Intervenție de urgență a unui elicopter SMURD pentru a salva viața unui copil. Un minor în vârstă de 7 ani dintr-un sat sat din bacău a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Bacău la Unitatea pentru Primiri Urgențe. Acesta ar fi mâncat, conform mamei, de pe un câmp, niște fructe sau semințe ce păreau a fi mătrăgună. Copilul prezintă mai multe simptome cum ar fi somnolența și tahicardia. El va fi transfera la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași cu un elicopter SMURD.
Intervenție de urgență a unui elicopter SMURD. Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost salvat după ce a intrat înm stop cardio-respirator
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a fost marcată astăzi de o reușită al unui echipaj de pe elicopterul SMURD Iași. Acesta a salvat viața unui bărbat în vârstă de 70 de ani care a intrat în stop cardio-respirator din cauza unui infarct miocardic acut cu tahicardie ventriculară.
„Astăzi, de ziua Națională a Aviației, echipajul elicopterului SMURD Iași a salvat viața unui bărbat în vârstă de 70 de ani din satul Covasna comuna Costuleni. Acesta a intrat în stop cardio-respirator din cauza unui infarct miocardic acut cu tahicardie ventriculară. A fost resuscitat la locul intervenției și transportat la Institutul de Boli Cardio-Vasculare pentru tratament”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, apel către ieşeni: „Este nevoie de sânge şi produse de sânge. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute”
Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.
„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași.
Apel către ieșeni! Tot mai puțini donatori de sânge
În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.
Beneficiile donatorului
Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.
„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.