Stufatul este un fel de mâncare scăzută, care se prepară din carne de miel, usturoi verde şi ceapă verde. Termenul provine din limba italiană şi se traduce prin „mâncare înfundată„. Anul acesta poţi prepara o reţetă de stufat de miel pentru masa de Paşti. Este foarte simplă.
Vedetele reţetei sunt carnea de miel, ceapa verde şi usturoiul verde. Reţeta ne-a fost adusă şi de italieni, şi de greci, dar se îmbină perfect cu bucătăria românească. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel
- 20 buc. ceapă verde
- 20 buc. usturoi verde
- 2 linguri pastă de roşii
- 1 lămâie
- sare de mare (după gust)
- piper negru (după gust)
- ulei de măsline (după gust)
- pătrunjel (după gust)
- mărar verde (după gust)
Mod de preparare:
Mai întâi se spală bine carnea de miel în mai multe ape. Apoi se îndepărtează excesul de grăsime. Din cauza acesteia, carnea are miros uşor greoi, specific de oaie. După ce se taie carnea în bucăţi de mărime potrivită, se pune la prăjit, într-o tigaie cu ulei încins. Trebuie să se rumenească binişor.
Cât timp carnea se prăjeşte, spală bine ceapa şi usturoiul. Scurge-le de apă, usucă-le şi taie-le în bucăţi de circa 3-4 cm. Dacă e să respecți tradiția, de la ceapă și de la usturoii se taie doar partea albă. Cozile, în schimb, se împlestesc sub formă de cunună și se pun la final în tavă, înainte de a o scoate din cuptor.
Pune verdeața tocată peste carnea din tigaie şi adaugă şi pastă de tomate. Ideal este ca pasta să fie dizolvata în nişte apă. Presară piper şi sare şi lasă mâncarea să fiarbă la foc domol spre mic. În momentul în care începe să fiarbă, bagă vasul în cuptor, pentru circa 40 de minute. Ai grijă ca vasul să fie acoperit fie cu un capac, fie cu folie de aluminiu. La final, după ce opreşti focul din cuptor, încorporează zeama de lămâie, mărarul şi pătrunjelul verde.
Sfaturi pentru cel mai bun stufat de miel
Respectă aceste lucruri şi, cu siguranţă, vei pregăti cel mai bun stufat de miel pentru masa de Paşti:
- optează pentru carne mai slabă, care se poate găti mai lent;
- în reţetă poţi adăuga şi un pahar de vin roşu. Acesta se adaugă în momentul în care ceapa şi usturoiul s-au călit cu carnea timp de câteva minute;
- conform reţetei originale, partea albă de la usturoi şi ceapă se toacă, iar cozile verzi se împletesc sub formă de cunună;
- nu aglomera tigaia cu bucăţile de carne. Dacă ai mai multe, mai bine rumeneşte-le pe rând;
- când bagi carnea la cuptor, asigură-te că foloseşti o tavă mai adâncă;
- dacă lichidul din tigaie nu acoperă carnea din tavă, toarnă nişte supă de pui sau apă. Ideal e ca lichidul să fie fierbinte;
- coroniţele împletite se pun în tavă la final. Ele sunt mai mult pentru aspect, dar vor da și puțină aromă.
Dacă ai mai multă carne cumpărată, în afară de stufat poţi pregăti şi o friptură de miel la tigaie. Nu uita să înroșești și niște ouă, conform tradiției.