Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Invata sa faci diferenta intre herpes si cancerul de buza
Invata sa faci diferenta intre herpes si cancerul de buza

Invata sa faci diferenta intre herpes si cancerul de buza

17 iun. 2011, 15:11,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:4431;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

O leziune la nivelul buzei superioare care nu se vindeca in cateva zile ar putea fi semnul unei cancer de buze. Confundat uneori cu herpesul persistent, carcinomul spinocelular de buza este cea mai frecventa forma de cancer localizat la nivelul capului si gatului, scrie decenews.ro.

Incidenta acestui tip de cancer, in Europa, reprezinta in jur de 10% din totalul cazurilor de cancer de piele si peste un sfert din cazurile de cancer la nivelul gurii si al faringelui. In aproximativ 90% din cazuri tumora este localizata la nivelul buzei inferioare, implicarea buzei superioare fiind rara. Incidenta este semnificativ mai mare la barbati dar, in ultimele decenii se constata cresterea rapida a numarului de femei afectate de cancer de buza.

Factori de risc
Riscul de aparitie a cancerului de buza este crescut de fumat, expunerea excesiva la radiatii solare, igiena orala deficitara, infectiile cronice ale cavitatii bucale, traumatismele cronice locale. Ranile sunt fie arsuri generate de fumatul tigaretelor, fie traumatisme mecanice determinate de lucrari dentare defectuase. Consumul de alcool reprezinta un alt factor de risc, in special cand se asociaza cu fumatul. „Principalele cauze pentru care apare aceasta afectiune este expunerea la soare si sunt mai expusi cei care lucreaza mult in aer liber, dar si fumatorii”, a declarat medicul dermatolog Daniel Boda, de la Centrul de Excelenta in Dermatologie al UMF Carol Davila Bucuresti, pentru  decenews.ro.

Diferente intre un simplu herpes si cancerul de buze
Aparitia carcinomului spinocelular poate fi precedata de leziuni de precanceroase, iar tumora poate evolua sub forma unui nodul, a unei zone mai dure sau a unor eroziuni ale buzei.

In etapele incipiente, modificarile aparute la nivelul buzei pot trece neobservate. De aceea, prezenta unor leziuni chiar de mici dimensiuni, a caror vindecare intarzie cateva saptamani, trebuie sa ne dea de gandit.

In cazul in care va confruntati cu leziuni care sangereaza, care nu trec la tratamentele conventionale, este foarte posibil sa nu fie vorba de un herpes. Doar medicul dermatolog poate face diferenta intre leziunile benign, cele precanceroase si un cancer. „Leziunile care sangereaza, care depasesc planul buzei ar trebui sa ridice un semn de intrebare. Tot ce inseamna leziune care se transforma in timp, care nu se vindeca, care devine eroziva, ar trebui sa determine pacientul sa se adreseze unui serviciu de specialitate pentru a primi un diagnostic si un tratament competent”, atrage atentia dr. Daniel Boda.

De asemenea, prezenta unei inflamatii cronice, a unei ingrosari, sau a unui aspect albicios la nivelul buzei constituie tot atatea semnale de alarma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`