Tarabe mai ceva ca în bazarul din Istanbul, în cartierul Alexandru cel Bun din Iași, însă în loc de bijuterii și alte suveniruri, chiloții sunt puși la loc de cinste, în așa fel încât oricine trece să-i poată vedea. Imaginea este deplorabilă, aceasta te întâmpină încă de cum cobori în Piața Voievozilor, până pe Pasajul Alexandru cel Bun
La tarabele din cartierul Alexandru cel Bun se găsesc fel de fel de chiloți, iar aceștia sunt atârnați de parcă sunt puși la uscat. Începând de la chiloți brazilieni, la mare căutare, până la sutiene și ciorapi, imaginea este una penibilă, iar cartierul a devenit un adevărat târg.
Concurență mare între tarabe
Tarabele au invadat cartierul încă din anul 1992, însă, de o perioadă de timp, vânzătorii s-au extins și au acaparat toată zona cu produsele lor. Acestea sunt agățate și incomodează trecătorii, oamenii fiind obligați să dea cu capul în ciorapi, chiloți și sutiene pentru a putea trece.
Mai mult decât atât, deținătorii tarabelor au considerat că se vede mai estetic dacă acoperă o parte din tarabă cu cearșafuri. Într-un cartier din Iași, într-o zonă foarte populată, este mai rău decât în târgurile de la sat. Lenjeria intimă nu este singura agățată în văzut tuturor. Începând de la jucării și haine pentru copii, la poșete și papuci, până la pijamale, baticuri și haine, acestea sunt puse de parcă ar fi la uscat. Imaginea este dezolantă și poate fi ușor de confundat cu târgurile de la sate.
„Despre ce vorbim, este o țigăneală. Ce să vă descriu? Cum ne cad chiloții în cap când trecem, că ne agățăm de hainele lor. Tarabele astea sunt aici de ani de zile, sunt peste 20, nu-mi dau seama cum poți să treci pe aici și să nu le vezi, sunt urâte și pline de răutăți, haine care nu sunt de calitate și la un preț extraordinar”, declară Ionela.
Negocieri la sânge
Mai mult decât atât, vânzătorii au o atitudine foarte insistentă, iar oamenii sunt sătui de faptul că nu pot trece pe lângă o tarabă fără ca unul dintre ei să nu-i abordeze cu fel de fel de oferte. Vânzătorii sunt însă contrariați de faptul că nimeni nu cumpără de la ei.
„Vin, în general, femeile bătrâne, când le văd mă ia cu rău, pentru că mă fac să scot tot de pe raft, probează tot și nu cumpără nimic, iar la sfârșit rămân să pun la loc. Asta e meseria mea, n-am ce să fac, dar sincer vă spun că nu se fac vânzări. Am cinci ani de când sunt aici, nu este taraba mea, dar vând și eu aici, am 54 de ani, nu am unde să mă mai duc și mă mai descurc cu banii pe care îi primesc aici.
Când este frig, ca într-o zi ca asta, nu vine nimeni, n-am nicio șansă să vând ceva, mai mult decât atât, îngheț și eu lângă fustele astea. Sunt ceva ani de când stau aici, dacă un client îmi spune că revine, atunci nu-l mai vezi că trece pe aici vreodată. Este exact ca la piață, negociezi 1 leu, 2 lei și la final rămâi cu nimic. N-au oamenii bani”, declară Vasilica, vânzătoare la o tarabă.
Piața Voievozilor a devenit o piață în care chiloții sunt atracția principală, iar pe locul doi se află sutienele și ciorapii, dar să nu uităm de hainele pentru bătrâni. Imaginea este deplorabilă.
Ce vreți? Cartierul Alexandru este un cartier muncitoresc, realizat pe vremea lui Ceaușescu. Acum este un Cartierul al bătrânilor și al săracilor. A fost uitat de primarie, este mizerabil, cu oameni se proasta calitate, iar clădirile și blocurile sunt degradate. Este un cartier dezolant și foarte urat. Primarul Chirica are grija doar de centrul orașului. Celelalte cartiere, Nicolina, Mircea, Dancu, Tatarasi, Alexandru sunt lăsate în paragina, deși cei mai mulți votanți aici sunt. Sa nu se mire dacă nu va fi votat în 2024. Multa mizerie și sărăcie. Păcat.
O fi rămas un șpăgar cu ,,mall” fără clienți?
Din păcate au apărut foarte multe tonete în ultima perioadă. De regulă vând aceleași produse, densitatea lor nefiind justificată în nici un fel. La Gară, de exemplu, sunt 4-5 tonete noi, nu mai ai loc pe trotuar din cauza lor. Orașul are șanse mari să devină un imens bazar dar probabil că este nevoie de capital pentru viitoarele alegeri. O imagine „idilică” pentru un centru universitar cu pretenții de capitală culturală a țării!
Alex, dragul meu, te rog sa ne spui ce intelegi tu prin „oameni de calitate”. Asa cum ai spus, in cartierul Alexandru traiesc fosti muncitori, oameni care si-au vazut si-su vad de treaba lor in continuare. Acesti oameni au muncit toata viata, nu au avut timp de distractii, si-au crescut si poate ca te-au crescut si pe tine, iar acum, din neghiobia politicienilor se vad ducandu-si viata de azi pe maine, avand niste venituri de batjocora. Asta nu inseamna ca acesti oameni pot fi batjocoriti de niste tinerei, cu usoare urme de scoala si multe ifose, care din goana trotinetei viseasa ‘o tara ca afara”, cu multe spitale, fara catedrale. Daca in loc de tarabe ar fi fost „bouticuri”, pline de pitipoance botoxate si siliconate care ar proba chilotei „Victoria’s Secret”, ti-ar placea sa-ti bagi capul in exponate?
Vrei sa fie ca pe via monte napoleon milano
trebuie desfiintate tarabele astea ce ocupa trotuarul abuziv, sunt de prost gust
mutate undeva pe un teren viran
Niste oameni traiesc din ce vand acolo. Lasati-i sa traiasca. Va deranjeaza chilotii? Daca era hartie igienica era mai elegant?
SI FARA EMITEREA BONURILOR FISCALE.CUM SE JUSTIFICA????
Urat mai vorbesc unii despre Alexandru, cel mai mare cartier iesean. Zic unii ca aici sunt numa saraci sau batrani.
Gresit.
Avem multi vecini din vegasluy, cu cate 2-3 plozi, multe bostonience care au dat pasare la localnici si astfel au devenit „iesence”. Ei au venit cu muzica lor, cu accentul lor, cu obiceiurile lor (multe slinoase) si iata, nu traiesc in saracie (ca primesc pachet de-acasa, din provincie) si nici batrani nu sunt (decat babele si ghiujii pe care si-i aduc in vizita ca sa fie vazuti drept oraseni).
Cartierul Alexandru are piata (Copou, Centru, Bucuim nu!), are tramvai (Bucium nu) si are maretul rau Bahlui pe malul caruia te poti plimba ca sa auzi un autentic accent de R.Moldova.
Ne intoarcem la saracia de dupa revolutie , reapare/infloreste si comertul stradal – tonetele . Astept cu interes sa vad din nou : ness la lingurita , detergent la 100 g , lame de ras -folosite o singura data .
Sa înțeleg că mai există oameni pe planeta care astăzi au aflat că lumea poartă chiloți?
Faptul că niște oameni incerca să își câștige existența nu e ceva rușinos sau periculos! Exista alte chestiuni în Iași care merită atenție, mult mai importante decât niște chiloți atârnați! Sunt nenumarate locurile in Iasi unde exista trotuar lat de 20 de cm..unde ești obligat să ieși în stradă, printre mașini, ca sa treci de stâlpul de lumina din mijlocul trotuarului…in cazul asta a cui este vina daca te lovește o mașină?!?! Până acum nu am văzut nicio știre despre vreo pereche de chiloți care a sărit de printr-o toneta și a strâns pe cineva de gat!
Zic sa ne concentram pe chestiuni mai serioase decât 5 tonete…că dacă era să mergem cu 1000 de euro din buzunarul nostru in Turcia, in bazar, acolo era „frumos”! In cazul asta e „pitoresc”,”turistic” …specific și alte bla blauri.
Ba nu este nic urat dar nici frumos. Daca primariei i-ar pasa, ar gasit un spatiu, o cladire dezafectata si ar face standuri ca la eGross sau fostul siraj si au rezolvat problema. Bine nu undeva in margine unde nu mai vand oameni nimic. Zona blocului devastat de langa biserica, cinematograful, ceva de genul se poate face. Unii oameni traiesc exact din acele vanzari, asta e clar si nu e usor, Iarna si vara e teribil frigul si caldura. Cat despre cartier sa spui ca e murdar, ca oamenii nu sunt de calitate, trebuie sa fii trepanat, fara tigle pe casa. Cartierul arata bine, din ce in ce mai bine iar oamenii, se vad mai multi pensionari caci acestia au timp de iesit in parc.
Cartierul Alex. Cel. Bun este cel mai frumos si mai curat din Iasi. Pentru comparatie mergeti in Tatarasi si Pacurari unde mizeria este la ea acasa. In acest cartier sunt 2 licee, scoli, gradinite, parcuri, banci , magazine, piata. Toti locuitorii sunt persoane educate asa ca, nu mai vorbiti aiurea.
Tonetele alea oribile sunt din anii 90, în tot acest timp proprietarii lor puteau să găsească o alternativă la comerțul stradal mult mai civilizată. Angajații tonetelor sunt folosiți pentru șantaj emoțional, pe considerentul că mănâncă o pâine de la aceste cașcarabete. Pe criteriul ăsta ar trebui să-și scoată toți nevoiașii din oraș chiloții la vânzare, în stradă. Nu cred că trebuie să ne raportăm la Turcia în ceea ce privește urbanismul, suntem o țară membră a U.E., putem aspira ca orașul nostru să arate la fel de bine ca alte orașe de aceeași mărime din Europa sau măcar ca cele din Ardeal.
Acesti comercianti au primit autorizatie de la Primarie. Cred ca, functionarul public trebuie sa raspunda la intrebarea:De ce sunt tonete pe domeniul public care prezinta chilotii spre vanzare? Pentru cine nu stie Chilotii sunt un accesoriu obligatoriu asa ca trebuie sa fie cumparati fie din magazine sau tonete.
Votantii lui Chirica!
Totul trebuie să dispară , doar pietonii pe trotuare !
„Iasul capitala ieuropiana a culturii ???”
Oi, Iasul e maxim un targ de provicie, atat si nimic mai mult! Se vede dupa tarabele de chiloti, oras gri, oamenii rai care comenteaza pe „feisbuc si instA” . Clujenii sunt cu 100 de ani peste ieseni, pe locul doi dupa Cluj vine Suceava. Acolo as vrea sa traiesc/imbatranesc! Ori Cluj, ori Suceava…NICIODATA in iASi !!! P.S: SPER CA JUD. IASI SA FIE INCORPORAT IN JUD SUCEAVA :))
Da, bine, vezi ca ai tren spre Cluj la ora 18, opreste si in Suceava. Ia si calul meu, da’ imbraca-l frumos, ca pentru la oras.
Pascani…Pascani…numele asta imi zice ceva dar zau daca imi aduc aminte ce. Ca nu tin minte toate rahaturile cu pretentii de buric al pamantului.
Hopa !!! Știre importanta …. Dacă nenea Chirică ar cauta o soluție mai buna sigur vor tine ,, Accesoriile înăuntru „””Însă să știți că pozele au fost făcute de inginera de la spatii verzii) doamna cu ochelarii care este plătită din bani nostrii.
Am văzut de la etaj cum acea chioara blonda a făcut sute de poze. Asa au aju ns chiloții în ziar .
Deci sa mergem după chilotii brazilieni .
Mie chiar îmi sunt dragi aceste tonete cu tot felul de accesorii.
Ba chiar fara tonetele cu chiloti si alte alea nu ar fi prosper acest cartier. Cand vin rubedeniile bostonienilor (si altora) in vizita, se reped ca din pusca sa cumpere aceste noutati. Tonetarii traiesc bine din aceste vanzari, cu mult mai bine decat daca ar vinde guma turceasca la 1 leu 4 bucati. Acuma, deh, da, exista preferinte, poate vegasluienii ii prefera mai evazati, bacchauanii si guvizii de galati ii cer mai stramti, dar totul e o chestiune de noutate, de preferinte si de disponibilitate. Uneori isi fac si selfie la tarabele respective desi de cand poti ajunge in occident doar cu buletinul, aia nu mai pacalesc pe nimeni.
Dar va întrebați ce panaramă fac madamele de la tonete dacă treci și din greșeală atingi marfa expusă pe tot trotuarul? Sau unde merg la toaletă aceste doamne vinzatoare? Sau cum nu au nici un preț la marfă și nici nu eliberează bon fiscal? Sau atunci cînd printr-un miracol ii caută politia închid rapid ….
Ăsta e Chirica, mai mult nu poate! Șmenuri imobiliare și comisioane pentru autorizațiile de funcționare/construicție pentru astfel de spații și pentru tot felul de imobile. Nu își poate depăși condiția, orașul ăsta nu are nici măcar un singur proiect major finalizat în timpul mandatelor lui. Totul este la nivel de imagine, gazon, panseluțe și pomeni electorale!
Dacă Alexandru este un cartier curat și frumos cu oameni educați, înseamnă că Iasul nu mai are nici o speranța sa devina un oraș civilizat, turistic și frecventabil de europeni. Parca acum vreo doua luni s -a tras cu arma în Parcul Voievozilor cu o singura statuie, cea a domnitorului moldovean. De ce l-ati denumit asa nu știu. Cel care i-a denumit Parcul Voievozilor era beat și a văzut mai multe statui… Oricum, cartierul este dezolant. Cu oameni îmbrăcați prost. Este varianta Vasluiului. Daa, Iași -orașul inculturii și al mizeriei
Singurele care cumpara chiloti de acolo …sunt femeile din Iasi. E asa saracie in iasi ca atunci cand cumpar o paine sau o bere, las bacsis si cate 30 lei. Daca cumpar un covrig la 1 Leu, de obicei las restul de 9 lei vanzatoarei ca sa aibe ce manca si gura ei. Stiti cum sa recunoasteti un mascul iesean dintr-o multime ?!? Se imbraca la trening „abibass” si pantofiori de lac roz sau bleu cu dunga.
Ce nu stiu multi ieseni e ca multe magazine second hand au ca patroni, oameni di afaceri din Vaslui sau Botosani…iar dumnealor poarta hainele alea pana se rup si dupa le vand iesenilor la pret redus, ca sa poarte si ei ceva de fitza!
Doar asa ma pot lauda si eu, ca am vazut mii de chiloti de dama la viata mea 🙂
Trebuie ascunsi chilotii acum??? Da voi ce naiba purtati? Va e rusine acum ca vedeti chiloti la toneta dar nu va e rusine de ce faceti si ce ganditi? Daca nu ar fi vanzare, nu ar mai fi nici tonetele acolo! Va place Numai la Mall acum, dar asta doar sa aruncati cu privirea ca de cumparat nu va permiteti, tot la tonete ajungeti!
Ce tziganeala sa vezi chilotzi si sosete insirati la tarabele pe bulevardul Cartierului Alexandru Cel Bun de zici ca e prostitutia. Halal Chirica penalul cu Alexe, orasul celor vai de cele cinci stele.
Citi-ii comentariile tzatzelor intrigate de observație de te duce gsndul că din tarabiste au ripostat. Asa o fi și la ele acasa cu chilotii atarnati la usa casei. Sa le de-a nea.ptimarul un spatiu la cele sapte vile ale lui ca tot le jupoaie pe tarabiste de parale. Put si canalizarile ca responsabilii nu-si misca fundul de pe fotolii sa mearga pe teren să inhaleze ei dihoarea ca polueaza mediul in onjuratir cu dioxid de carbon
Cred că dacă ar dispărea tonetele (sub ele adăpost de șobolani) nu am mai avea de unde cumpăra chiloți.Retrageti autorizațiile tomberoanelor asta.Sa își facă spatii salubre comercianții,sa fiscalizeze vânzările.Au trecut vremea lor,care nu a evoluat la revedere pa,să își strângă șandramalele,țigăneala de pe trotuare.
Atenție!!! Pozele au fost făcute de cei de la spatii verzii. Acea inginera trecuta pe sub masa a făcut poze în lung și în lat . Aceasta a avut reclamație la director pt comportament urat în timpul celor doua săptămâna cât a pus spațiu verde intrând în conflicte cu cetățenii.
Domnul Laurențiu director ați luat masuri în cazul acestei inculte angajata la spatii verzi și plătite din bani noștri.
De la balcon am văzut tot .
s-au reprofilat chilotarii de la metrou’ lu radoi si au emigrat in iashington dupa ce au vazut ca aici nu le mai merge „afacerea”? :))