Peste 1,76 milioane de persoane au fost afectate de inundații severe în provincia nordică a Shanxi a Chinei, potrivit presei locale. Ploaia torențială săptămâna trecută a dus la prăbușirea caselor și a declanșat alunecări de teren în peste 70 de districte și orașe din provincie.
Precipitațiile abundente împiedică eforturile de salvare, au spus oficialii. Inundațiile au loc la mai puțin de trei luni după ce ploile extreme din provincia Henan au provocat peste 300 de morți.
Precipitațiile abundente și prelungite și furtunile împiedică eforturile de salvare din China
Administrația meteorologică din China a declarat, de asemenea, presei locale că precipitațiile abundente și prelungite și furtunile împiedică eforturile de salvare.
Shanxi găzduiește, de asemenea, o serie de monumente antice care prezintă un risc major din cauza precipitațiilor severe.
Autoritățile au declarat agenției de știri Xinhua că peste 120.000 de persoane au fost transferate și relocate urgent și că 17.000 de case s-au prăbușit în întreaga provincie Shanxi. Autoritățile au declarat agenției de știri Xinhua că peste 120.000 de persoane au fost transferate și relocate urgent și că 17.000 de case s-au prăbușit în întreaga provincie Shanxi.
Patru ofițeri de poliție au murit ca urmare a unei alunecări de teren, potrivit publicației Global Times , deși informațiile despre alte victime nu au fost publicate.
Acesta a adăugat că inundațiile din Shanxi ar fi putut fi mai grave decât inundațiile din Henan la începutul acestui an.
Capitala provinciei Shanxi, Taiyuan, a înregistrat precipitații medii de aproximativ 185,6 mm săptămâna trecută, comparativ cu 25 mm în octombrie între 1981 și 2010.
Președintele Xi Jinping susţine că țara se află într-o etapă critică
Președintele Xi Jinping a declarat miercuri, 21 iulie 2021, că „situația de prevenire a inundațiilor este foarte severă” și se află într-o „etapă critică”.
El a adăugat că inundațiile au dus deja la „pierderi semnificative de vieți omenești și daune materiale” și a instruit toate departamentele să acorde prioritate „siguranței oamenilor și a bunurilor lor”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.
Provincia Henan, care găzduiește aproximativ 94 de milioane de oameni, a emis cel mai înalt nivel de avertizare meteo. Autoritățile locale au numit inundațiile un eveniment „o dată la 100 de ani”. Ploaia a început în weekend, cu furtuni care s-au intensificat marți.
Cele mai mari inundaţii înregistrate vreodată – China, 1931
Cel mai catastrofic dezastru natural înregistrat vreodată a avut loc în 1931, în centru Chinei. Ororile s-au petrecut din iulie şi până în noiembrie, ucigând până la 4 milioane de persoane.
Există trei râuri majore în zona respectivă: Yangtze, Raul Galben şi Raul Huai. Toate trei au ieşit din matca din cauza faptului că viscolele care au lovit munţii din apropierea lor au dus la topirea unor sloiuri de gheaţă uriaşe.
De parcă nu ar fi de ajuns, primăvara anului 1931 a fost plină de ploi toreniale. Vară a continuat cu furtuni şi cicloane – deşi în mod normal pe parcursul unui an în China nu au loc mai mult de două cicloane, vara respectivă fusese marcată de nu mai puţin de 7.