Prima pagină » Local » Investiție majoră în Parcul Copou din Iași! Proiect revoluționar în jurul Teiului lui Eminescu – FOTO
Investiție majoră în Parcul Copou din Iași! Proiect revoluționar în jurul Teiului lui Eminescu – FOTO

Investiție majoră în Parcul Copou din Iași! Proiect revoluționar în jurul Teiului lui Eminescu – FOTO

21 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru, în Local

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, Iași, ar urma să fie supus unui proces de conservare. Municipalitatea vrea să construiască un exoschelet în jurul copacului de 433 ani pentru a-l proteja de intemperii. În plus, mai multe monumente din Parcul Copou ar urma să fie reabilitate complet.

Municipalitatea ieșeană pregătește o investiție amplă în Parcul Copou. Mai multe monumente de for public din cea mai mare grădină a Iașului ar urma să fie reabilitate complet. Primăria a demarat un proiect pentru reabilitarea monumentelor din Parcul Copou încă de acum doi ani, investiție care s-ar ridica la circa 5 milioane de euro. Proiectul nu a mai fost însă luat în calcul, iar acum autoritatea locală a impus revizuirea studiului privind modernizarea parcului din zona Copou.

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou din Iași va fi conservat

Primăria a semnat un contract în valoare de 84 mii lei (16.979 euro) cu Romest Service SRL Iași pentru actualizarea studiului privind modernizarea Parcului Copou. Unul din punctele care sunt incluse în proiect ține de conservarea teiului care l-a inspirat pe poetul Mihai Eminescu, unul din simbolurile Iașului. Conform caietului de sarcini, copacul cu o vechime de 433 ani, va fi conservat. Se va construi un exoschelet în jurul copacului pentru a-l proteja de intemperii. Copacul este susținut în prezent de un schelet metalic, însă în ultimii ani s-a tot degradat.

„În urma studiilor dendrometrice prin metoda burghiului Pressler, teiului i-a fost determinată vârsta de 433 ani. Un astfel de exemplar care se apropie de jumătate de mileniu este o valoare în sine, biologică, dar și culturală, Starea sa fitosanitară precară determină să propunem construcția unui exoschelet care să preia din încărcările la vânt și zăpadă”, se arată în caietul de sarcini.

Proiect nou pentru reabilitarea monumentelor din Parcul Copou

Primăria vrea să refacă mai multe zone din Parcul Copou.

„Se urmărește reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora (busturi personalități, fântâna arteziană etc.), reabilitare Alee Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat stilistici funcționale (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), dar și înființarea unui teatru de vară în zona Casei de Cultură Mihai Ursachi. În aceste sens se va valorifica amfiteatrul existent în spatele Casei de Cultură”, se arată în caietul de sarcini.

Pe lângă acestea se va trece și la reabilitarea sistemului de canalizare, a drenajului de ape pluviale. În plus, în caietul de sarcini se specifică și modernizarea sistemului de iluminat funcțional si arhitectural, înființarea unui sistem de sonorizare ambientală folosit pentru activități literare, dar și montarea unor camere de supraveghere. Recent, autoritatea locală a demarat o procedură privind reabilitarea Monumentului „Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou. Teiul lui Eminescu Parcul Copou Iași este considerat a fi unul din simbolurile orașului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *