Prima pagină » International » Inundații urmate de un cutremur de 7 grade în Mexic. Autoritățile din America au emis alertă de tsunami

Inundații urmate de un cutremur de 7 grade în Mexic. Autoritățile din America au emis alertă de tsunami

08 sept. 2021, 10:52,
Roxana Butuc în International

În Mexic, marți, 7 septembrie 2021, catastrofele s-au ținut în lanț. După ploile abundente ce au provocat inundații soldate cu victime, a urmat un cutremur puternic cu magnitudinea de 7 pe scara Richter. Autoritățile de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) emis alertă de tsunami.

Andres Manuel Lopez Obrador, președintele mexican a postat pe rețelele de socializare mesaje de condoleanțe pentru familiile victimelor.

Inundaţii şi cutremur puternic în Mexic. S-au raportat 17 morţi într-un spital

Mexicul a avut parte de un început ploios, unde mare parte a ţării a fost lovită de ploi abundente încă de luni când acestea au provocat revărsarea râurilor. La un spital din statul Hidalgo din centrul Mexicului, au fost inundații masive ce au cauzat moartea a 17 oameni, a anunțat guvernul mexican.

„Ploile de ieri din Hidalgo au provocat revărsarea râului Tula, inundând spitalul general, cauzând moartea a 17 pacienţi”, a declarat guvernul, într-un mesaj pe Twitter.

De asemenea preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunțat și el pe contul de Twitter moartea pacienților .

„Moartea a 17 pacienţi de la Spitalul securităţii sociale din cauza inundaţiilor râului Tula”, a scris președintele mexican.

„Este o zi foarte tristă” pentru Mexic, a mai spus el.

Și directorul general al asigurărilor de sănătate mexicane, Zoe Robledo, (IMSS), care gestionează spitalul victimă a acestor inundaţii, a vorbit despre faptul că în momentul întâmplării tragediei, în unitate erau 57 de pacienţi spitalizaţi. Aceasta a fost inundată imediat, funcţionarea sa fiind compromisă.

Tot din cauza inundațiilor au mai fost raportate alte două persoane găsite moarte în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, în suburbia Ecatepec. Conform presei mexicane, numeroase străzi au fost inundate.

Cutremur de 7 grade în Mexic după inundații

După inundații, marți seara, pe data de 7 septembrie 2021, la orele 20.47 (miercuri, 01.47 GMT), un cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter a avut loc în partea de sud-est al Mexicului, mai exact la 11 mile nord-est de staţiunea Acapulco, Guerrero.

Clădirile au fost zguduite puternic în Mexico City. Oamenii au început să fugă pe stradă, producându-se o agitație imensă. Și în cartierul Roma Sur din Mexico City luminile s-au stins iar locuitorii îngroziți au ieşit în stradă în pijamale.

Conform Claudia Sheinbaum, primarul oraşului Mexico, a afirmat faptul că în capitală nu există pagube material grave și nici victime raportate până în momentul de față.

„A fost groaznic. Îmi aminteşte cu adevărat de cutremurul din 1985 de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva”, a spus Yesmin Rizk, un rezident din Roma Sur, în vârstă de 70 de ani.

Potrivit USGS, cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,6 kilometri, iar mişcarea telurică fiind simțită aproximativ un minut.

Alertă de tsunami după cutremur în Mexic

Autoritățile de la centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, ce are sediul în Honolulu, Hawaii, a emis avertizări despre faptul există posibilitatea unui un val de maree.

„Posibil pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului de-a lungul coastelor Mexicului”, au spus Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite.

Ultimul cutremur important din Mexic a vut loc tot în luna septembrie la 19 septembrie 2017 , cu magnitudinea 7,1 Acesta s-a soldat cu 369 de morţi şi peste 7.000 de răniţi, în principal în capitala Ciudad de Mexico.

Inundații la New York după uraganul Ida

Săptămâna trecută, în America a fost declarată stare de urgență la New York din cauza furtunilor tropicale ce au lovit orașul, fiind înregistrate precipitații record în urma uraganului Ida.

Primarul de Blasio a postat mai multe tweet-uri în care a cerut locuitorilor să stea în case.

„În seara aceasta avem parte de o vreme istorică, ploi în oraș, inundații și condiții periculoase pe străzile noastre. Dacă vă gândiți să ieșiți afară, n-o faceți. Nu vă apropiați de metrouri. Nu conduceți pe inundațiile astea. Stați în casă”, a scris el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`