Într-un deșert din Arabia Saudită a nins pentru prima dată în istorie, iar dunele cu nisip auriu a fost acum acoperite de nămeți. Cei mai mulți oameni care locuiesc în această zonă nu au văzut în viața lor zăpadă, iar cămilele au fost complet bulversate.
Zăpada a căzut prima dată în regiunea Al-Jawf, care se află la marginea de nord a deșertului Al-Nafūd. Imaginile filmate acolo arată deșertul arid transformat într-un peisaj de iarnă.
Oamenii nu au văzut în viața lor zăpadă
O caravană de cămile este văzută în niște filmări călcând cu prudență pe stratul de gheață care s-a format deasupra nisipului, iar oamenii au coborât din mașini pentru a vedea cu ochii lor zăpada. Temperaturile din deșertul Al-Nafūd ajung și la 55 de grade Celsius pe alocuri, astfel că ninsoarea căzută acum este privită ca un fenomen extrem.
Presa de stat a scris că ploi abundente și furtuni cu grindină au măturat mai multe părți din regiunea Al-Jawf.
Explicația meteorologilor
Centrul Național de Meteorologie al Emiratelor Arabe Unite au atribuit evenimentul meteorologic neobișnuit unui sistem de joasă presiune care se deplasează de la Marea Arabiei în Oman.
Acest model meteorologic a adus aer încărcat cu umiditate într-o zonă cunoscută pentru condițiile sale aride, provocând furtuni, grindină și precipitații în Arabia Saudită și în Emiratele Arabe Unite, țară vecină.
Departamentul Meteorologic din Arabia Saudită a emis avertizări de vreme severă și pentru zilele următoare. Furtunile, precipitațiile abundente, grindina și vânturile puternice vor afecta întreaga regiune, iar autoritățile i-au sfătuit pe oameni să-și ia măsuri de precauție și să-și limiteze deplasările.
First time in history Saudi Arabian desert turns into winter wonderland after first-ever snowfall.
For the first time in recorded history Saudi Arabia’s Al-Jawf region experienced snowfall turning the dry desert into a winter scene. pic.twitter.com/X2XCGBt3aY— Mohammad Wasim (@19WMS) November 5, 2024
In primul rand ca nu se poate sti daca a nins pt prima data acolo pentru ca doar de cateva decenii lumea monitorizeaza vremea in acea regiune.
In al doilea rand, un pic de zapada care se va topi maine nu inseamna nimic. Uneori apar anomalii din astea si dispar asa cum au aparut.