Prima pagină » Local » Investiții pentru modernizarea de transportului public ieșean! Ce vehicule au fost promise în următorii ani

Investiții pentru modernizarea de transportului public ieșean! Ce vehicule au fost promise în următorii ani

27 iul. 2022, 09:13,
Emanuela Băluță, în Local

Municipalitatea este interesată de modernizarea transportului în comun. În ședința de Consiliu Local Iași au fost aprobate 2 proiecte de interes pentru ieșeni. Este vorba despre unul care are în vedere achiziționarea a 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, și un altul referitor la cumpărarea de 25 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, investițiile pentru modernizarea transportului în comun vor fi realizate cu ajutorul PNRR.

În ședința de Consiliul Local Iași au fost aprobate mai multe proiecte, printre care și achiziția vehiculelor de transport moderne. Deoarece este vorba de autobuze electrice, municipalitatea a avut în vedere și aprobarea achiziționării unui număr de 25 de stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă.

Noi investiții pentru modernizarea transportului public ieșean

În ședința de marți, 26 iulie 2022, au fost aprobate 2 proiecte de hotărâre privind achiziția de noi vehicule de transport în comun pentru municipiul Iași. Unul dintre ele viza cumpărarea de 18 tramvaie noi, cu o lungime de 22 de metri și în valoare de 177 milioane de lei fără TVA (36 milioane de euro fără TVA), iar, celălalt făcea referire la o investiție de aproape 60 de milioane lei fără TVA (12 milioane de euro fără TVA). Al doilea proiect dorește obținerea de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru achiziționarea a 25 de autobuze electrice, alături de 25 de stații de încărcare rapidă și 8 stații cu încărcare lentă.

„Pentru a promova transportul public local și pentru a crește numărul de pasageri, autoritatea publică trebuie să îmbunătățească permanent calitatea serviciilor, abilitatea financiară și siguranța transportului. În acest scop, este necesară, în primul rând, creșterea calității mijloacelor de transport care trebuie să fie accesibile, confortabile, moderne și sigure. De asemenea, diminuarea zgomotului și îmbunătățirea calității aerului reprezintă o componentă importantă în creșterea atractivității acestui mod de transport”, se arată în proiectul de hotărâre.

Schimbarea parcului de vehicule, o prioritate a municipalității

În ultimii ani, municipalitatea și-a exprimat intenția de înlocuire a actualului parc de vehicule al Companiei de Transport Public (CTP) Iași. În acest sens, au fost aduse tramvaiele PESA și Bozankaya.

„În prezent, parcul de autovehicule este în mare parte învechit, poluant, nefiind atractiv pentru membrii comunității cu atât mai mult din perspectiva de a fi prima alegere în ceea ce priveşte utilizarea acestuia în detrimentul autoturismului personal”, se menționează în proiectul de hotărâre.

Autobuzele electrice care vor veni, vor fi distribuite pe traseele 19, 20, 27, 30, 41, 46, 47 și 49. Dorința digitalizării vine în contextul în care municipalitatea dorește să crească interesul ieșenilor față de transportul în comun, dar și să reducă nivelul emisiilor de carbon, precum și poluarea fonică.

„Achizitia de autobuze noi este absolut necesară deoarece contribuie la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de transport public și totodată la reducerea emisiilor de carbon din transport, a poluării fonice și a consumului de energie, determinând creşterea atractivităţii transportului public şi având ca rezultat final îmbunătăţirea calității mediului înconjurător și creșterea bunăstării locuitorilor”, se precizează în document.

Deocamdată, parcul auto al CTP Iași deține 126 de tramvaie, 140 de autobuze și 10 microbuze, iar investițiile pentru modernizarea transportului public în comun va duce la scoaterea de pe traseu a vehiculelor vechi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *