Prima pagină » National » Interzis pentru români de la 30 decembrie 2024! Ordinul vine de la Uniunea Europeană
Interzis pentru români de la 30 decembrie 2024! Ordinul vine de la Uniunea Europeană

Interzis pentru români de la 30 decembrie 2024! Ordinul vine de la Uniunea Europeană

07 oct. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Interzis pentru români de la 30 decembrie 2024! Începând cu 30 decembrie, regulamentul privind defrișările va interzice vânzarea de produse derivate din păduri în cadrul Uniunii, în cazul în care companiile nu pot dovedi că bunurile lor nu sunt legate de defrișare. Ordinul vine de la Uniunea Europeană.

Interzis pentru români de la 30 decembrie 2024!

Marile companii vor trebui să demonstreze că mărfurile lor provin de pe terenuri unde pădurile nu au fost tăiate începând cu 1 ianuarie 2021, chiar dacă defrișarea a fost legală în țările de origine. Regulamentul UE privind Defrișarea (EUDR) va ajuta la combaterea degradării pădurilor la scară globală.

Nerespectarea poate duce la sancțiuni financiare și acces restricționat la piața UE. Regulamentul introduce și un sistem de evaluare comparativă, care clasifică țările sau regiunile în funcție de riscul de nerespectare a EUDR în trei categorii: scăzut, standard sau ridicat.

Brazilia, Indonezia și Coasta de Fildeș se opun regulamentului UE, spunând că acesta ar putea acționa ca o barieră comercială, ar putea afecta negativ micii fermieri și poate perturba lanțurile de aprovizionare. De exemplu, Indonezia este cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume și exportă multe alte mărfuri derivate din pădure.

O nouă lege europeană care îi vizează pe români

România a fost avertizată recent de Comisia Europeană că a încălcat deja câteva directive europene. Una dintre acestea este cea privind poluarea fonică. Până acum, România nu a trimis raportul cu hărțile acustice și zonele cu cel mai puternic zgomot. România și încă alte cinci țări au fost avertizate de UE că nu au respectat până acum directiva privind reducerea poluării fonice și a protejării populației.

Uniunea Europeană a luat o decizie în ceea ce privește clădirile din fiecare stat membru. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând eficiență energetică, conservarea apei, managementul deșeurilor, calitatea aerului, sustenabilitatea locației construite. Ignorarea cerințelor referitoare la clădirile ecologice poate avea consecințe legale, inclusiv amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și posibila răspundere pentru deteriorarea mediului. Neconformarea cu reglementările referitoare la construcțiile ecologice poate rezulta în imposibilitatea obținerii autorizațiilor necesare.

O altă lege europeană îi vizează pe români și va intra în vigoare în 2025. De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Uniunea Europeană a emis o directivă care prevede obligativitatea colectării selective a textilelor începând cu anul 2025.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Un nou regulament UE va interzice vânzarea de produse derivate din păduri în cadrul Uniunii, în cazul în care companiile nu pot dovedi că bunurile lor nu sunt legate de defrișare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`