Prima pagină » International » Investitorul american dr. Michael Burry spune că „Iadul economic de pe Pământ se apropie și 90% dintre oameni nu îi vor putea supraviețui” – VIDEO

Investitorul american dr. Michael Burry spune că „Iadul economic de pe Pământ se apropie și 90% dintre oameni nu îi vor putea supraviețui” – VIDEO

02 dec. 2022, 15:57,
Simona Ciobanu în International

Popularul strateg dr. Michael Burry pare să indice că piețele obligațiunilor devin din ce în ce mai instabile. El se așteaptă ca Fed să renunțe la QT cât mai curând la începutul anului viitor. Rezerva Federală ar putea crește până când ceva se sparge, randamentele trezoreriei continuând să meargă pe verticală în cel mai rău caz. Acțiunile pot avea mai multe dezavantaje, deși fluxul de numerar liber pare să aibă o reducere.

„Inflația apare în vârfuri. Când vârful se rezolvă, nu va fi din cauza lui Biden sau Powell. Va fi pentru că aceasta este esența, natura inflației. Se rezolvă, păcălește oamenii și apoi se întoarce. Când se va întoarce, nici POTUS, nici de Fed nu vor lua credit”, a spus Micheal Burry pe rețelele de socializare.

Amintim că într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele prețuri cresc, altele scad. Inflația se manifestă atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Chiar și ONU a cerut Fed să nu mai majoreze ratele dobânzilor

Investitorul american dr. Michael Burry, despre inflație

Dr. Michael Burry, renumit pentru poziţia sa în criza imobiliar-financiară, a emis numeroase semnale de avertizare investitorilor în ultimii ani. De data aceasta, dr. Burry vede riscuri serioase în anumite locuri de pe piață, care ar putea avea un impact negativ atât pe piețele cu venit fix, cât și pe cele de acțiuni. Comentând un thread pe Twitter, dr. Burry afirmă că crede că Rezerva Federală va reduce QT încă de la începutul anului viitor. O mișcare neașteptată pentru unii, deoarece Fed a început să reducă efectul de îndatorare abia la începutul acestui an.

Explicația începe cu Rezerva Federală care crește în prezent ratele dobânzilor într-un ritm record, mai rapid decât oricând în istoria recentă.

„Viteza este PIB nominal/oferta monetară (M2 aici). Ratele QT+ mai mari încep să împingă M2 în jos. Cu toate acestea, vedem o creștere a vitezei, care iese din obscuritatea narativă. În 1978-1979, creșterea vitezei a depășit scăderea ofertei monetare pentru a conduce inflația din ce în ce mai sus. Redux ar șoca”, a afirmat Burry.

Rezerva Federală pare, de asemenea, nepreocupată de politica monetară internațională, concentrându-se în schimb pe abordarea inflației interne cu orice preț pentru a o readuce la valoarea de referință de 2%. Chiar dacă inflația ar fi putut fi cauzată de probleme de aprovizionare dincolo de controlul Fed. Chiar și ONU a cerut Fed să nu mai majoreze ratele dobânzilor.

Diferențele de rate ale dobânzii între țări au condus deja la un stimulent serios pentru dolarul american, întărind moneda SUA și afectând alte țări. Aceasta înseamnă probleme serioase, deoarece Fed estimează că 50% din PIB-ul global este produs în țări ale căror monede sunt ancorate de dolarul american, fără a lua în calcul Statele Unite.

Dominanța USD este evidențiată și de faptul că 60 la sută din pasivele internaționale și în valută (în principal depozite) și creanțele (în principal împrumuturi) sunt exprimate în dolari SUA. Și odată cu creșterea ratelor dobânzilor, rambursarea datoriilor în dolari americani devine mai costisitoare, ceea ce duce la crize ale datoriilor suverane.

„Realizați că inflația a fost întotdeauna la vârf. Și niciodată nu a fost un singur vârf.
Deci se rezolvă la o scurtă deflație (40-50s) sau dezinflație (70s) și revine.
Un ciclu inflaționist se întinde în general pe ani, iar erele inflaționiste s-au întins pe decenii. Natura umană”, a mai spus Michael Burry.

Micheal Burry: „Toate prostiile trebuie să dispară”

De altfel, pe măsură ce ratele dobânzilor continuă să crească, volatilitatea va continua să crească. Mai mult, SUA emite de două ori mai multe obligațiuni decât au făcut înainte de pandemie, pe o piață a obligațiunilor de trezorerie aparent ilichidă.

„Cu facturile recente de cheltuieli, inclusiv scutirea de împrumut pentru studenți, care se apropie acum de 2 trilioane de dolari în acest an, avem apariția Put-ului fiscal. Nu mai este doar pentru COVID. Și va fi la fel de bun pentru economia Americii precum zahărul pentru bebeluși.

Balonul de angajare cu guler alb izbucnește chiar în fața ochilor noștri. Și cu cât este nevoie de mai mult timp pentru a dispărea disponibilizării, cu atât va fi mai permanentă scăderea ocupării forței de muncă. WFH va fi văzută în timp ca un vinovat.”, a spus Michael Burry.

Pe scurt, nu există suficienți cumpărători pentru trezorerie, deoarece SUA emite mai multe dintre ele, iar participanții mari, cum ar fi băncile comerciale din SUA, guvernele străine și asigurătorii de viață, evită din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a pierderilor mari. De asemenea, instituțiile financiare nu doresc să intre din cauza preocupărilor de reglementare. Companiile par, de asemenea, să își păstreze lichiditatea pentru a face achiziții mai ieftine sau pentru a păstra un tampon pentru o posibilă recesiune a câștigurilor.

De asemenea, Michael Burry însuși poate crede că mai multă durere urmează, înainte de a marca un minim pe piețele de acțiuni. El a făcut aluzie la aceasta spunând că „toate prostiile trebuie să dispară”.

Dr. Micheal Burry trage atenția asupra faptului că volatilitatea, efectul de levier în marjă și creditele de consum sunt mai proaste decât par a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025