Întinderea picioarelor previne diabetul. O nouă cercetare publicată astăzi în Journal of Physiology arată că 12 săptămâni de întindere pasivă a picioarelor ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge, facilitând dilatarea și diminuarea rigidității acestora.
Întinderea pasivă diferă de întinderea activă, întrucât prima implică o forță externă (o altă persoană sau o gravitate) care te întinde, în timp ce întinderea activă se efectuează pe cont propriu. Modificările pe care le-au observat în vasele de sânge ar putea avea implicații asupra bolilor, inclusiv ucigasului numărul unu, bolile de inimă, noteaza medicalxpress.com.
Întinderea picioarelor previne diabetul
Cercetătorii de la Universitatea din Milano au studiat 39 de participanți sănătoși de ambele sexe în două grupuri. Grupul de control nu a suferit nicio întindere. Grupul experimental a efectuat întinderi de picior de 5 ori pe săptămână timp de 12 săptămâni. Cercetătorii au evaluat efectul întinderii pasive asupra fluxului de sânge local și în brațul superior. Ei au descoperit că arterele atât în partea inferioară a piciorului, cât și în partea superioară au avut un flux de sânge crescut și dilatație atunci acesta când este stimulata, dar si o rigiditate scăzută.
Ambele modificări pot avea implicații asupra unor boli, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, deoarece acestea sunt caracterizate de modificări ale controlului fluxului sanguin, din cauza unui sistem vascular afectat.
Dacă acest studiu este replicat la pacienții cu boală vasculară, ar putea indica dacă această metodă de instruire ar putea sau nu să reprezinte un nou tratament fără medicamente pentru îmbunătățirea sănătății vasculare și reducerea riscului de boală, în special la persoanele cu mobilitate mai mică.
Mai mult decât atât, întinderea poate fi folosită și în timpul spitalizării sau după intervențiile chirurgicale, pentru a păstra sănătatea vasculară atunci când pacienții au mobilitate redusă.