O clădire din centrul municipiului Iași va fi refăcută cu câteva milioane de euro. Primăria Iași vrea să schimbe fața clădirii „Ghica-Callimachi”, imobil de pe strada Cuza Vodă. Municipalitatea a cumpărat clădirea în urmă cu câțiva ani de la un om de afaceri, aceasta urmând a fi transformată într-un muzeu
Conducerea municipalității ieșene a anunțat transformarea radicală a unor imobile- monument istoric din oraș. Șefii din Palatul Roznovanu au indicat faptul că în acest an vor fi terminate lucrările la o serie de monumente istorice din municipiul Iași. Primarul Mihai Chirica a explicat faptul că mai multe obiective reabilitate cu fonduri europene vor fi terminate în 2021 și 2022 pentru a fi redate circuitului turistic.
„În momentul de față continuă derularea programelor cu fonduri europene la Palatul «Braunstein», Baia Turcească, Muzeul de Istorie Naturală și Mănăstirea Frumoasa. Mănăstirea va fi gata în luna mai din acest an, Palatul «Braunstein» în luna iunie. Baia Turcească și Muzeul de Istorie Naturală vor fi gata în lunile mai, respectiv iunie ale anului viitor”, a menționat primarul Mihai Chirica.
Circa 3,6 milioane de euro pentru fostul sediu PNȚ-CD din Cuza Vodă
Una din noile investiții ale Primăriei Iași este legată de reabilitarea unei clădiri istorice din centrul municipiului. Este vorba despre Casa „Ghica-Callimachi”, imobil pe care Primăria l-a cumpărat în urmă cu doar câțiva ani. Clădirea ar urma să fie transformată în muzeu după reabilitare. Pentru acest lucru se vor aloca 3,6 milioane de euro (17,4 milioane de lei). Municipalitatea vrea să transforme clădirea într-un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri. Proiectul a fost avizat în mandatul anterior, însă lipsa fondurilor a făcut ca imobilul să rămână cu ușile ferecate.
Lista clădirilor istorice din municipiul Iași care vor fi reabilitate
Municipalitatea vrea să refacă mai multe obiective- monument istoric, valoarea totală a lucrărilor fiind de 33,5 milioane de lei. Circa 3,4 milioane de lei vor fi alocați pentru reabilitarea Sălii „Unirii” (fostul Cinematograf „Victoria”), dar și pentru aducerea Cinematografului Tineretului la fațada din 1905 (Coloseul Bragadiru). Pentru acest lucru se vor aloca 335 de mii de lei pentru un proiect tehnic de 335.000 de lei.
În listă apare și restaurarea Casei „Buicliu/Bogonos” (Păcurari) și transformarea sa în Muzeul Copiilor, proiectul tehnic fiind evaluat la 236.000 de lei. Lista cuprinde și realizarea Casei Actorilor în imobilul denumit Casa „Feldman” de pe strada Cuza Vodă, nr. 46, amenajarea unei săli de lectură la Ateneul Național din Iași. La capitolul cultură se dorește și realizarea busturilor Reginei Maria și omului politic Ion Brătianu. Primăria vrea și un palat al poeziei în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, prin lucrări estimate la 2,4 milioane de euro (11.6 milioane de lei).
Încă 10 luni de lucrări la Casa „Berthelot” din Copou
Primarul Mihai Chirica a precizat și faptul că în această perioadă continuă lucrările la Casa „Berthelot” din municipiul Iași. Lucrarea este executată de firma Iasicon SA, firmă patronată de controversatul Titel Sinescu.
„Pentru acest imobil am convenit prelungirea termenului de execuție cu încă 10 luni. O situație similară este și la Monumentul Erorilor din Primul Război Mondial, unde mai avem de alocat suma de 800.000 de lei. Monumentul urmează a fi terminat în luna mai a acestui an. Dorim să-l inaugurăm de Ziua Eroilor”, a mai spus primarul Mihai Chirica.