Prima pagină » Local » Investiții ale CJ Iași la Fortus SA. Se cer terenurile combinatului intrat în faliment
Investiții ale CJ Iași la Fortus SA. Se cer terenurile combinatului intrat în faliment

Investiții ale CJ Iași la Fortus SA. Se cer terenurile combinatului intrat în faliment

19 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Noi investiții derulate de CJ Iași pe platforma de la societatea Fortus SA. Terenurile de la fostul Combinat de Utilaj Greu ar putea fi preluate de forul județean pentru derularea altor proiecte

Unul din marii coloși industriali ai Iașului poate ajunge în administrarea Consiliului Județean (CJ). Instituția a trimis o adresă către Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS) pentru preluarea terenului pe care se află societatea Fortus SA, aflată în faliment. Unele dintre aceste terenuri și hale au ajuns și la Primăria Municipiului Iași, autoritatea locală urmând a face alte investiții în zonă.

Investiții CJ Iași la Fortus SA

Conducerea Consiliului Județean Iași a explicat și de ce s-a ajuns la o asemenea solicitare de preluare a terenurilor de la Fortus SA, din cartierul CUG.

”În strategia Consiliului Judeţean laşi de dezvoltarea economică a județului lași se dorește crearea de infrastructură suport, astfel încât investitorii să-și poată implementa în termenul cel mai scurt planurile de afaceri. În ultima perioadă, mai mulţi potențiali investitori s-au adresat CJ pentru punerea la dispoziție a unor terenuri, construcții sau alte facilități similare pentru implementarea unor afaceri”, se arată în adresa CJ Iași.

Proiecte noi pe plaforma Fortus SA

Consiliul Județean va cere și avizul plenului instituției pentru inițierea discuțiilor cu AAAS în ședința ordinară ce va avea loc în cursul săptămânii următoare.

”Cum în proprietatea județului lași nu avem astfel de imobile, am identificat la autoritățile publice locale unele terenuri pe care se pot face dezvoltări industriale, dar care, la această dată, sunt fără utilități publice. Am solicitat Autorității pentru Administrarea Activelor Statului preluarea în proprietatea județului lași a activului funcțional de pe platforma Fortus în vederea includerii acesteia în proiecte de dezvoltare a judeţului laşi”, se mai arată în adresa CJ Iași.

În ultima perioadă, lichidatorii au scos la vânzare mai multe părți din fostul colos industrial.

CJ vrea să preia terenurile combinatului falimentar

Reprezentanții CJ Iași au precizat că zona Fortus SA se pretează pentru viitoare investiții ce pot atrage societăți cu capital românesc și nu numai.

”Configuraţia acestei proprietăţi care dispune de hale industriale, cu toate utilităţile, acces transport feroviar şi la şoseaua de centură a Municipiului lași poate fi inclusă într-un plan de dezvoltare care să determine, pe termen mediu și lung, creşterea competitivității întregii regiuni. Ne asumăm identificarea soluțiilor în vederea refuncționalizării acestui obiectiv și integrarea acestuia în circuitul economico-social judeţean”, au mai menționat cei de la CJ Iași.

Imaginile din interiorul fostului Combinat de Utilaj Greu sunt dezolante.

Protocol între CJ Iași și Autoritatea Activelor Statului

AAAS a comunicat că, într-o primă etapă, trebuie modificat memorandumul aprobat de Guvernul României în anul 2015 legat de la mandatarea autorității privind strategia stingerii datoriilor Fortus SA.

”Pentru inițierea acestor demersuri este necesară o solicitare din partea Consiliului Județean laşi, formulată în conformitate cu prevederile art. 292 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codului administrativ, respectiv solicitarea de trecere din domeniul public al statului român, şi din administrarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, în domeniul public al județului Iași a activului funcţional din cadrul societăţții Fortus SA. Totul este compus din teren intravilan în suprafaţă de 456.098 mp, teren extravilan în suprafaţă de 157.311 mp şi construcţiile aplasate pe acestea”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Alte investiții CJ Iași lângă Fortus SA țin de Centrul Expozițional și platforma Tehnopolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024