Prima pagină » Eveniment-Social » Intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile din urbe – FOTO, EXCLUSIV

Intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile din urbe – FOTO, EXCLUSIV

27 mart. 2023, 02:00,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

Mare și cunoscut proprietar din Iași continuă intervenții și investiții speciale în importante și impozante imobile din urbe! Universitatea „Cuza” lansează achiziții lucrări de reparații și modernizare la Corpul B (zona Copou) și Corpul R (strada Lăpușneanu). De asemenea, la Corpul E (strada Păcurari), proiectul de reabilitare și restaurare este la un pas de finalizare. Este vorba de un amplu plan de investiții în infrastructura-cheie educațională și de cercetare a instituției de învățământ superior

Un cunoscut proprietar din Iași continuă intervenții și investiții speciale în importante și impozante imobile din urbe! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) lansează achiziții lucrări de reparații și modernizare la Corpul B (zona Copou) și Corpul R (strada Lăpușneanu). De asemenea, la Corpul E (strada Păcurari), proiectul de reabilitare și restaurare este la un pas de finalizare.

Este vorba de un amplu plan de investiții în infrastructura-cheie educațională și de cercetare a instituției de învățământ superior, precum achiziționarea prin cumpărare directă a unor „Lucrări de Reabilitare imobil strada Alexandru Lăpușneanu, nr. 28 – Lift, respectiv modernizarea ascensorului de persoane existent la Corpul R – aripa Bulevardul Independenței”. De asemenea, UAIC face și o „Achiziție Lucrări de reparații curente instalații utilizare gaze natural Corp B – intervenții la laboratoarele Facultăților de Biologie și Geografie Geologie”.

Intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile

Corpul B este cea mai mare clădire cu scop didactic de la UAIC. Aici funcționează atât cea mai mare facultate de la „Cuza”, cea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), dar și cele de Biologie, respectiv Geografie și Geologie. De precizat că imobilul cunoscut astăzi drept Corpul B a fost construit până la mijlocul deceniului 6 din secolul XX. Inițial, aici a funcționat fostul Institut Politehnic din Iași. Imobilul a fost construit în două etape, în 1959 și 1963. Parcul din fața clădirii prezintă, în mijloc, un bazin cu grupul statuar „Tinerețe” (1959), opera sculptorului Marcel Guguianu, reprezentând un cuplu de îndrăgostiți. Întreaga clădire urmează, după ce în 2021 a demarat o procedură pentru „Servicii de expertiză tehnică a clădirii”, să fie complet reabilitată.

Pentru această etapă au fost alocați aproximativ 100 de mii de euro. Pe de altă parte, pentru refacerea întregii clădiri sunt necesare câteva milioane bune de euro. Se caută soluții de finanțare, atât pe plan național, cât și din fonduri europene. Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” din Iași a cumpărat, la începutul anului 2018, clădirea de pe strada Lăpușneanu, nr. 28 (Corpul R). Suma finală a fost de 2.165.000 de euro (scutită de TVA), ofertă acceptată în ședința de conducere a companiei Telekom. Imobilul este închiriat de UAIC din anul 2008 și este destinat, cu precădere, activității școlilor doctorale.

Descoperiri și în timpul lucrărilor la reabilitare a Corpului E al Universității „Cuza” din Iași, din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a Iașului

Pe de altă parte, în luna aprilie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demarat lucrări de reabilitare a Corpului E din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a urbei, legată de celebra Casă „Canano”. În timpul lucrărilor de decopertare și al săpăturilor au fost identificate construcții legate de acest imobil monument.

„E vorba de o clădire istorica. Proiectul, în valoarea totală de 17.478.080,59 lei, urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției cu 1.806,27 metri pătrați, respectiv cu 13 săli de curs și seminar, un amfiteatru, cinci spații de birouri pentru cadrele didactice, precum și îmbunătățirea condițiilor de studiu și de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza” din Iași. Aici, anul acesta, lucrările vor fi finalizate.

Corpul E este clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Era cunoscută și sub numele de Casa „Canano” și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916

Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al UAIC a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași. Era cunoscută și sub numele de Casa „Canano” și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arata că la acele vremuri și la singura închisoare a orașului ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii. Odată sosiți aici, toți deținuții intrau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea Bogdan. Acesta era și el, la rândul lui, un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții.

Dintre zidurile închisorii, foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele. „Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept „omul fără suflet”. Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie. Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului „Adevărul”.

Astfel, intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile din urbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`