Un celebru proprietar pregătește o investiție de peste 19 milioane de euro la Iași. Aceasta implică ridicarea unor construcții spectaculoase, în zona Copou – Agronomie, respectiv într-o clădire-turn! Scopul este acela de prevenire și gestionare durabilă a riscurilor de mediu. Este vorba despre proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România «Recent Air»” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Finanțarea a fost aprobată la mijlocul anului 2020
La Iași demarează o investiție de 19 milioane de euro! Aceasta cuprinde inclusiv construirea unor spectaculoase laboratoare, amplasate atât în zona Copou – Agronomie, cât și într-o clădire-turn. La bază este proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România «Recent Air»” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Finanțarea a fost aprobată la mijlocul anului 2020. Banii vor fi investiți pentru dezvoltarea și modernizarea stațiunilor de cercetare pentru prevenirea și gestionarea durabilă a riscurilor de mediu.
„Sunt două mari probleme pe care le vedem și noi în societate: poluarea, respectiv cutremurele. Și tocmai de aceea facem aceste demersuri și investiții”, arată prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe la Universitatea „Cuza” din Iași.
Solicitare de aviz al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru construirea a șase mega-laboratoare
Deja, UAIC a trimis o solicitare (pe 5 octombrie 2021) către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași pentru realizarea și montarea panourilor temporare de informare pe perete sau gard a unor locuri din Iași.
„Este vorba despre activități ce țin de proiectul nostru intitulat «Recent Air» și care are o valoare de 19 milioane de euro. Vom construi laboratoare noi, atât pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, strada General Henri Mathias Berthelot, nr. 16, Bulevardul Carol I, nr. 11 și pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 5-7. Inclusiv Turnul de Apă este inclus în acest demers al nostru. Va fi cea mai modernă bază de cercetare pe mediu din România”, a completat și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector la „Cuza”.
Astfel, un Laborator de chimie aplicată în știința aerosolilor atmosferici va fi pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, un Laborator de testare și monitorizarea calității aerului urban (Air Quality Monitoring+Station) pe strada General Henri Mathias Berthelot, nr. 16, un Laborator de investigare a proceselor fizico-chimice din fază gazoasă cu implicații în formarea aerosolilor organici secundari pe Bulevardul Carol I, nr. 11, Laborator de sinteză organică aplicată în Științele vieții și pământului, tot pe Bulevardul Carol I, nr. 11 și un Laborator de meteorologie aplicată și climatologie, la aceeași adresă, respectiv un Laborator de astronomie și astrofizică pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 5-7.
Vor fi create, în spații aflate în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, zece laboratoare distincte de cercetare
Cele 19 milioane de euro vor fi utilizate pentru prevenirea poluării și a cercetării în atmosferă din cinci zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a șase laboratoare într-un mediu urban poluat (Iași), unul în mediu rural (Mădârjac), unul în mediul montan nepoluat (Rarău), unul în mediu marin (Agigea) și unul în mediu montan cu risc seismic și vulcanologic – (Tulnici), în clădiri ce aparțin deja Universității. Acestea vor avea ca obiect de activitate studiul aerosolilor atmosferici, al factorilor care contribuie la formarea și abundența acestora în atmosferă (aerosolii marini, praful generat din eroziunea solului sub acțiunea vântului etc).
Cele 5 locuri geografice distincte au fost selectate în mod strategic pentru potențialul lor de a facilita generarea de informații științifice relevante și de încredere, pe termen mediu, dar și lung (prin măsurători în regim intensiv, dar și prin monitorizare continuă), pentru aerosoli atmosferici cu „amprentă” specifică arealelor geografice selectate. Proiectul, cu o durată de 36 de luni, a fost câștigat în cadrul Programului Operațional Competitivitate POC 2014-2020/448/1/1/Mari infrastructuri de CD/1/Mari infrastructuri de CD.
Proiectul „Recent Air” își propune să aducă contribuții semnificative la creșterea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare a Universității „Cuza” din Iași
Proiectul „Recent Air” își propune să aducă contribuții semnificative la creșterea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare a Universității „Cuza” din Iași prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii existente, orientate către monitorizarea și analiza factorilor de mediu, precum și prevenirea, respectiv gestionarea durabilă a riscurilor de mediu. De asemenea, proiectul urmărește dezvoltarea unei infrastructuri noi de cercetare la UAIC, aliniată standardelor internaționale. Defalcat, un Laborator de chimie aplicată în știința aerosolilor atmosferici (UAIC-Turn) va costa aproximativ 21,5 milioane lei, Laborator de testarea și monitorizarea calității aerului urban (UAIC-Corp C, AMOS-CERNESIM-UAIC, Air Quality Monitoring Station) – aproximativ 8,5 milioane lei, Laborator de investigare a proceselor fizico-chimice din faza gazoasă cu implicații în formarea aerosolilor organici secundari (UAIC-Corp A, Centru Integrat de Studii în Știinta Mediului Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, CERNESIM) – aproximativ 16 milioane lei.
În proiectul „Recent Air” sunt implicate și Observatorul Astronomic, și Stațiunea de cercetări geografice și de monitorizare a calității mediului Mădârjac
De asemenea, proiectul vizează înființarea unui Laborator de sinteză organică aplicată în Științele vieții și pământului (UAIC-Corp A, Laborator de Chimie Organică, Facultatea de Chimie) – aproximativ 4,9 milioane lei, un Laborator de meteorologie aplicată și climatologie (UAIC-Corp A, Laborator de laseri, optică și spectroscopia atmosferei, LOASL, Facultatea de Fizică) – aproximativ 7,7 milioane lei, Laborator de astronomie și astrofizică (UAIC-Observator Astronomic) – aproximativ 15,8 milioane lei, Laborator interdisciplinar de cercetare în geo-chimia arealelor rurale (UAIC – Stațiunea de cercetări geografice și de monitorizare a calității mediului Mădârjac, localitatea Mădârjac, județul Iași) – aproximativ 5,5 milioane lei, Laborator interdisciplinar de cercetare a mediului montan (UAIC- Stațiunea de Cercetare și Practică Studențească „Ion Gugiuman” Rarău, localitatea Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava) – aproximativ 4,9 milioane lei.
Laborator interdisciplinar de cercetare a mediului marin și a atmosferei terestre marine (UAIC – Stațiunea biologică marină prof. dr. Ioan Borcea, Stațiunea Zoologică Marină Agigea, județul Constanța) – aproximativ 7,6 milioane lei. Este vorba și de un laborator de geografia și fizica pământului (UAIC – Stațiunea de Cercetare și Practică Studențească „Simion Mehedinți”, Tulnici, din județul Vrancea) – aproximativ 7,5 milioane lei. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului vor fi amenajate și două laboratoare mobile: un laborator mobil pentru cercetare directă în timp real a atmosferei și un laborator mobil dotat cu aparatură, instrumente și echipamente pentru testarea calității aerului în diverse areale.