Prima pagină » Eveniment-Social » Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, primește titlul de Doctor Honoris Causa la Iași
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, primește titlul de Doctor Honoris Causa la Iași

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, primește titlul de Doctor Honoris Causa la Iași

25 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. academician Ioan Aurel Pop primește titlul de Doctor Honoris Causa la Iași. Fostul rector al Universități Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, a primit distincția din partea Universități de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”. Pe de altă parte, într-o ședință a Senatului instituției din luna martie au fost luate și alte măsuri ce vizează activitatea didactică și educațională

Prof. univ. dr. academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, urmează a-i fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa la Iași. Fostul rector al Universități Babes-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca, a primit distincția din partea Universități de Medicină și Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa”. Pe de altă parte, într-o ședință a Senatului instituției din luna martie au fost luate și alte măsuri ce vizează activitatea didactică și educațională. Acestea sunt legate fie de concursuri pe post, fie de admiterea viitorilor studenți mediciniști.

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, primește titlul de Doctor Honoris Causa la Iași

Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Țaga, Cluj, România) este un istoric român, profesor universitar (din 1996) şi fost rector al Universităţii Babes-Bolyai (2012-2020), membru titular (din 2010) şi preşedinte (din 2018) al Academiei Române. Opera sa este axată pe cercetarea Istoriei medievale a românilor şi a Europei Centrale şi de Sud-Est (instituţiile medievale româneşti, formaţiuni politice romano-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spaţiul românesc extracarpatic, influeța bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală şi Occidentală, structura etnică şi confesională a Transilvaniei). Este adept al curentului naţionalist.

După apariţia cărţii ”Istorie şi mit în conştiinţa românească” a lui Lucian Boia, Ioan-Aurel Pop a publicat o carte în replică, respingând parţial teza deconstructivistă a istoricului bucureştean. A elaborat, de asemenea, manuale şcolare alternative pentru liceu.

Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași s-a întrunit în Ședință Ordinară

Pe de altă parte, marți, 8 martie 2022, Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași s-a întrunit în Ședință Ordinară. În cadrul acestei ședințe membrii Senatului au aprobat: posturile didactice și de cercetare propuse pentru a fi scoase la concurs în sesiunea mai-iulie 2022 în universitate, după cum urmează: 38 posturi (14 posturi perioadă determinată, 24 posturi perioadă nedeterminată)-Facultatea de Medicină Generală; 19 posturi (5 posturi perioadă determinată, 14 posturi perioadă nedeterminată)- Facultatea de Medicină Dentară; 1 post (perioadă determinată)-Facultatea de Farmacie; 1 post (perioadă nedeterminată)-Facultatea de Bioinginerie Medicală; 21 de posturi de cercetare (17 posturi pe perioadă determinată, 4 posturi-perioadă nedeterminată); metodologiile proprii de concurs pentru ocuparea posturilor de cercetare vacante pe perioadă nedeterminată și determinată. De asemenea, structura tezei pentru concursul de admitere 2023 la programele de studiu Medicină și Medicină Dentară va fi alta, astfel: 80 la sută vor fi întrebări din disciplina obligatorie (Biologie) și 20 la sută întrebări din disciplina la alegere (Chimie Organică sau Fizică).

În final, a fost completată lista colaborătorilor care vor susține ore în regim ”plata cu ora” la Facultățile de Medicină și Medicină Dentară. Faptul că prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române primește titlu de Doctor Honoris Causa la Iași este o nouă confirmare a valorii acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *