Dezvoltatorii care vor să construiască în Iaşi vor trebui să prezinte primăriei un studiu de impact al traficului. Demersul promite diminuarea construirii blocurilor în zonele aglomerate
Situaţia traficului din Iaşi a ajuns un coşmar pentru toţi cei care trebuie să tranziteze oraşul în fiecare zi. Fie ca să ajungă la serviciu, fie ca să îşi ducă micuții la şcoală, ieşenii trec testul răbdării zi de zi, mergând bară la bară. Astfel, Primăria Municipiului Iaşi a anunţat recent că va cere investitorilor un studiu de impact al traficului înainte de a le permite să construiască în zonele aglomerate.
Investitorii care vor să construiască în Iaşi trebuie să elaboreze şi un studiu de impact al traficului. Primarul Mihai Chirica a făcut anunţul
Edilul Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat recent că va cere investitorilor să elaboreze un studiu de impact, privind circulaţia rutieră. Acesta a subliniat faptul că demersul nu vine ca să blocheze investiţiile sau dezvoltarea oraşului.
„Nu este împotriva legii să cerem un studiu de impact, privind circulaţia rutieră pe fiecare reglementare urbanistică, astfel încât, în funcţie de volumul de trafic care acea reglementare intenţionează să îl aducă suplimentar faţă de cele existent, trebuie să ne spună proiectantul şi beneficiarul, investitorul, cum răspunde impactului pe care îl creează asupra traficului. Sigur, asta nu înseamnă, în mod neapărat, o blocare a investiţiilor, ci o temerare a lor în zonele în care traficul rutier nu mai poate fi unul controlabil. Bănui că pe parcursul timpului, pe măsură ce vehiculele poluante vor fi scoase din trafic, pe măsură ce normele europene vor fi foarte clar îndeplinite de fiecare stat membru, atunci când vorbim despre poluare, traficul se va reduce substanţial. Că, dacă aveţi şi dumneavoastră curiozitatea, când staţi în trafic, să vă uitaţi la parcul care circulă, o să îmi daţi dreptate”, a spus Mihai Chirica, primarul Iaşului.
Edilul caută soluţii după ce, la mijlocul lunii noiembrie, Iaşul a rămas paralizat din cauza traficului
Pe data de 13 noiembrie 2023, Iaşul a rămas paralizat. Acea zi a fost una neagră pentru toţi cei care au trebuit să scoată maşina din parcare şi să plece în oraş. Pe lângă construirea zecilor de blocuri, care implicit aglomerează şi traficul din zonele de reşedinţă, în noiembrie, totul a fost cauzat de lucrările celor de la ApaVital, care se desfăşurau în voie, în plină zi. În cele din urmă, reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au decis stoparea acestora pe timpul zilei şi continuarea lor doar noaptea.
„În cele din urmă, împreună cu directorul de la ApaVital am decis ca lucrările să se întâmple doar pe perioada nopții, astfel am dislocat polițiști locali din alte intersecții și i-am transferat spre zona Bucium și toate intersecțiile din amonte și aval de acest punct fierbinte al orașului. Este foarte clar că prezența unui număr foarte mare de vehicule a dus și la întârzieri în transportul public. Dimineață s-a circulat bine, la orele 7:00 – 8:00, după care, odată cu intervenția utilajelor și strangularea drumului, într-un mod evident, circulația a devenit din ce în ce mai anevoioasă”, a spus Mihai Chirica, primarul Iaşului.
De când Iaşul a fost paralizat de trafic, municipalitatea caută soluţii pentru decongestionarea circulaţiei. Astfel, investitorii care vor să construiască în Iaşi trebuie să elaboreze şi un studiu de impact al traficului.
Bună gluma asta!Mai este „vreun petic „de pământ in orașul asta pe care sa nu se fi construit ceva?Răspuns categoric,NU!
Greșit. Primăria vrea sa aibă pe cine da vina pentru traficul infernal: pe cel/cei care au elaborat studiul de impact al traficului.
Traficul e oricum sufocant, chiar daca de acum înainte nu s-ar mai construi nimic. Pe asta cum o rezolva primăria?
nici nu au deschis Silk district , o sa visati la aglomeratia de acuma .