Prima pagină » Sanatate » Intoleranța la lactoză simptome. Cum să identifici rapid problema de sănătate?

Intoleranța la lactoză simptome. Cum să identifici rapid problema de sănătate?

24 ian. 2023, 11:05,
în Sanatate

Nu toate persoanele pot consuma produse lactate deoarece suferă de intoleranță la lactoză având mai multe simptome. Intoleranța la lactoză este o afecțiune în care organismul nu poate digera lactoza și zahărul din lapte și produsele lactate, este destul de frecventă în prezent.

Intoleranța la lactoză apare la persoanele al căror intestin subțire nu produce suficient de multă lactază, enzima de care organismul are nevoie pentru a digera și absorbi lactoza în mod normal. Studiile experimentale au arătat că numai enterocitele mature și active din punct de vedere funcțional au o activitate enzimatică ridicată. Această boală provoacă sindromul de malabsorbție, absorbția insuficientă a nutrienților din alimente în intestinul subțire pentru întregul organism și maldigestie, digestia insuficientă a alimentelor și, prin urmare, lipsa nutrienților din alimente. Acest fapt duce la tulburări ale metabolismului proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, pierderea oligoelementelor și afectarea metabolismului vitaminic.

Intoleranța la lactoză simptome. Cum se manifestă boala?

Unele persoane cu intoleranță la lactoză nu pot consuma produse lactate. Acest lucru afectează nu numai bunăstarea lor generală, ci și microflora intestinală, deoarece organismul percepe lactoza ca pe un agent străin. Cu toate acestea, există unele persoane care pot bea cantități mici de lapte și produse care conțin lapte fără probleme.

Simptomele intoleranței la lactoză pot varia de la ușoare la severe, în funcție de cantitatea de lactază pe care o produc glandele din intestinul subțire. Dacă lactoza insuficient procesată din organele digestive anterioare pătrunde în intestinul gros, aceasta poate provoca disconfort.

Principalele simptome ale intoleranței, care apar la o jumătate de oră după ce se consumă un produs care conține lactoză, sunt balonare, dureri abdominale sau crampe, gaze în exces, scaune moi sau diaree, greață și vărsături.

Pentru a afla dacă aceste simptome sunt o reacție la lactoză, ar trebui să nu mai consumați lapte și produse lactate pentru o perioadă de timp. În cazul în care simptomele dispar, este indicat să se reia consumul acestor produse în cantități mici și să se vadă dacă simptomele revin sau nu.

Motivele principale care cauzează această afecțiune. Ce spun specialiștii?

Există două motive principale pentru care enterocitele reduc producția de lactază. Primul motiv este reprezentat de defecte genetice sau de imaturitatea fiziologică a sistemelor enzimatice. Adesea întâlnită la copiii prematuri din cauza imaturității enterocitelor și a capacității lor neformate de a sintetiza lactaza. Aceasta este o deficiență primară de lactază, în care enterocitele din intestinul subțire rămân intacte.

A doua cauză este procesul inflamator sau alte procese din organism, alergii alimentare, tumori, operații la nivelul intestinului subțire și altele. Aceasta este o deficiență secundară de lactază, în care enterocitele sunt deteriorate. Acesta poate fi temporară sau permanent.

În cazul în care istoricul familial de intoleranță la lactoză este ereditar, simptomele pot apărea la orice vârstă. În primele luni, în adolescență sau la vârsta adultă. Acest lucru depinde de tipul de ereditate. Trebuie remarcat faptul că polimorfismul genei responsabile de producerea lactazei oferă mai multe variante în evoluția clinică a intoleranței la lactoză. La unele dintre acestea, lactaza nu este sintetizată și, prin urmare, intoleranța prezintă simptome caracteristice.

În timp ce la alte persoane care suferă de intoleranță la lactoză au mai puține simptome, astfel  sinteza lactazei este păstrată, iar persoana în cauză ar putea să nici nu știe că este purtătoare a genei. Acesta este motivul pentru care testarea pentru intoleranța ereditară la lactoză este doar o indicație pentru o acțiune de diagnosticare ulterioară.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Una caldă, alta rece de la ANM. S-au năruit planurile de duminică
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025