Prima pagină » National » Într-o singură zi, mai multe școli din țară au părăsit scenariul verde și au intrat fie în scenariul galben, fie în cel roșu

Într-o singură zi, mai multe școli din țară au părăsit scenariul verde și au intrat fie în scenariul galben, fie în cel roșu

18 sept. 2020, 20:00,
Bianca Rebegea în National

Conform datelor comunicate de Ministerul Educației, într-o singură zi, mai multe școli din țară au părăsit scenariul verde și au intrat fie în scenariul galben, fie în cel roșu.

Vineri, 18 septembrie 2020, la ora 12:00, situația școlilor din țară în ceea ce privește scenariile după care se desfășoară cursurile era următoarea:

12.953 de școli Scenariul 1 (verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

4.391 de școli în Scenariul 2 (galben). Acesta constă în participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

312 de școli în Scenariul 3 (roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Spre deosebire de ziua anterioară, aproape 30 de școli din țară au ieșit din scenariul verde și au trecut în scenariul galben sau roșu.

Vineri, 18 septembrie, numărul școlilor din scenariul verde a scăzut cu 28 față de joi, când erau 12.981 de școli complet deschise. În acest mod, numărul școlilor din scenariul galben a crescut (cu 16 mai multe vineri decât joi, când erau 4.375) și numărul școlilor din scenariul roșu, complet închise (cu 12 mai multe vineri decât joi, când erau 300).

Trei zile libere pentru elevi. Autoritățile le pregătesc o surpriză plăcută

În contextul alegerilor de pe 27 septembrie, autorităţile au decis trei zile libere pentru elevi. Multe secții de votare sunt amenajate în școli, copiii vor beneficia de o minivacanţă.

Zilele libere vor fi vinerea de dinaintea alegerilor ( 25 septembrie), dar şi luni şi marţi (28 şi 29 septembrie).

România se pregăteşte săptămâna viitoare pentru alegeri locale. Din cauza faptului că multe şcoli vor deveni secţii de votare, elevii vor beneficia de trei zile libere. De asemenea în această perioadă şi profesorii vor fi liberi. Aceştia vor fi liberi vinerea de dinaintea alegerilor ( 25 septembrie), dar şi luni şi marţi (28 şi 29 septembrie).

Totul vine pe fondul pandemiei de coronavirus. Această perioadă va permite organizarea secţiilor de votare şi pentru dezinfectarea sălilor de curs după votare.

Trei zile libere pentru elevi

Președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de începerea școlii:

„Este foarte clar că activitatea în şcoli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secţiilor de votare nu se poate face peste noapte, deci cel puţin o zi sau două înainte de vot şcoala va trebui să fie liberă pentru instalarea secţiilor de votare, iar după ziua votului este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecţie profundă şi aceste lucruri trebuie rezolvate după părerea mea foarte urgent de către Guvern şi de către responsabilii din Guvern şi de către autorităţi”.

Nelu Tătaru a anunţat faptul că autorităţile vor da trei zile libere elevilor, pentru ca unităţile de învăţământ să fie pregătite pentru desfăşurarea votului, dar şi pentru ca acestea să fie igienizate şi dezinfectate după votare.

„Este o hotărâre care s-a dat după consultarea Grupului Științific. Într-adevăr, se fac niște dezinfecții terminale, care au anumiți timpi și pentru a avea siguranța și a nu a mai avea efectele pe care le-am avut la începutul anului cu acele dezinfecții făcute în școli și cu intoxicarea copiilor. O să avem vineri închisă școala, luni și marți închisă școala”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`