Prima pagină » Local » Investiție de 16 milioane de euro, în cartierul Dacia! Schița completă a noului proiect pentru transportul public din municipiul Iași – FOTO / SCHIȚE

Investiție de 16 milioane de euro, în cartierul Dacia! Schița completă a noului proiect pentru transportul public din municipiul Iași – FOTO / SCHIȚE

25 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Depoul de tramvaie din cartierul Dacia va fi modernizat complet. Primăria a scos în dezbatere publică planul pentru proiectul din municipiul Iași, investiție ce va fi finanțată cu fonduri de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Investiția se va întinde pe aproape 56.000 de metri pătrați, noul depou urmând a adăposti tramvaiele și autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași

Proiectul modernizării depoului de tramvaie din cartierul Dacia a fost lansat în dezbatere publică. Planul de urbanism zonal (PUZ) pentru depoul din municipiul Iași ar urma apoi să intre în plenul Consiliului Local pentru a fi avizat. Proiectul derulat de Primăria Iași prevede modernizarea depoului Dacia pentru tramvaie, troleibuze și autobuze electrice.

În fapt, investiția este destinată unei baze mixte de întreținere a mijloacelor de transport în comun. Suprafața terenului reglementat prin PUZ este de 55.998 de metri pătrați și va cuprinde 3 sectoare. Prima unitate teritorială de referință (UTR) cuprinde o serie de servicii: depou, transporturi, birouri și funcțiuni complementare, suprafața vizată fiind de 39.763 de metri părați. Înălțimea maximă admisă va fi de 18 metri, iar procentul de ocupare a terenului (POT) va fi de 55 la sută.

Investiție de 16 milioane de euro, derulată în municipiul Iași

Modernizarea depoului de tramvaie Dacia va fi derulată în baza unui împrumut contractat de Primăria Iași de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Săptămâna trecută, Primăria Iași a semnat contractul de împrumut în valoare de 20,5 milioane de euro cu BERD, credit ce va fi returnat în 15 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani .

Pe lângă depoul din Dacia, Primăria se va folosi de acești bani pentru reabilitarea Cinematografului „Dacia”, din cartierul Alexandru cel Bun, dar și pentru reabilitarea termică a 14 unități de învățământ din municipiu.

Cum va arăta noul depou de tramvaie din cartierul Dacia?

A doua UTR se referă la zona circulată, care va fi realizată pe un teren de 11.333 de metri pătrați. Sunt permise construcții edilitare, drumuri, platformă, linie, cale cu menținerea și modernizarea podului existent de la capăt Dacia, spre depou. Al treilea UTR ține de transferul serviciilor, lucrarea urmând a fi realizată pe un teren de 4.902 metri pătrați.
Înălțimea maximă în acest caz va fi de 12 metri, iar procentul de ocupare a terenului va fi de maximum 50 la sută. Clădirile amenajate vor fi de maximum P+1. Spațiile verzi minime pentru suprafața totală de 55.998 de metri pătrați au fost calculate la un procent de 10 la sută din teren.

PUZ-ul pentru depoul Dacia va fi avizat de Consiliul Local

Schițele din noul PUZ arată că investiția din cartierul Dacia ar putea să se conecteze în viitor cu drumul european, spre zona Era. Primele detalii ale noului depou apărut încă de anul trecut.

„Investiția se va face pe baza unui proiect unitar. Imobilele propuse pentru mobilarea terenului sunt legate funcțional între ele pe moduri de transport. Pentru fiecare corp de clădire se vor asigura utilități specifice, bazate pe tehnologii și necesitatea deservirii modului de transport pentru fiecare corp de clădire, prin intermediul rețelelor de distribuție. Utilitățile edilitare majore: stații de pompare, decantare, posturi trafo, termice, preluare selectivă deșeuri, preluare selectivă hidrocarburi uzate etc. se vor folosi în comun. Sunt rezervate zone speciale pentru spații verzi și dotări edilitare. Se vor aloca spații pentru parcare vehicule private, angajați sau vizitatori. Se vor respecta normele privind igiena și PSI”, se arată în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *