Prima pagină » Informații utile » Inventatori români care au schimbat lumea! Cei mai cunoscuți cercetători și ingineri

Inventatori români care au schimbat lumea! Cei mai cunoscuți cercetători și ingineri

12 oct. 2024, 12:55,
Redacția BZI în Informații utile

Pe parcursul îndelungatei sale istorii, țara noastră s-a remarcat prin numeroși inventatori români și oameni de știință care au reușit să inventeze produse, tehnologii sau medicamente care au contribuit la dezvoltarea lumii.

Inventatorii români s-au făcut remarcați pe parcursul timpului în tot felul de domenii, de la aeronautică, la electronică, medicină sau informatică. România fiind cunoscută pentru că a oferit lumii unele dintre cele mai mari minți ale sale.

Inventatori români care au schimbat lumea

Dacă în prezent România este recunoscută pe plan internațional mai mult pentru numeroșii săi programatori de valoare, care au ajuns să lucreze inclusiv pentru companii de renume precum Microsoft sau Google, în trecut patria noastră s-a evidențiat prin personalități precum Henri Coandă, Anghel Saligny sau Nicolae Păunescu. Poate unul din cei mai cunoscuți inventatori români, a fost un inginer român și un pionier în aerodinamica.

El a inventat un număr mare de dispozitive, a proiectat o „farfurie zburătoare” și a descoperit efectul Coandă în dinamica fluidelor care stă la baza avioanelor cu reacție din zilele noastre.

Biospeologia este o ramură a biologiei care studiază fauna și flora peșterilor. Emil Racoviță a fost un biolog roman, zoolog și speolog. El este considerat fondatorul biospeologiei, iar dacă te-ai întrebat care este unul dintre cei mai bătrâni copaci din România, ei bine, este stejarul de 600 de ani din Blaj.

Racoviță a fost primul roman care a mers într-o expediție de cercetare științifică în Antarctica, la bordul navei Belgica. El a fost, de asemenea, un profesor influent, savant și cercetător.

În 1916, Nicolae Păulescu a dezvoltat un extract pancreatic, care a fost injectat unui câine cu diabet. Rezultatele au fost uimitoare! Extractul pancreatic, insulina, s-a dovedit că stabilește nivelul zahărului din sânge pentru câinele diabetic.

Nicolae Păulescu este considerat inventatorul român al insulinei. În 1921, Nicolae Paulescu a brevetat descoperirea și a publicat mai multe articole în secțiunea de biologie a unei reviste franceze.

Indiferent de eforturile sale, Nicolae Paulescu nu a fost recunoscut pentru descoperirea sa. Motivul este că unii cercetători canadieni au publicat în 1922 o lucrare privind utilizarea insulinei la oameni. Contrar lui Nicolae Paulescu, ei au susținut că au testat substanța pe oameni. Prin urmare, ei au fost cei recunoscuți pentru descoperirea insulinei.

Ce alte descoperiri au mai făcut oamenii de știință din țara noastră

Mașinile din vremurile noastre nu sunt doar moderne, ci și puternice. Cu toate acestea, este evident că mașinile nu au fost așa în trecut. Aspectul mașinilor s-a schimbat semnificativ datorită lui Aurel Persu. El a fost un inginer român și pionier proiectant auto.

Aurel Persu a fost prima persoană din istorie care a plasat roțile în interiorul caroseriei mașinii. Scopul său a fost de a crea o formă aerodinamică a unui automobil. Astfel, el a ajuns la concluzia că un automobil ar trebui să aibă conturul unei picături de apă.

În zilele noastre, toate femeile vor să arate tinere. Din păcate, toată lumea îmbătrânește, ajunge chiar și la pensie și, în consecință, pielea noastră se schimbă. Astfel, cremele anti-îmbătrânire au devenit foarte solicitate.

Ana Aslan a fost prima femeie care a creat produse anti-îmbătrânire. Ea a fost un om de știință român care a lucrat în gerontologie și geriatrie. Ana Aslan a fost cea care a dezvăluit efectul de anti-îmbătrânire al procainei, care se găsește astăzi în produsele cu acest specific.

De-a lungul timpului, testul de screening al cancerului de col uterin a salvat viața multor femei. Arhivele istorice ne arată că Aurel Babes și Georgios Papanikolau au descoperit testul de screening cervical. În mod surprinzător, ei au ajuns la această descoperire aproape simultan.

Georgios Papanikolau a fost premiat pentru invenția sa. Cu toate acestea, Aurel Babes a fost cel care a făcut cea mai importantă descoperire. El și-a dat seama că o buclă de platină de la testul de screening ar putea determina prezența cancerului. În 1927 și-a publicat cercetările. Cu toate acestea, screening-ul cancerului de col uterin poartă numele de Papanikolau, nu Babeș.

Alexandru Ciurcu a fost unul dintre inventatorii români care a creat motorul cu reacție alături de francezul Just Buisson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 octombrie 2024
12 octombrie 2024