Prima pagină » Titlurile zilei » Investiție de senzație într-o importantă clădire din centrul Iașului! Miza este uriașă, de 11 milioane de euro! GALERIE FOTO

Investiție de senzație într-o importantă clădire din centrul Iașului! Miza este uriașă, de 11 milioane de euro! GALERIE FOTO

28 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La Iași se pregătește lovitura anului pe zona de investiții! Anunțul a fost făcut oficial de către administratorii unei mari și valoroase clădiri amplasate în plin centrul orașului. Miza este de 11 milioane de euro. Este vorba despre proiectul de reabilitare, restaurare și consolidare a clădirii Filarmonicii de Stat „Moldova”, care va fi inclus spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență

Șefii Consiliului Județean (CJ) Iași au făcut primul anunț oficial concret legat de proiectul de reabilitare, restaurare și consolidare a clădirii Filarmonicii de Stat „Moldova”, care va fi inclus spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Suma vizată este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru a se demara importantul obiectiv cultural pentru Iași. De precizat este faptul că, în luna mai 2021, a fost obținut și importantul aviz de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”.

Proiectul Filarmonicii este cel mai avansat și matur obiectiv al Consiliului Județean Iași

Contractul de reabilitare a Filarmonicii îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor face proiectarea lucrării de refacere a construcției monumentului istoric.

„Luni, 18 octombrie 2021, am fost prezent, alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, respectiv Marieta Afilipoaie, șeful Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă, din cadrul CJ Iași, la București. Acolo am avut discuții la Ministerul Fondurilor Europene legate de includerea proiectului de reabilitare, restaurare și consolidare a clădirii Filarmonicii de Stat «Moldova» spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Rămâne să avem un Guvern al României stabil și un ministru cu toate prerogativele. Vom depune, pe un apel de proiecte, Filarmonica, având în vedere că este obiectivul cel mai avansat și matur pe care îl avem, aici fiind obținută și autorizația de construcție”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Mai departe, Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași, a completat:

„Este vorba despre Pilonul 1 al PNRR, anume I.5, intitulat «Valul renovării – Fondul pentru reabilitarea verde și seismică». Urmează ca Guvernul să stabilească organismele intermediare pentru derularea acestor finanțări și, cel mai probabil, proiectul de la Filarmonică se va derula prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Proiectul este o mare provocare a noastră și, în acest context, ne dorim să consolidăm și parteneriatul cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, având în vedere că imobilul este deținut de aceasta.”

Moment important pentru etapa de reabilitare a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași

Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Amintim că, deja, contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții

„Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497” situate în Iași, strada Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, a fost semnat cu societatea comercială Mihul SRL.

Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, dar și studiul de acustică. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizarea Filarmonicii ieșene sunt de aproximativ 11 milioane de euro.

Clădirea actualei Filarmonici din Iași a fost ridicată în anul 1815

Întregul ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum 2 ani.
Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815.

Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024