Prima pagină » Eveniment-Social » Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului! Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii în această zi – FOTO

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului! Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii în această zi – FOTO

21 nov. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Creștinii ortodocși sărbătoresc, marți, 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută și drept Vovidenia sau Ovedenia, termen care provine din limba slavonă și înseamnă „ceea ce se face văzută”

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare a luminii, care aduce noroc și bucurie. Acesta este prima mare sărbătoare de pe cuprinsul Postului Nașterii Domnului, iar în această zi a fost rânduită dezlegarea la pește.

o imagine cu cateva crengi de mar

În ziua în care se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, copiii obișnuiau să pună crengi de măr în vase cu apă

Ce semnificație are Intrarea Maicii Domnului în Biserică

o imagine cu intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare a luminii, care aduce noroc și bucurie

Maica Domnului, fiica lui Ioachim și a Anei, a fost născută atunci când părinții săi aveau deja o vârstă venerabilă. Ioachim și Ana s-au rugat mai mulți ani pentru ca Dumnezeu să le dăruiască un copil și au făcut promisiunea că atunci când Maica Domnului va împlini 3 ani o vor duce la templu. Arhanghelul Gavriil le-a vestit Anei și lui Ioachim că vor avea o fetiță, pe care o vor numi Maria.

Odată ce s-a născut Fecioara Maria, părinții său au respectat întocmai ce i-au promis lui Dumnezeu, iar atunci când Maria a împlinit 3 ani au dus-o la templu. Maria și-a petrecut la templu întreaga copilărie, până la vârsta de 15 ani, și a crescut în curățenie sufletească, petrecându-și timpul în rugăciune și citind Sfânta Scriptură alături de preoți, bătrâni și văduve. Când Maica Domnului a împlinit 15 ani, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că-l va naște pe Iisus Hristos. Pentru ca Fecioara Maria să rămână nepătată în fața lumii, a părăsit templul și s-a logodit cu bătrânul Iosif, care a fost martorul fecioriei ei și al miracolului nașterii Fiului lui Dumnezeu.

o imagine cu o placinta cu dovleac

În nordul țării există obiceiul să se dăruiască plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă

Ce tradiții și obiceiuri respectă românii în această zi de sărbătoare

o imagine cu o persoana care se roaga

Se crede că ziua în care se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică este momentul potrivit ca oamenii să se roage pentru îndeplinirea celor mai mari dorințe din viața lor

Tradiția creștină spune că la fel ca de Crăciun, în ziua de Intrarea Maicii Domnului în Biserică cerurile se deschid, iar oamenii ajung să înțeleagă graiul animalelor. Se crede că acesta este momentul potrivit ca oamenii să se roage pentru îndeplinirea celor mai mari dorințe din viața lor. În lumea satelor se obișnuiește ca, în noaptea ce premerge Intrarea Maicii Domnului în Biserică, fetele să recurgă la tot felul de ritualuri pentru a-și afla ursitul. Astfel, înainte să cânte cocoșul, fetele merg cu o lumânare în mână la o fântână din sat. Ajunse aici, poziționează lumânarea pe marginea fântânii, iar în lumina reflectată în apă își vor vedea ursitul. Pe 21 noiembrie, cu prilejul Intrării Maicii Domnului în Biserică, este dezlegare la pește.

În această zi de sărbătoare, în bisericile din țară se fac pomeniri pentru sufletele celor care și-au pierdut viața în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. În memoria acestora se dau de pomană pachete cu preparate din pește, cu fructe, lumânări sau candele. În nordul țării există obiceiul să se dăruiască plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă, deoarece se crede că acestea nu se sting nici dincolo de ultimul hotar al vieții. În ziua în care se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, copiii obișnuiau să pună crengi de măr în vase cu apă.

Ținute la căldură, acestea înfloreau și erau folosite de Anul Nou, la sorcovit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`