele, și celebrul dosar în care Pascu Matei Vlad, este acuzat de producerea accidentului de la 2 Mai, județul Constanța, soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei persoane.

Judecătoarea lui Vlad Pascu pleacă de la Judecătoria Mangalia

În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Dosarul său este judecat la Mangalia, judecătoarea Anuța Popoviciu ocupându-se de acest caz într-o manieră  aparte. Recent, Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru Judecători în materie disciplinară, a respins solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare a magistratului Ioana Ancuța Popoviciu. Membrii CSM au apreciat solicitarea IJ ca fiind neîntemeiată. Decizia nu are cale de atac.

Ioana Ancuța Popoviciu, în vizorul CSM pentru dosarul 2 Mai

Sesizarea Inspecției Judiciare a venit după ce la un termen trecut în dosarul lui Vlad Pascu, judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident, ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.

La o ședință ulterioară, judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu l-a întrebat pe unul dintre supraviețuitorii impactului provocat de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai dacă se afla la locul accidentului. Și asta nu e tot. Ea a vrut, de asemenea, să afle și la cât s-au ridicat cheltuielile de înmormântare pentru Sebi Olariu și Roberta Dragomir, tinerii uciși de Pascu în accidentul rutier. A aflat, astfel, că este vorba de aproximativ 30.000 de lei.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024