Prima pagină » Eveniment-Social » Invitație la expoziția intitulată „ SCHIBORI” semnată de artista Ecaterina Mărghidan
Invitație la expoziția intitulată „ SCHIBORI” semnată de artista Ecaterina Mărghidan

Invitație la expoziția intitulată „ SCHIBORI” semnată de artista Ecaterina Mărghidan

23 iul. 2024, 09:15,
în Eveniment-Social
Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași și Baia Turcească din Iași au plăcerea de a vă invită la expoziția  intitulată „ SCHIBORI” semnată de artista Ecaterina Mărghidan.

 „Shibori este o tehnică japoneză de vopsire manuală a unor materiale textile care produce modele pe țesătură. Cele mai vechi materiale vopsite astfel sunt din secolul al VIII-lea. Multe țesături din mătase, cânepă sau din bumbac au fost decorate în această tehnică folosind ca vopsea indigoul.

Colorarea pânzei în baia de vopsire presupune scufundarea materialului într-o cuvă cu apă colorată și expunerea anumitor porțiuni ale acestuia la contactul direct cu soluția de vopsire. Există un număr infinit de moduri prin care se poate lega, coase, îndoi, răsuci sau împături pânza pentru a rezultă modele foarte diferite. Fiecare metodă este folosită pentru a obține un anumit design și este adaptată la tipul de pânză folosită.
Expoziția Shibori de la Baia Turcească din Iași leagă trecutul și prezentul unor tehnici textile tradiționale îmbinând artistic ideea apei pure care spală și purifică de cea a apei albastre ce își lasă amprenta pe material.”Vă invităm în perioada 20 Iulie-20 August la CENTRUL INTERNAȚIONAL DE ARTA CONTEMPORANĂ, Baia turcească din Iași, Strada Arhitect G. M. Cantacuzino, Iași pentru a vizita un experiment artistic și didactic totodată în care tehnica shibori este un mijloc meditativ de recuperare a trecutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *