Autoritățile libiene vorbesc despre cel puțin 2.000 de decese și de 10 mii de persoane dispărute în urma inundațiilor devastatoare din Libia. Furtuna Daniel a ajuns în Libia duminică, 10 septembrie, determinând autoritățile să declare stare de urgență. Jalel Harchaoui, un specialist din Libia, a declarat pentru BBC că numărul deceselor poate ajunge la „câteva mii” de oameni.
Autoritățile locale susțin că deja numărul persoanelor decedate a trecut de 2.000.
Aceeași furtună a lovit Grecia, Turcia și Bulgaria
Șapte angajați ai armatei libiene au dispărut în timp ce încercau să salveze sinistrați. Școlile și magazinele din numeroase zone au fost obligate să se închidă, iar militarii merg din casă în casă pentru a căuta victime.
Orașele de est din Benghazi, Sousse, Derna și Al-Marj au fost cele mai afectate de inundații. Pe lângă numărul de decese în creștere, Crucea Roșie Libiană a spus că au fost distruse cel puțin 150 de case. Patru porturi petroliere au fost închise.
De asemenea, există informații neconfirmate de autorități potrivit cărora două baraje din Derna s-au prăbușit inundând o zonă în care locuiesc aproximativ 100.000 de oameni.
Aceeași furtună a lovit Grecia, Turcia și Bulgaria, provocând inundații și pagube importante.
Mii de animale au murit înecate doar într-o singură zonă din Grecia
Într-un context asemănător, amintim că o luptă titanică este în desfășurare în zonele afectate din Karditsa, Grecia, pentru a limita efectele inundațiilor fără precedent și, mai ales, pentru a face față bombei sanitare pe care o reprezintă apele stătute, pline de aluviuni și animale moarte. Mirosul pestilenţial este puternic în multe zone, iar creșterea temperaturilor, binevenită pentru retragerea apelor, combinată cu lumina puternică a soarelui creează condiții sufocante.
Pe măsură ce nivelul apei scade, se vede amploarea problemei. Animale moarte, în principal oi și porci, în ferme mai mari sau mai mici. Procesul de strângere a cadavrelor acestora pentru a fi incinerate a început deja, pentru a limita pe cât posibil amenințarea creării unor focare de infecţie. Doar în zona Karditsa, conform unui prim raport, cel puțin 1.500 de oi și un număr similar de porci au murit înecaţi. Animalele moarte nu provin doar din comunitățile care au fost acoperite de ape, ci și din multe alte zone, prin care apa a trecut înainte de a se acumula în satele Palamas și Mouzaki.