Prima pagină » Sanatate » Intestin iritabil: Ce este, din ce cauză apare și cum poate fi tratat?

Intestin iritabil: Ce este, din ce cauză apare și cum poate fi tratat?

12 oct. 2021, 14:40,
în Sanatate

Intestinul iritabil este o afecțiune digestivă inflamatorie, caracterizată prin durere abdominală, flatulență și diaree. Aceste manifestări sunt dependente de ingestia alimentară.

Pe lângă simptomele menționate, intestinul iritabil se poate manifesta și prin constipație, senzație de defecație incompletă, prezența mucusului în scaun și senzație de greață. De asemenea, în cazul acestei afecțiuni, întâlnim și manifestări extraintestinale, cum ar fi: oboseală cronică, anxietate, depresie, cefalee, tulburări de somn. Acestea afectează starea generală a pacientului, în aceeași măsură ca cele specifice tractului gastrointestinal.

Ce este sindromul intestinului iritabil și din ce cauză apare

Sindromul intestinului iritabil poate fi întâlnit atât la copii, cât și la adulți, cu precădere la persoanele de sex feminin. Potrivit unor studii, femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații.

Boala afectează mişcările fiziologice ale musculaturii intestinului gros, determinând perturbarea procesului de digestie, de absorbție a nutrienților și de sinteză a vitaminei K și B7.

Cauze care pot duce la apariția acestui sindrom sunt următoarele: alimentație necorespunzătoare, bogată în fructoză, lactoză, fructo-oligozaharide, xilitol, sorbitol, sedentarism, fluctuații hormonale, stres și medicamente (antibiotice care afectează flora intestinală, medicamente antiacide sau laxative).

Intestin iritabil: Simptome frecvente și grave

Cele mai des întâlnite simptome, în cazul intestinului iritabil, sunt balonare, flatulență, durere abdominală, alternanța diaree – constipație, senzația de defecație incompletă/ nevoia de defecație, greața, oboseala, apariția durerii odată cu modificarea numărului scaunelor, instalarea durerii odată cu modificarea numărului scaunelor, prezența mucusului în scaun.

De asemenea, sindromul intestinului iritabil poate avea și simptome mai grave. Acestea sunt: pierdere în greutate; diaree în cursul nopţii; sângerare rectală; anemie de deficit de fier; vărsături inexplicabile; dificultate la înghiţire; durere persistenta care nu este uşurată prin trecerea gazului sau a unei mişcări intestinale.

În cazul în care vă confruntați cu aceste simptome, consultați de urgență un medic. Problema se poate agrava, dacă nu acționați la timp.

Tratamentul intestinului iritabil

Scopul tratamentului intestinului iritabil este acela de ameliorare a disconfortului abdominal. De aceea, este necesar să consumați alimente bogate în fibre, care ameliorează constipația cronică. Pe de altă parte, în perioadele în care vă confruntați cu diaree, evitați fructele, lactatele și îndulcitorii artificiali. Totodată, este important să nu consumați băuturi carbogazoase, varză, conopidă, mazăre sau fasole uscată. Acestea favorizează balonarea.

De ajutor v-ar putea fi și exercițiile fizice regulate, dar și renunțarea la fumat. Acestea sunt modalități excelente de îmbunătățire a stilului de viață și de ameliorare a simptomelor date de sindromul intestinului iritabil.

Medicamentele sunt folosite conform simptomatologiei pacientului și includ: antispastice, antagonişti ai calciului (opresc activitatea contractilă a calciului asupra musculaturii intestinale), antidiareice şi antidepresive (în cazurile refractare la alte forme de terapie antidepresivele sunt utilizate pentru a reduce influența sistemului nervos asupra activităţii intestinale) la pacienţii cu episoade diareice frecvente; laxative, agenţi prokinetici la bolnavii care suferă de constipaţie cronică asociată sindromului de intestin iritabil.

Extrem de benefice sunt și probioticele, care acționează asupra microbiomului intestinal şi al celui imunomodulator, în cazul pacienţilor care suferă de colon iritabil.

Nu uitați, însă, că abordarea psihoterapeutică este la fel de importantă. De aceea, pacienții care suferă din cauza intestinului iritabil pot apela și la diferite tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau hipnoza. Acestea au rolul de a îmbunătăți digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`