Sunt zeci de întreruperi de curent electric în Sri Lank, iar anumite voci susțin că acest lucru este cauzat de calitatea proastă a importurilor de combustibil. Ministrul Energiei neagă această informație spunând că nu există țiței de slabă calitate.
Sri Lanka este la un prag de faliment, iar țara se confruntă cu numeroase revolte din cauza incapacității oamenilor de a-și procura alimentele necesare supraviețuirii. Fostul președinte al țării a fugit din Sri Lanka după ce protestatarii au luat cu asalt reședința oficială.
Întreruperi de curent electric în Sri Lanka
Un înalt oficial din Sri Lanka a acuzat importurile de țiței de proastă calitate pentru închiderea unei centrale electrice, ceea ce a dus la întreruperi prelungite de curent. Janaka Ratnayake, șeful autorităților de reglementare a utilităților, a spus că uleiul ars în cuptoare conține prea mult sulf. Ministrul energiei al țării a contestat acuzația.
Săptămâna trecută, Sri Lanka și-a crescut întreruperea zilnică a curentului de la 80 de minute la 140 de minute din cauza scăderii capacității de generare a energiei.
„Conținutul de sulf este prea mare în uleiul de cuptor [păcură] care nu este potrivit pentru centralele electrice actuale și, de asemenea, nu este conform cu standardele de mediu. Dacă cumpărați țiței de bună calitate pentru rafinării, atunci această problemă nu se va întâmpla”, a declarat Ratnayake, șeful Comisiei de Utilități Publice, pentru BBC.
Ratnayake a spus că aproximativ 10% din energia electrică a țării provine din centralele electrice cu motorină și păcură. Restul energiei electrice este generată din centrale hidro, din surse regenerabile și pe cărbune. Oamenii continuă să protesteze în țară pe măsură ce situația pare să devină din ce în ce mai critică.
Cea mai gravă criză economică din istoria Sri Lanka
Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la independența sa de Marea Britanie, în 1948. Se luptă să găsească destui dolari pentru a importa combustibil și alimente. Penuria a dus la luni de proteste antiguvernamentale și la cozi lungi în fața benzinăriilor.
În iulie, tulburările au ajuns la apogeu când președintele Gotabaya Rajapaksa a fost forțat să părăsească țara și apoi să demisioneze după ce mii de protestatari i-au luat cu asalt reședința oficială.
Politicianul veteran Ranil Wickremesinghe a fost ulterior ales de parlamentari ca președinte. De atunci, guvernul a introdus un sistem de rație pentru combustibil folosind un cod QR care a redus cozile în afara benzinăriilor. Sri Lanka a ajuns la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de urgență de 2,9 miliarde de dolari (2,7 miliarde de lire sterline) și se așteaptă ca acordul să fie aprobat de consiliul FMI până la sfârșitul acestui an. De altfel FMI explica faptul că sunt mai multe țări care sunt în incapacitatea de a mai plăti datoriile acumulate, printre acestea regăsindu-se și Sri Lanka.
Dar condițiile includ ca Colombo să ajungă la un acord cu creditorii săi privind restructurarea datoriilor. Sri Lanka are o datorie externă de aproximativ 50 de miliarde de dolari. Așad, vor mai fi întreruperi de curent electric în Sri Lanka pe măsură ce autoritățile din țară nu au soluții concrete la problemele cetățenilor.