Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din municipiul Iași ar urma să se extindă în baza unor proiecte derulate de Consiliul Județean. Plenul instituției a avizat la ultima ședință extraordinară o serie de investiții în unitatea medicală legate de extinderea secțiilor, dar și a unui număr mai mare de angajați
Plenul Consiliului Județean Iași s-a reunit ieri, 12 martie 2021, într-o ședință extraordinară a instituției. Aleșii județului au dezbătut mai multe proiecte de hotărâre, printre care o serie de obiective legate de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”. De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței au figurat și alte proiecte de hotărâre ce au ținut de Consiliul Județean Iași. Ședința a vizat și nominalizarea unui nou ales județean, dar și o alocare de fonduri pentru stația de sortare a deșeurilor de la Țuțora. În acest caz însă sunt foarte multe probleme pe care nici autoritatea județeană nu a reușit să le scoată la capăt.
Secție nouă la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași
În cadrul ședinței de plen a fost aprobat un proiect legat de înființarea Secției de chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă. Secția de la Spitalul pentru Copii va avea 30 de paturi și va înlocui compartimetul de specialitate care funcționa până acum în cadrul Secției pediatrie cronici. Anual, în cadrul unității medicale sunt internați, în medie, 160 de pacienți cu arsuri de grade diferite la care se adaugă și pacienții tratați în ambulatoriu. În cadrul ședinței extraordinare a fost avizată și transformarea liniei de gardă în specialitatea chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă prin chemare de la domiciliu în linie de gardă continuă.
Angajări noi la spitalul din municipiul Iași
În cadrul ședinței de plen a fost aprobată înființarea unor noi specialități la Ambulatoriul integrat al Spitalului „Sf. Maria”. Este vorba de specialitatea pentru diabet zaharat, nutriție boli metabolice, neurochirurgie, oncologie, urologie, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă. De la 1 aprilie, spitalul va avea un Compartiment de dermatovenerologie care va permite accesarea Programului Național de Epidermoliză. Un compartiment nou va fi și cel de endocrinologie. Compartimentul este o necesitate la nivelul unui spital regional de pediatrie. În plus, structura de personal a spitalului se va modifica de la 1.610 posturi la 1.658, urmând a fi făcute angajări. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat și spitalele ieșene care au devenit un model pentru toată țara.
„Mă bucur că spitalele ieșene sunt un model de bună practică la nivel național. Numai săptămâna aceasta, la Iași, au fost rezolvate două cazuri unice în România. Specialiștii de la Spitalul de Neurochirurgie au salvat în ultima clipă o pacientă de 21 de ani cu tumoră medulară, iar la Maternitatea «Elena Doamna», o tânără infectată cu coronavirus și care avea și alte probleme medicale a născut patru băieți sănătoși. De asemenea, medicii de la Spitalul pentru Copii «Sf. Maria» au stabilizat starea fetiței transferate de la Huși cu arsuri grave”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Secția UPU de la Spitalul pentru Copii se va extinde
În plus, șeful CJ Iași a menționat și că instituția va continua să aloce fonduri pentru spitalele din subordine.
„Sunt vești foarte bune și dovezi că avem specialiști bine pregătiți și dedicați cauzei lor de a salva vieți. Mă voi asigura că toate spitalele din subordinea Consiliului Județean vor primi sprijin din partea administrației, astfel încât să creăm toate condițiile pentru ca medicii noștri să poată face performanță. Iașul trebuie să fie un centru de excelență medicală”, a mai afirmat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Pe ordinea de zi a figurat și un proiect legat de alocarea a 324 de mii de lei pentru proiectul privind extinderea și dotarea secției Unității de Primire Urgențe de la Spitalul pentru Copii.
„Unitatea de Primire Urgențe, înființată în anul 2000, dispune în prezent de un spațiu insuficient desfășurării activității medicale. Extinderea și dotarea este necesară pentru creșterea gradului de confort necesar pacienților și aparținătorilor. Proiectul este necesar și pentru creșterea calității actului medical și îndeplinirii cerințelor solicitate de legislația în vigoare. Consiliul Județean Iași a obținut deja finanțare pentru acest proiect”, se arată în proiectul de hotărâre avizat de plenul CJ Iași.