Prima pagină » Actualitate » Inundații în Japonia. Taifunul Nanmadol a omorât câteva persoane

Inundații în Japonia. Taifunul Nanmadol a omorât câteva persoane

20 sept. 2022, 08:20,
BZI.ro, în Actualitate

Salvatorii din Japonia au avertizat cu privire la alunecări de noroi și inundații, deoarece una dintre cele mai mari furtuni din ultimele decenii lovește țara. Sunt numeroase orașe și sute de mii de case care au rămas fără curent electric.

Ultimul ciclon mare din Japonia s-a produs în 2019, iar atunci au murit peste 26 de oameni.

Inundații puternice în Japonia unde taifunul Nanmadol a omorât câteva persoane

Taifunul Nanmadol a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte 90 de când a atins pământul pe insula Kyushu, duminică dimineață. Japonia este lovită de inundații și de alunecări de teren din această cauză.

Nouă milioane de oameni au fost rugați să evacueze, iar peste 350.000 de case sunt fără curent. Prognozele prevăd până la 400 mm (16 inchi) de ploaie în următoarele 24 de ore.  Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când mașina lui a fost scufundată în inundații, iar un altul a murit după ce a fost îngropat într-o alunecare de teren. Încă o persoană rămâne dispărută, iar rapoartele spun că alte 87 de persoane au fost rănite. Super-taifunul a adus rafale de până la 234 km/h (145 mph), distrugând case și perturbând transportul și afacerile. Este echivalent cu un uragan de categoria patru sau cinci.

Ca fapt divers, Japonia a mai fost lovită de tragedii în trecut. Vă aducem aminte faptul că cea mai mare tragedie din istoria țării au fost atacurile nucleare din al Doilea Război Mondial. Un alt eveniment trist s-a produs după cutremurul din 2011. Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 3 reactori nucleari, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții.

Tokyo lovită de inundații și de taifun

Capitala, Tokyo, a suferit ploi abundente, linia de metrou Tozai fiind suspendată din cauza inundațiilor. Serviciile de tren rapid, feriboturile și sute de zboruri au fost anulate; magazinele și afacerile s-au închis. Imaginile video locale au arătat acoperișuri rupte de clădiri și panouri publicitare răsturnate.  Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida a amânat până marţi o vizită la New York, unde urmează să ţină un discurs la Adunarea Generală a ONU, pentru a monitoriza impactul furtunii. Se estimează că furtuna se va întoarce spre est și va trece peste insula principală a Japoniei, Honshu, înainte de a ieși în mare până miercuri.

Oamenii de știință au prezis un sezon de uragane activ în acest an, influențat de un fenomen natural cunoscut sub numele de La Niña. Temperaturile mai calde la suprafața mării în Atlantic și Caraibe, ca urmare a schimbărilor climatice, pot avea, de asemenea, un impact asupra frecvenței și intensității uraganelor. Nu sunt singurele inundații din Asia. China a fost lovită din plin de inundații și se estimează că milioane de oameni au fost strămutați din această cauză. Un alt eveniment nefericit de acest tip s-a produs în Coreea de Sud. În august, în Coreea de Sud, s-au produs cele mai grave inundații din ultimii zeci de ani. Autoritățile au intervenit prompt și nu au fost multe persoane rănite. Așadar, sunt inundații în Japonia și situația ar putea deveni și mai gravă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *