Dacă nu știi ce să mai prepari pentru pofticioșii din famile, atunci învârtita cu nucă va face ravagii. E simplă, extrem de gustoasă și îi va aduce și până și pe cei mai mofturoși în jurul mesei. Modul de preparare este simplu, iar ingredientele cu siguranță le vei găsi în bucătărie.
Mâncarea moldovenească e pe placul celor mai mulți tocmai pentru că are gusturi specifice. Totul e gras, cuprins de ingrediente aparte și mirodenii și multe dintre preparate au la bază aluaturi precum este și rețeta de învârtită. Aluatul trebuie să fie pufos pentru ca el să fie aerat și să se îmbine cu textura nucii și cu mierea.
Rețeta pentru învârtită cu nucă
Unii o aseamănă cu o baclava mai neglijentă, mult mai ușor de făcut și aproape de stilul culinar românesc. Nu trebuie să ai îndemânare extraordinară în bucătărie și nici să excelezi la capitolul aspect, pentru că ea va crește și își va face treaba singură. Trebuie doar să respecți pașii întocmai și să nu-ți fie frică să frămânți puternic aluat, ulterior să-l lași la dospit și să pui ingrediente din belșug.
Pentru această rețetă ai nevoie de un aluat dospit pentru plăcintă, pe cel pe care-l faci cel mai frecvent, 400-500 grame de miez e nucă, 200-300 de grame de zahăr, 50 grame de unt topit; coaja de lămâie și portocală rasă, vanilie. Miezul de nucă se macină și pest el se adaugă zahărul și aromele, apoi se amestecă totul foarte bine, până se obține o consistență relativ uniformă.
Se presară făină peste blatul de lucru și se împarte aluatul dospit în mai multe bucăți, poți să-l împarți în 6 bucăți, fiind mai ușor de lucrat. Se întinde foaie și se stropește cu unt, apoi se presară din belșug cu miez de nucă.
Trebuie să rulezi foaia ușor, de la o margine spre cealalta și cu atenție se sigilează capetele, ca să nu curgă umplutura, apoi se dă forma de melc. Se unge tava pe care trebuie să o ungi cu unt și se pune prima bucată în mijloc. La fel trebuie făcut și cu restul foilor, se rulează și apoi se pune în tava de copt, în jurul celei puse în mijloc.
Se lasă la dospit timp de 30 de minute, apoi se unge deasupra cu un gălbenuș de ou bătut. Se pune la cuptor la 180°C, temperatura sus-jos, foc mediu la cuptoarele pe gaz, pentru 40-50 de minute. Imediat după ce o scoți din cuptor se unge deasupra cu un sirop făcut dintr-o lingură de miere și o lingură de apă.
Trucuri utile pentru un aluat perfect
În orice aluat de plăcintă se adaugă și o lingură de oțet sau două, în funcție de cantitatea de făină. Spre exemplu, este suficient o lingură de oțet la 250 de grame de făină. Oțetul ajută și la dospirea aluatului, dar mai ales la elasticitatea și frăgezimea lui. Datorită oțetului, foile de plăcintă pot fi întinse cât mai subțiri și vor rămâne elastice, chiar dacă nu folosești ouă.
Și aluatul pentru foile de plăcintă trebuie frământat bine, ca la cozonac, și mai ales trântit bine de masă cel puțin 30-40 de ori. Prin această tehnică, aluatul înglobează bule fine de aer și vei reuși să întinzi cele mai fine foi. Bucătăresele cu experiență știu că este gata aluatul când este la fel de moale și de elastic precum lobul urechii.
Dacă faci o cantitate mai mare de aluat, îl poți păstra la congelator câteva săptămâni. Formează o bilă compactă, presează ușor și împachetează aluatul în foaie de copt. Apoi pune-l într-o pungă alimentară și pune-l la congelator pentru câteva săptămâni. Când îl decongelezi, lasă-l la frigider cu o seară înainte.
Când pui uleiul de floarea-soarelui în făină pentru aluatul de plăcinte, adaugă imediat și cele 50 de grame de smântână acră grasă. Amestecă ingredientele împreună, ca aluatul să crească moale și consistent în același timp. Așa vei obține o învârtită cu nucă ca pe vremea copilăriei.