Prima pagină » National » Interzis pentru cei care stau la bloc. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii
Interzis pentru cei care stau la bloc. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii

Interzis pentru cei care stau la bloc. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii

17 iun. 2024, 11:15, 1 ,
în National

Este interzis pentru cei care stau la bloc. Este vorba despre închiderea sau modificarea balconului fără autorizație. Unii locatari aleg să își închidă balconul pentru a economisi energie sau pentru a mări spațiul util al locuinței lor. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii.

Interzis pentru cei care stau la bloc

Cei care stau la bloc și au balcon, dar vor să facă modificări trebuie să știe că fără o autorizație, închiderea balconului este ilegală. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei, iar în unele cazuri se poate decide chiar și închisoarea, în funcție de gravitatea și complexitatea situației.

Conform Legii nr. 50/1991, închiderea balconului necesită o autorizație prealabilă de la primărie. Amenajarea ilegală a unui apartament poate afecta structura blocului și poate crea probleme pe termen lung. Astfel, cei care doresc să închidă balconul trebuie să depună o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din Primărie.

Această cerere trebuie însoțită de acordul scris al asociației de proprietari și de o documentație tehnică elaborată de un proiectant autorizat. În orașele mari, românii trebuie să știe că șansele de a realiza astfel de modificări sunt minime, deoarece primăriile respectă reguli stricte privind aspectul fațadei blocului. Astfel, dorința de a închide balconul poate fi respinsă imediat, în conformitate cu legislația în vigoare.

Conform Legii nr. 50/1991, autorizația obținută pentru închiderea balconului este valabilă pentru câteva luni, în funcție de complexitatea lucrărilor. Proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără autorizație se expun unei amenzi de până la 100.000 de lei, cu o amendă minimă de 1.000 de lei.

Reguli clare pentru vecinii de apartament

Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli pentru buna conviețuire a locatarilor. Multe conflicte între vecini apar când vine vorba de utilizarea spațiilor comune. De la spălătorie la subsol și până la etajul tehnic, există reguli esențiale de respectat.

Conform legislației, spațiile comune din bloc pot fi folosite de proprietarii de locuințe, cu condiția ca drepturile celorlalți deținători de apartamente să nu fie afectate. Există spații care rămân în proprietatea comună și nu pot fi date în folosință exclusivă unui singur locatar, precum căile de acces în bloc, spațiile din fața apartamentului altui proprietar sau spațiile de la intrarea în lift sau holuri. Veniturile obținute din închirierea spațiilor comune aparțin asociației de proprietari și alimentează exclusiv fondul de reparații al acestora.

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie istorică pentru românii care au depus bani la CEC pe timpul lui Ceaușescu
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Nu se justifica Autorizatie de Construire la inchiderea balconului. Este o exagerare. Poti sa impui cerinte de estetica urbana, si cam atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025