Prima pagină » Titlurile zilei » Învățătoarea din Iași care a construit ilegal în centrul Iașului nu reușește să-i convingă pe arhitecți! Casa a ajuns la dimensiunea unui bloc, iar demolarea este singura soluție – FOTO

Învățătoarea din Iași care a construit ilegal în centrul Iașului nu reușește să-i convingă pe arhitecți! Casa a ajuns la dimensiunea unui bloc, iar demolarea este singura soluție – FOTO

23 ian. 2023, 02:00, 3 ,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a analizat din nou solicitarea învățătoarei Tincuța Habib, de intrare în legalitate a unei construcții situate în centrul Iașului. Proiectanții beneficiarului trebuie să vină cu noi clarificări. Singura soluție ar părea să fie demolarea

Învățătoarea Tincuța Sabău Habib nu reușește să convingă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) că poate intra în legalitate cu construcția din centrul Iașului, de pe stradela Armeană, nr. 9. În vârstă de 63 de ani, Tincuța Habib este învățătoare la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”.

În 2016 a inițiat un Plan Urbanistic Zonal ce a fost avizat în plenul Consiliului Local. Documentația viza construirea unei locuințe cu regimul de înălțime S+P+1+M, adică 4 niveluri. Terenul disponibil era de doar 186 de metri pătrați. În 2019 a primit și autorizația de construire, terenul vizat fiind identificat pe stradela Armeană, nr. 2. Numai că autorizația de construire nu a fost respectată, iar balcoanele au fost extinse ilegal.

Totodată, planșeul de la etajul 1 a fost extins cu aproape 1 metru, fără respectarea autorizației. Terenul învățătoarei a fost inclus într-un PUZ ce cuprinde și proprietatea vecinilor, Raisa Alexandra Apostul și Bogdan Apostul. Pentru Tincuța Habib s-a aprobat un procent de ocupare a terenului, de 61,3 la sută, dar și un coeficient de utilizare a terenului, de 1,8.

În zona Bucium, mai mulți proprietari au construit case fără să mai obțină autorizație de construire, iar acum încearcă să intre în legalitate.

Învățătoarea din Iași care a construit ilegal în centrul Iașului ar trebui să demoleze extinderile

Recent, membrii CZMI au analizat, pentru a doua oară, solicitarea de intrare în legalitate, însă nu a fost emis un aviz favorabil, ci s-au cerut completări la dosarul de intrare în legalitate. Rămâne de văzut dacă vor fi aduse clarificări la următoarea ședință, ce este programată pe data de 9 februarie 2023.

Din informațiile deținute de reporterii BZI, membrii CZMI nu au posibilitatea să avizeze favorabil cererea pentru că proiectul nu se încadrează în reglementările urbanistice. Singura soluție pentru Tincuța Habib ar fi să demoleze extinderile ilegale și să continue lucrările conform autorizației emise de primărie. În edițiile trecute a fost prezentat și cazul afaceristului Michael Nseir, care a construit ilegal un etaj la blocurile din zona Bucium, însă până la urmă a demolat stâlpii.

S-a dispus sistarea lucrărilor în urma unui control

De menționat că, în luna octombrie 2021, inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat investiția învățătoarei și au constat neregulile de la balcoane. Pe data de 08.10.2021 au fost sistate lucrările, iar, la câteva zile, învățătoarea a fost amendată cu suma de 10.000 de lei.

În luna iulie 2022, Tincuța Habib a obținut un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate de la Primăria Iași. În edițiile trecute ale BZI, Tincuța Habib a declarat că imobilul va fi folosit de cei doi copii, medici de profesie. Aceasta a recunoscut că nu a fost respectată autorizația de construire, dar a dat vina și pe firma contractată.

Învățătoarea din Iași care a construit ilegal în centrul Iașului va avea mult de așteptat până va putea relua lucrările. Are nevoie de avizul comisiei pentru că a construit în zona protejată a municipiului Iași.

Comentarii
  • Dupa 2 incercari. Ce e asta? E ilegal? Ce mai sta construita : jos cu ea. Parca stiu ca intai se obtine aprobarea si dupa aia restul. Daramati.o .

  • Roman CINSTIT nu PARVENIT!

    Jos cu ea.. Asa s au învățat întâi construiesc și apoi dau mita sa primească autorizație. Jeguri cu bani. Data jos și amendați cu valoarea unei case. Ce amenda e asta 10000 de lei?. Un mizilic pt săraca dna învățătoare. Numai nesimțiți în tara asta. Trebuie învățați sa respecte legea. Nu le place Valea la soț în tara. Au transformat orașele în lăzi de gunoi.. Urate și îngrămădite pt ca vor toți parveniții sa stea ca păduchii în frunte. De aceea am ajuns unde am ajuns, ca ne dam patrioti dar am făcut săraca tara o cocina de porci.

  • Sofer excavator

    Ma ofer voluntar sa ajut la dărâmarea clădirilor construite ilegal și clădirilor pt care s-au obținut ilegal autorizații!

  • s o darame pe banii ei

  • Doamna învățătoare construiește o imensa clădire care nu respecta autorizatia de construire cu banii din salariul de învățătoare. Sau poate banii fiilor ei, medici care sărăcuții vor sa albească veniturile obținute pe lângă lege. Trăiască Justiția Română!

  • Demolare si sa nu se mai accepte ,, intrare in legalitate ” in nici un caz, nu doar in acest caz.
    Acesta este un subterfugiu ce creeaza premisele necesare pentru coruptie in aparatul public. Trebuie elimanata aceasta sintagma.

  • Dar de bataia de joc a celor de la urbanism de ce nu comentează nimeni ?
    Ei sunt stat în stat

  • Are vreo importanta ce profesie sau ce religie are?? Mi se pare discriminare sa precizati că este
    învățătoare !

  • Din nou un articol sub orice nivel uman, care incita la ura si discriminatoriu. De ce mai exista acest asa-zis cotidian?!

    Probabil ca veti cenzura si acest mesaj cum obisnuiti.

    Foarte urat din partea voastra.

  • Categoric e discriminare.
    Oamenii care redacteaza asemenea „stiri” nu au nicio valoare umana. Sunt 0. Atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *