Prima pagină » Local » Inundații puternice în județul Iași. Localități distruse de o viitură puternică. Apa a intrat în casele sătenilor, provocând pagube mari – FOTO

Inundații puternice în județul Iași. Localități distruse de o viitură puternică. Apa a intrat în casele sătenilor, provocând pagube mari – FOTO

15 iun. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Inundații puternice în județul Iași după precipitațiile abundente din ultimele zile. Localități din județul Iași au fost distruse de o viitură puternică la finalul săptămânii trecute. Viitura a măturat zeci de hectare de teren agricol, kilometri de drumuri comunale și județene, dar și poduri și podețe

Județul Iași a fost lovit de inundații puternice în urma precipitațiilor abundente de la finalul săptămânii trecute. Mai multe localități ieșene au fost distruse puternic de ploi, pagubele fiind însemnate. În lista localităților distruse de viitură se află municipiul Pașcani, comunele Ciohorăni, Miroslovești, Oțeleni sau Cozmești și Moșna din zona de est a județului.
Prefectul Marian Grigoraș a menționat faptul că toate localitățile afectate de inundații au trimis rapoarte către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Pentru fenomenele hidro-meteo recente, au trimis rapoarte operative următoarele Comitete Locale pentru Situații de Urgență: Pașcani, Ciohorăni, Miroslovești, Costești și Oțeleni. Conform acestora, au fost afectate, în urma căderii de precipitații, un număr de 22 de poduri, 33 de podețe, 1,1 kilometri drum județean, 8,95 kilometri drumuri comunale, 4 kilometri drumuri forestiere și agricole”, a menționat prefectul Marian Grigoraș.

Județul Iași a fost afectat de inundații puternice. Mai multe localități au rămas cu drumurile distruse de pe urma viiturilor

Furtuna a făcut ca mai multe zone din județul Iași să fie afectate de inundații. În lista localităților distruse de viitură a apărut localitatea Heleșteni, afectată masiv de grindina căzută peste județul Iași.

„Au fost de asemenea afectate suprafețe semnificative de culturi agricole. Sunt așteptate rapoartele operative ale CLSU Heleșteni, unde s-au înregistrat de asemenea probleme, cauzate inclusiv de căderile de grindină, dar și a altor comitete locale, unde verificările în teren sunt în desfășurare. Obligația primarilor și ale CLSU este de a transmite raportul operativ în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului”, a mai menționat prefectul Marian Grigoraș.

În comuna Cozmești au fost afectate cinci locuințe după ce apa s-a scurs de pe versanți. Sunt primele inundații din Satu Nou, în comuna Cozmești, după o perioadă de zeci de ani.

Grindină de mai dimensiuni la Heleșteni. Inundații puternice în mai multe zone din județul Iași

Conducerea Prefecturii Iași a precizat și faptul că au fost emise mai multe rapoarte de la comunele ieșene în urma inundațiilor puternice.

„În comuna Heleșteni, din cauza grindinei de mari dimensiuni au fost afectate, în proporții diferite, acoperișuri din azbest de la un număr mare de locuințe și anexe gospodărești, 150 de hectare de culturi agricole, 4 autoturisme și un utilaj agricol. În comuna Moșna au fost afectate de precipitații două poduri, 2,1 km drum județean și 30 de hectare de pășuni și fânețe. În comuna Costești au fost avariate 8,4 km drumuri comunale. Comisiile stabilite prin ordin de prefect vor evalua la fața locului, în zilele următoare, aspectele raportate de la nivel local, în vederea transmiterii către Guvern”, a mai spus Marian Grigoraș.

Localități din județul Iași au fost lovite masiv de inundații. Ploile au distrus culturi agricole și drumuri din zona de est a Iașului

O parte a localităților din județul Iași s-au confruntat cu precipitații abundente. Județul Iași se află și acum sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, astfel încât pagubele pot fi mai mari. O astfel de comună este și Moșna, aflată în apropiere de granița cu Republica Moldova. Comuna se află pe lista unor localități distruse de viitură.

„Este o situație grea. A fost mai rău ca în alte dăți. Au afectat niște proiecte aflate în construcții. Au fost stricate niște drumuri, apa a intrat sub asfalt pe unele porțiuni, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Au fost afectate podețe și poduri. Din fericire, nu am avut locuințe afectate. Am trimis adresă către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Sunt drumuri pietruite, unele porțiuni de drum asfaltate. A plouat mult tare. Nu am mai prins de ani buni o astfel de vreme și ploaie atât de mare”, a spus Georgel Popa, primarul comunei Moșna.

Scene penibile cu Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, în localitățile afectate de inundații din județul Iași

Localitățile afectate de inundații au ajuns să fie luate la pas și de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Aflat în campanie electorală, Maricel Popa a comis o gafă monumentală, el neștiind în ce sat se află în momentul în care a ajuns în zona drumului Heleșteni- Kogălniceni. Maricel Popa a afirmat că se află în Kogălniceni, un alt sat aflat pe drumul județean Iași- Botoșani. Șeful Consiliului Județean ar trebui să învețe puțină geografie a regiunii pe care o conduce înainte să iasă pe teren. Satul Kogălniceni face parte din comuna Alexandru Ioan Cuza, aflată în vestul județului.

„Ca urmare a sesizărilor venite din partea autorităților locale și a cetățenilor, am mers să văd starea drumului Heleșteni – Kogălniceni, aici unde, din cauza ploilor de noaptea trecută (sâmbătă, 13 iunie), infrastructura rutieră a fost afectată”, a susținut Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Maricel Popa nu știe nici comitetul în care este vicepreședinte. Șeful Consiliului Județean își face reclamă la inundațiile din Iași

Ca spectacolul să fie și mai penibil, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu cunoaște nici denumirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Deși este vicepreședinte al Comitetului în virtutea funcției, Maricel Popa nu vine niciodată la ședințele acestuia și trimite alte persoane din Consiliul Județean.

„Totodată, am stat de vorbă și cu oamenii care au terenuri agricole în zonă și care, din cauza ploii, și-au văzut culturile distruse. În baza acestor constatări, am sesizat Comitetul de Urgență, în calitate de vicepreședinte, solicitând întocmirea procesului-verbal cu privire la daunele cauzate de ploi (…) la începutul săptămânii viitoare (de astăzi, luni, 15 iunie) să putem trimite către Guvern acest document, în vederea obținerii unui sprijin financiar pentru remedierea situației din teritoriu”, a mai spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *