Prima pagină » Actualitate » Într-un stat criminal, băncile au obținut 25 miliarde de lei profit în plus prin creșterea ROBOR

Într-un stat criminal, băncile au obținut 25 miliarde de lei profit în plus prin creșterea ROBOR

31 iul. 2024, 09:04, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Sunt date financiare care arată că creșterea ROBOR a avut un impact uriaș pentru băncile din România care au obținut, doar din acest aspect, 25 miliarde de lei. Într-un stat criminal care este condus de PSD-PNL, românilor li s-au luat 25 miliarde de lei din buzunar.

Vă aducem aminte faptul că ratele românilor au crescut considerabil în ultimii ani din cauza creșterii, nejustificate susțin unii analiști, a indicelui ROBOR.

Băncile au obținut 5 miliarde de euro în plus prin creșterea ROBOR

Românii sunt sărăciți în fiecare zi. Cumpără produse mai scumpe, plătesc rate la bănci mai mari, achiziționează servicii la prețuri mult mai ridicate decât în urmă cu un an. Datele oficiale și publicate de www.zf.ro arată că băncile au obținut un profit suplimentar de 25 miliarde de lei prin creșterea ROBOR. Asta în contextul în care statul criminal condus de PSD-PNL este cel puțin complice.

Veniturile nete din dobânzi ale băncilor (veniturile obținute din dobânzile la credite minus cheltuielile cu dobânzile plătite la depozite) s-au dublat în ultimii șase ani, ajungând la sfârșitul anului 2023 la 24 miliarde lei.

În perioada 2013-2017, veniturile nete din dobânzi au rămas relativ stabile, în jurul a 11 miliarde lei. Ulterior, acestea au crescut constant timp de șase ani, cu o accelerare în ultimii doi ani. În mod normal, dacă băncile ar fi ajustat și dobânzile la depozite în concordanță cu dobânzile la credite, veniturile nete din dobânzi nu ar fi înregistrat o asemenea creștere.

Profitul suplimentar din dobânzi din ultimii ani, rezultat din creșterea ROBOR, a ajuns la 25 miliarde de lei.

Calculând o medie a ratei ROBOR la 3 luni, utilizată pentru determinarea dobânzilor variabile la creditele de retail în lei înainte de mai 2019, dar și pentru creditele curente ale companiilor în lei, observăm că în 2023 nivelul a fost de aproximativ 6,6%. Acesta este aproape de nivelul din 2022, dar semnificativ mai mare decât valorile de 1% din 2017 și aproape 3% din 2018. Noul indice IRCC, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare și de consum în lei contractate după mai 2019, a crescut și el în 2023, dar a rămas sub 6% și sub nivelul ROBOR la 3 luni.

Băncile obțin profituri nesimțite cu complicitatea statului român

Veniturile obținute din activitatea de creditare, adică dobânzile percepute de bănci pentru creditele acordate, reprezintă principala sursă de profit pentru aceste instituții financiare.

În anul 2023, băncile au încasat peste 43 miliarde lei din dobânzile la credite, în timp ce cheltuielile cu dobânzile plătite pentru depozite au ajuns la aproximativ 19 miliarde lei. Astfel, încasările băncilor din dobânzile la credite au fost mai mult decât duble comparativ cu cheltuielile cu dobânzile pentru depozite. Pe parcursul timpului, bancherii au menținut dobânzile la credite mai mari decât cele plătite pentru depozitele atrase, pentru a-și maximiza marjele de profit.

Complicitatea statului român condus de PSD-PNL este una evidentă pentru că același stat nu ia nicio măsură concretă pentru a echilibra piața de profil.

Au fost mii de exemple în care ratele românilor pur și simplu s-au dublat într-o perioadă scurtă de timp, iar băncile au câștigat extrem de mult. Poate este momentul că băncile să nu mai obțină miliarde de euro din ROBOR și la putere să vină conducători care să ia măsuri radicale pentru stoparea acestui jaf de proporții! Este timpul ca în România să ajungă la putere oameni patrioți!

Comentarii
  • Rusia este stat criminal. Mulți ar trebui să vă întoarceți la plimbat vaca pe izlaz.

  • NU RUSIA ESTE STAT CRIMINAL , VEZI CE A FACUT SI FACE AMERICA CU NATO DACA TOT DEVIEZI DE LA SUBIECT! DA ROMANIA ESTE STAT CRIMINAL DA ! MUGUR ISARESCU CARE HABAR NU ARE CE INSEAMNA POLITICA BANCARA ACEST MOSNEAG MAFIOT CARE PUNE MANA IN BUZUNARUL ROMANILOR CU TOATA MAFIA POLITICA CRIMINALA, ESTE PRIMUL CRIMINAL IN DOMENIUL BANCAR! PENTRU ALTE MII DE MOTIVE STATUL ROMAN ESTE CRIMINAL. POPORUL ROMAN ESTE CONDAMNAT LA INFOMETARE PRIN CRESTEREA EXAGERATA A PRETURILOR, POPORUL ROMAN NU ESTE PROTEJAT DAR URSUL IN ROMANIA ESTE PROTEJAT PRIN LEGI CRIMINALE. DACA UCIZI UN URS , DOSAR PENAL PENTRU BRACONAJ DAR DACA URSUL UCIDE OMUL NU RASPUNDE NIMENI , STATUL CRIMINAL TREBUIE DAT IN JUDECATA IN TOATE CAZURILE DE UCIDERE, MUTILARE A OAMENILOR, DISTRUGERI SI TOATE NENOROCIRILE PRODUSE DE URSI, SA FIE DESPAGUBITE VICTIMELE CU MILIOANE DE EURO. STATUL CRIMINAL VREA INTRAREA ROMANIEI IN RAZBOIUL CARE NU NE APARTINE!STATUL CRIMINAL NE FURA ZECI DE MILIARDE DE EURO , APOI MARESTE TAXELE ,IMPOZITELE DIN SALARIILE NOASTRE, STATUL CRIMINAL A ARUNCAT ROMANIA INTR-O GAURA NEAGRA SUNTEM TARA IN FALIMENT CU DATORIA EXTERNA CEA MAI MARE DIN UE DAR STATUL CRIMINAL IMPRUMUTA MILIARDE IN CONTINUAR CA……. CONTRIBUABILII VOR PLATI ZECI DE ANI DE ACUM INCOLO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
31 iulie 2024
31 iulie 2024