Puțină lume știe cât de folositoare este în activitățile casnice și ce întrebuințări inedite poate avea folia alimentară în bucătărie. Dincolo de ambalarea unor alimente pentru păstrarea prospețimii acestora, ea are și alte utilizări. Iar la unele dintre acestea cu siguranță nu te-ai fi gândit.
Folia alimentară transparentă este unul dintre cele mai comune lucruri pe care le ai în bucătărie. Este nelipsită din orice casă şi nu trece o zi fără a o folosi măcar la împachetarea mâncării. Și totuși, banala folie alimentară poate fi folosită cu succes şi pentru alte lucruri în activitatea de zi cu zi. Astfel, vă prezentăm în rândurile cele ce urmează câteva trucuri care îţi vor uşura viaţa. Totodată, vei afla cu surprindere că folia alimentară poate fi utilă în multe cazuri pe care până acum le credeai fără ieşire.
Ce întrebuințări poate avea folia alimentară în bucătărie
Sigur nu te-ai fi gândit că poate reda savoarea vinului. Probabil ți s-a întâmplat să desfaci o sticlă de vin, ai gustat din el, iar după câteva zile ai constatat că i s-a schimbat gustul. Mai precis, a căpătat o aromă de dop din cauza plutei, care conține tricloroanisol (TCA).
Însă, în loc să arunci licoarea lui Bacchus, poți să apelezi la un truc care implică folosirea foliei alimentare. Ia o cantitate generoasă de folie, împăturește-o lejer și pune-o la baza unui vas. Apoi toarnă vinul peste ea și amestecă-l circa 10 minute. Folia va absorbi TCA-ul și vinul tău își va recăpăta savoarea.
Sau, uneori, nu consumăm integral fructele ori legumele. Ei bine, ceea ce rămâne poate fi împachetat în folie alimentară şi pus la frigider. Astfel, va rezista cu două zile mai mult, decât în cazul în care nu ar fi învelite în folie.
Cum putem păstra proaspete platourile cu aperitive
Când aştepţi musafiri şi ai multe lucruri de făcut, pregăteşte aperitivele din timp. Dacă împachetezi platourile în folie transparentă, ele se vor păstra excelent, iar aperitivele vor fi la fel de proaspete ca şi cum le-ai fi tăiat atunci. Sub folie, mezelurile nu se oxidează, iar legumele rămân la fel de suculente.
De asemenea, este bună de folosit la etanșeizare. Dacă vrei să iei la serviciu sau la picnic o caserolă cu sos, împacheteaz-o în folie alimentară. Astfel, poți fi sigur că nu va curge conţinutul. La fel și dacă nu se închide etanş capacul, folosește folie alimentară. Cu acest truc, vei salva geanta de pete care se curăţă greu.
Folia alimentară îți protejează răzătoarea
Legumele colorate și acide pe care le dai pe razătoare atacă în timp luciul metalului. Sucul lor va lăsa urme şi corodează, mai ales dacă o foloseşti foarte des. În special morcovul lasă urme care nu se vor curăța prea uşor. Astfel, înainte să foloseşti razătoarea, învelește-o într-o bucată de folie alimentară. Aceasta este flexibilă şi nu se vor rupe bucăţi din ea care să ajungă printre fructele sau legumele rase. După utilizare, îndepărtează folia şi razătoarea rămâne curată.
De mare ajutor, la câte întrebuințări are folia alimentara în bucătărie, ea poate fi considerată una dintre cele mai interesante invenţii recente.