Prima pagină » Eveniment-Social » Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, se pensionează: „Este momentul să vină cineva mai tânăr” – FOTO

Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, se pensionează: „Este momentul să vină cineva mai tânăr” – FOTO

09 apr. 2024, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Scriitorul şi criticul literar Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, a înaintat o cerere către Consiliul Județean, prin care renunță la postul director. Timp de 18 ani, a condus instituția culturală, demonstrând faptul că funcția pe care o are nu este una deloc ușoară.

Directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași se pensionează

Ioan Holban are 70 de ani și este directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. Acesta a înaintat către Consiliul Județean cererea prin care renunță la postul de director.

În perioada 1996-2006, a fost directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, iar din 2006 până în prezent este directorul Teatrului „Luceafărul”.

„Am făcut o cerere pentru a mă retrage la pensie. Am și eu o vârstă, un orizont de viață previzibil. Mă mișc mai greu și cred că este momentul să vină cineva mai tânăr. Eu îmi fac treaba în continuare, citesc, scriu, asta îmi este pasiunea. Am peste 40 de ani de cronică literară, am rubrici de susținut, nu duc lipsă de ocupație în niciun fel. În perioada 1996-2006, am fost director la Teatrul Național «Vasile Alecsandri», iar din 2006 până acum – la Teatrul pentru Copii și Tineret «Luceafărul» Iași. Îmi aduc aminte cum niște colegi de-ai mei, actori, au vrut neapărat să vin director la Teatrul Național și eu le-am spus că, dacă o să se facă concurs, o să mă prezint, dacă nu, nu. După câteva luni, am fost anunțat că se face concurs și m-am prezentat. Eram patru pe un loc și eu am reușit să obțin postul”, declară Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” Iași.

Teatrul a devenit a doua lui casă

Pentru scriitorul şi criticul literar Ioan Holban, teatrul a devenit a doua casă, urmărind, în cei 28 de ani de directorat, sute de spectacole.

„În cei 28 de ani, am văzut sute de spectacole și în calitate de director, dar și în calitate de spectator. Pot spune că teatrul a devenit a doua mea casă, am petrecut foarte mult timp acolo. După ce ies la pensie, cu siguranță, o să mai merg la teatru. Am foarte multe amintiri frumoase, dar vremea depănării amintirilor abia acum începe”, adaugă Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” Iași.

Directorul a subliniat faptul că generația actuală de actori nu este la fel de interesată de teatrul clasic, ci caută o carieră în televiziune, tinerii fiind interesați mai mult de bani.

„Eu am niște regrete, generația mare de actori, pe care noi am avut-o, s-a pierdut. Sunt câțiva actori talentați, dar care nu se cultivă, sunt foarte prinși cu reclame, cu tot felul de telenovele, filme comerciale sau de spectacole comerciale care caută să aibă încasări. Nu sunt pesimist, eu cred că teatrul merge într-o direcție cât de cât bună, societatea va avea teatrul pe care îl vrea și pe care îl merită. Cred că viitorul director trebuie să fie optimist, să ia teatrul cu bune și cu rele, să fie extrem de implicat în absolut tot”, mai spune Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” Iași.

Comentarii
  • Gasiti si aici un antiroman!

  • Flori de primavara

    Om inteligent, apartinand totusi unui stil vechi de conducere, inradacinat in maniera balcanica. A tinut pe loc Luceafarul. Festivalul e o afacere. Intreaga conducere trebuie schimbata iar teatrul sa intre intr-un amplu proces de reconsolidare. Actorii sunt blazati, vorbesc moldoveneste, nu citesc, nu sunt deschisi, nu sunt interesati de mai nimic. Si din cauza acestui belfer alcoolic, lipsit de chef cultural. Altminteri, om inteligent. Dar ce folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *