Prima pagină » Local » Investiție de peste 1 milion de euro în stații de așteptare smart pentru călători. O comună din județul Iași a obținut finanțare pentru digitalizarea transportului urban

Investiție de peste 1 milion de euro în stații de așteptare smart pentru călători. O comună din județul Iași a obținut finanțare pentru digitalizarea transportului urban

09 nov. 2022, 02:00,
Adnana Gafton în Local

Peste 1 milion de euro vor fi alocați pentru implementarea unui proiect privind digitalizarea transportului în comuna Holboca. Vor fi introduse stații de așteptare smart. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, WiFi, prize pentru încărcare USB și panouri publicitare, iar în Dancu va fi introdus un parcometru pentru 10 locuri de parcare pentru început. De asemenea, primăria comunei Holboca va reabilita termic peste 60 de scări de bloc, investiția fiind în jur de 20 milioane de euro

Comunele ce alcătuiesc Zona Metropolitană Iași fac eforturi pentru implementarea mai multor proiecte ce privesc dezvoltarea energetică sau cea a infrastructurii. Primăria comunei Holboca dorește să implementeze cât mai repede proiectul privind digitalizarea transportului urban în comună. Prioritar pentru aceștia a fost și proiectul privind reabilitarea termică a 20 de imobile de pe raza comunei. Unde investiția se ridică la peste 20 de milioane de euro. Proiectele sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

cladire primarie Holboca

Peste 1 milion de euro vor fi alocați pentru digitalizarea stațiilor pentru călători în comuna Holboca

Stații de așteptare smart cu panouri solare, wifi și încărcare USB în Holboca

statie asteptate pentru calatori luminata

Stațiile smart vor fi dotate cu panouri solare, prize de încărcare WiFi și panouri publicitare

Reprezentanții primăriei Holboca au înaintat un proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente și digitalizarea transportului urban la nivelul comunei Holboca”. Proiectul va fi finanțat prin PNRR, componenta C10. Prin implementarea proiectului se dorește modernizarea infrastructurii din comună.

Valoarea estimată a proiectului este de peste 1 milion de euro. Proiectul presupune achiziționarea unui sistem informatic pentru înregistrarea vitezei pe drumurile publice. Mai multe panouri electronice vor fi amplasate strategic pe drumurile publice pentru monitorizarea vitezei participanților la trafic.

De asemenea, se vor achiziționate stații smart pentru călători. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, WiFi, încărcătoare tip USB, tabele ce indică durata de așteptare a mijloacelor de transport în comun și monitoare publicitare. Proiectul prevede și achiziționarea unor bănci smart pentru parcurile din localitate.

„Ne dorim să găsim soluții pentru dezvoltarea comunei. Noi am discutat și am trasat 5 puncte pentru viitorul proiect. Ne dorim stații smart pentru călători, un parcometru în cartierul Dancu, panouri ce monitorizează viteza autoturismelor, panouri de informare călători și bănci. Noi ne dorim să putem implementa sistemul pentru ca mai apoi mai putem adăuga elemente în proiect. Sperăm să reușim să implementăm proiectul cât mai repede posibil!“, menționează George Ichim, responsabil achiziții primăria comunei Holboca.

Reprezentanții comunei doresc implementarea unui parcometru în Dancu. Vor fi realizate pentru început 10 locuri de parcare, iar plata se va face în sistem online sau prin SMS. Până la finalul anului 2022 va fi semnat contractul de finanțate, urmând ca implementarea proiectului să se facă până la finalul anului 2023.

autobuz alb pe strada

De la 1 ianuarie 2023 va fi implementat transportul CTP Iași și pe raza comunei Holboca

Primăria Holboca investește peste 20 de milioane de euro în reabilitarea termică a 20 de clădiri

banca neagra pe alee

Vor fi achiziționate bănci smart pentru parcurile din comuna Holboca

Un proiect important privind reabilitarea termică va fi desfășurat de către primăria comunei Holboca. 20 de clădiri, în speță blocuri, vor fi reabilitate termic. Valoarea proiectului este de peste 20 milioane de euro. Este vorba de aproximativ 60 de scări de bloc ce vor beneficia de lucrări de renovare pentru creșterea eficienței energetice. Astfel de proiecte au fost demarate și de către Primăria Municipiului Iași. Două instituții de învățământ din Iași vor beneficia de o investiție de peste 9 milioane de euro pentru reabilitarea termică.

Comuna Holboca se aliniază celorlalte comune din Zona Metropolitană Iași. O pistă cu o lungime de 3 km ar urma să deservească transportului exclusiv cu bicicleta. În comuna Miroslava va fi construită o pistă pentru biciclete ce va avea o lungime de 8,4 km.

Investițiile ce privesc modernizarea rețelei de transport în comun în Holboca coincid cu implementarea transportului CTP Iași în zonele metropolitane. De la 1 ianuarie 2023, mai multe comune vor beneficia de mijloace de transport în comun. Comuna a Holboca a hotărât traseele pe care se va desfășura transportul, tarifele fiind deja stabilite de către CTP Iași și Asociația Metropolitană de Transport Public (AMTP) Iași.

Stațiile de așteptare smart vor aduce un confort sporit celor ce folosesc transportul și mijloacele de transport în comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`