Prima pagină » Eveniment-Social » Investiție uriașă, de 20 milioane euro, într-o clădire istorică din Iași. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” demarează un proiect de reabilitare a Corpului A, amplasat în Copou (EXCLUSIV)
Investiție uriașă, de 20 milioane euro, într-o clădire istorică din Iași. Universitatea Tehnică

Investiție uriașă, de 20 milioane euro, într-o clădire istorică din Iași. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” demarează un proiect de reabilitare a Corpului A, amplasat în Copou (EXCLUSIV)

30 iul. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Investiție uriașă, de 20 milioane euro, într-o istorică și simbolică clădire din Iași! Concret, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” demarează un proiect de reabilitare a Corpului A, amplasat în Copou. „Valoarea totală a lucrărilor necesare reabilitării atinge nivelul de 20 milioane de euro”, a declarat, în exclusivitate pentru reporterii BZI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași

Importanta sumă de 20 milioane euro urmează a fi investită pentru etapa de reabilitare la o clădire istorică din Iași. Astfel, Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” demarează un proiect de reabilitare a Corpului A, amplasat în Copou. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași se află spre avizare proiectul 1.532 din 21 mai, 2020. Obiectivul este intitulat „Reabilitare imobil A al Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, aflat pe bulevardul Carol I, nr. 11A, nr. cad. 128286. Acesta se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), proiectant fiind arh. C. Constantin, elaborator fiind S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A.”, se arată în documentație.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a estimat suma de 20 milioane euro necesară a fi investită în reabilitarea Corpului A, clădire istorică amplasată în Copou

În acest context, în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BZI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași, a ținut să facă precizări importante legate de acest spectaculos proiect de reabilitare la această clădire istorică de care va beneficia întreg orașul Iași.

„Activitățile care presupun reabilitarea Corpului A ce aparține Politehnicii ieșene au început de circa 3 ani, perioadă de timp în care au fost realizate și avizate proiectele necesare. Având în vedere anvergura lucrărilor, valoarea istorică și arhitecturală a clădirii, costul total numai al acestor proiecte se ridică la peste 200.000 lei. Partea care aparține Politehnicii a fost clădită la sfârșitul secolului al 19-lea, cu peste 40 de ani înaintea celeilalte jumătăți, a suferit după cutremurele majore din România și, mult mai grav, din cauza bombardamentelor sovietice de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

„Clădirea a fost refăcută în anii ’40 – ’50 prin munca voluntară a cadrelor didactice și a studenților de la Universitatea noastră”, reamintește rectorul TUIAȘI

De asemenea, rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a ținut să arate că, după Al Doilea Război Mondial și prin munca voluntară a cadrelor didactice și a studenților Politehnicii ieșene, Corpul A a fost refăcut.

„Clădirea a fost refăcută în anii ’40 – ’50 prin munca voluntară a cadrelor didactice și a studenților de la Universitatea noastră, însă toate acestea au lăsat urme adânci în structura sa de rezistență și în realizările artistice care definesc unicitatea Aulei Magna «Carmen Sylva» și a Bibliotecii «Gheorghe Asachi», ambele aparținând Universității Tehnice. Din acest motiv, valoarea totală a lucrărilor necesare reabilitării atinge nivelul de 20 milioane de euro. În mod evident, deși am mai procedat așa în acești ani, forțați de anumite împrejurări, lucrările nu se pot realiza dispersat, din timp în timp și în anumite locații. Ele trebuie desfășurate într-un mod coerent și unitar. Sunt sigur că după ce vom avea toate avizele necesare la nivel local și național, vom putea accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru reabilitarea Corpului A”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Actualul Corp A, Palatul Universității, a fost construit între anii 1893 și 1897 și extins în perioada interbelică, după planurile arhitectului Louis Blanc și inaugurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta

Actualul Corp A, Palatul Universității, a fost construit între anii 1893 și 1897 și extins în perioada interbelică, după planurile arhitectului Louis Blanc și inaugurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Clădirea este o îmbinare a stilurilor clasic și baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa „Sală a Pașilor Pierduți”, decorată cu picturi realizate de către Sabin Bălașa. Edificiul a fost construit între 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou și al Școlii de Belle-Arte. Piatra de temelie fost pusă la 28 aprilie 1892 în prezența Alteței Sale Regale, principelui moștenitor Ferdinand. Inaugurarea clădirii a avut loc la 21 octombrie 1897, în timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participând regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D.A. Sturdza și rectorul N. Culianu.

Pe perioada Refugiului la Iași, Universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Război și pentru Ministerul Învățământului. De la înființare și până în decembrie 1933 a purtat denumirea „Universitatea din Iași”

Pe perioada Refugiului la Iași, Universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Război și pentru Ministerul Învățământului. De la înființare și până în decembrie 1933 a purtat denumirea „Universitatea din Iași”. Prin decretul regal nr. 3.119, din 2 decembrie 1933, a primit titulatura de Universitatea „Mihăileană” din Iași. Prin decretul-lege 886, din 2 decembrie 1942, s-a numit Universitatea „Cuza Vodă”. Reforma Învățământului din 1948 a dus la o nouă modificare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

În fața clădirii se află statuile lui A.D. Xenopol, pe locul unde fusese amplasat grupul statuar Mihai Eminescu, și cea a lui Mihail Kogălniceanu. În final, de menționat că oficialii Direcției Județene pentru Cultură Iași au precizat că, până mâine, 31 iulie, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) analizează proiectul de reabilitare a Corpului A, urmând să fie dat un răspuns legat de aviz, respectiv recomandări privind reabilitarea acestui monument – simbol al Iașului de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025