Prima pagină » Eveniment-Social » Intervenție chirurgicală de mare anvergură la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Conf. dr. Cristian Stătescu, alături de o echipă medicală complexă, a efectuat o operație unică în Moldova

Intervenție chirurgicală de mare anvergură la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Conf. dr. Cristian Stătescu, alături de o echipă medicală complexă, a efectuat o operație unică în Moldova

14 ian. 2021, 11:32,
Magda Olteanu în Eveniment-Social

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași au efectuat o intervenție chirurgicală dificilă și de mare anvergură pentru a salva viața unui bărbat aflat la limita dintre viață și moarte. Operația, unică în zona Moldovei, a fost efectuată de conf. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de Cardiologie Medicală, împreună cu o echipă complexă de medici și asistenți medicali. Evoluția post operatorie a pacientului, un bărbat în vârstă de 46 ani, din județul Vrancea, este foarte bună și va fi externat în cursul zilei de astăzi.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași, unitate medicală recunoscută pentru performanțele cu un înalt grad de profesionalism, este, din nou, la înălțime. O echipă de medici condusă de conf. dr. Cristian Stătescu a efectuat o intervenție chirurgicală  dificilă, de mare arvengură, unică în zona Moldovei. Pacientul, un bărbat în vârstă de 46 ani, din județul Vrancea, a ajuns la unitatea medicală la limita dintre viață și moarte. Singura șansă de supraviețuire a pacientului, diagnosticat cu o boală cardiacă gravă, a fost operația de implantare a unui defibrilator cardiac tricameral. Intervenția chirurgicală a durat două ore, fără incidente intraoperator. Cu ajutorul acestuit tratament chirurgical, medicii au reușit să-i crească și calitatea vieții pacientului.

Pacientul nu se știa bolnav și a cerut ajutorul medicilor pentru că obosea repede și avea senzație de lipsă de aer

Pacientul s-a prezentat la un medic cardiolog la o unitate medicală din Vrancea în urmă cu mai bine de o lună de zile pentru că obosea și nu putea respira. Nu se știa bolnav și din acest motiv nu a mers niciodată la un medic cardiolog sau de altă specialitate. Bărbatul a fost trimis la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași pentru investigații de specialitate complexe. La unitatea medicală, pacientul a fost supus unui examen medical amănunțit și s-a constatat că suferă de cardiomiopatie dilatativă cu insuficiență cardiacă și bloc de ramură stângă. „Pacientul a ajuns la Institut în urmă cu aproximativ o lună de zile.

Bolnavul a avut nevoie de o evaluare complexă efectuată de medici cardiologi specialiști: ecocardiografie efectuată de conf. dr. Radu Sascău, urmată de o coronarografie realizată de dr. Amin Baziany. S-a constatat că pacientul are o dilatare importantă a inimii, numită cardiomiopatie dilatativă, insuficiență cardiacă și bloc de ramură stângă, fără a putea identifica o cauză reversibilă a acesteia.

Motivele pentru care pacientul s-a adresat emdicului specialist au fost lipsa de aer și oboseala accentuată, agravate în ultimul an. Există mai multe cauze care pot declanșa această boală de la infarct miocardica până la miocardită sau boală genetică. În cazul acestui pacient tânăr probabil este vorba de o miocardită, inflamația mușchiului cardiac, miocardul, sau boală genetică”, a declarat conf. dr. Cristian Stătescu , șeful Clinicii de cardiologie medicală.

Care este rolul unui defibrilator cardiac?

Medicii au decis să îi implanteze un defibrilator cardiac tricameral, un sistem complex pentru salvarea vieții pacienților la care decesul poate apărea inopinat, neașteptat. Defibrilatorul cardiac are posibilitatea să depisteze, prin intermediul unei sonde speciale, tulburările de ritm cardiac care declanșează stopul cardiac și să le oprească prin stimulări foarte rapide ale inimii pe care bolnavul nu le poate sesiza sau prin șoc electric perceput de bolnav ca o lovitură în spate sau în piept.

” Evaluarea complexă care a fost făcută la acel moment pacientului, de către echipa de medici specialiști cardiologi, s-a finalizat prin decizia ca, în plus față de tratamentul medicamentos, să-i implantăm un defibrilator cardiac tricameral cu funcție de resincronizare cardiacă, acesta având rolul de a stopa evoluția bolii. Operația, dificilă din punct de vedere tehnic, a durat aproximativ 2 ore și a fost realizată în condiții de siguranță și confort pentru pacient. La o parte dintre pacienții cu insuficiență cardiacă, cei care asociază și bloc de ramură stângă, la care inima nu mai pompează eficient sângele către celelalte organe, existând riscul asociat de moarte subită, implantarea unui astfel de dispozitiv cardiac complex, tricameral, reușește în numai 3 – 6 luni să restabilească, din nou, aproape de normal, funcția inimii pacientului. În plus, defibrilatorul are rolul de a salva viața acestuia printr-un șoc electric intern, atunci când, din cauza dilatarii cordului, pot apărea o serie de aritmii ventriculare ce i-ar pune viața în pericol. Intervenția chirurgicală de implantare a unui defibrilator cardiac tricameral este o intervenție dificilă și de mare anvergură, unică în Moldova. Scopul acestei intervenții este de a-i prelungi supraviețuirea și creșterea calității vieții pacientului”, a spus conf. dr. Cristian Stătescu.

Evoluția post operatorie a pacientului este foarte bună și necesită o urmărire periodică din partea medicului cardiolog specialist

Pacientul va fi externat în cursul zilei de astăzi, 14 ianuarie 2021, cu o stare de sănătate foarte bună și urmează să se prezintă periodic la control. „După implantarea unui defibrilator cardiac tricameral necesită o programare specială, complexă, dar și o urmarire periodică la interval de 6 luni a pacientului, ce pot fi realizate doar de echipele noastre de specialiști cu supraspecializare și competență în domeniu. Onoram astfel memoria Prof. Dr. George I.M. Georgescu, cel care în urmă cu peste 40 ani a implantat primul stimulator cardiac în Moldova, la Iași. Evoluția imediată a pacientului este foarte bună. Pacientul se va externa în cursul zilei de astăzi și îl așteptăm să revină la controalele programate peste 1, 3 și apoi la 6 luni”, a declarat conf. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de cardiologie medicală de la Institutul de Boli Cradiovasculare din Iași .
magda.olteanu@bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`