Prima pagină » Sanatate » Intervenția chirurgicală de bypass aorto-coronarian: În ce constă, cât durează internarea și ce riscuri prezintă

Intervenția chirurgicală de bypass aorto-coronarian: În ce constă, cât durează internarea și ce riscuri prezintă

02 feb. 2022, 15:16,
în Sanatate

Intervenția chirurgicală de bypass aorto-coronarian este o metodă de tratament pentru pacienții care se confruntă cu boala coronariană ischemică sau prezintă diverse anomalii coronariene congenitale. Una dintre cele mai frecvente patologii cardiace este cardiopatia ischemică.

Cardiopatia ischemică constă într-un dezechilibru între necesarul și consumul miocardic de oxigen. În majoritatea cazurilor, principala problemă este îngustarea sau obstrucția arterelor coronare, ca urmare a procesului complex al aterosclerozei, potrivit medicina-interventionala.ro.

Din fericire, pentru această afecțiune există o soluție, și anume: chirurgia cardio-vasculară. De-a lungul timpului, aceasta a cunoscut o evoluție impresionană. Datorită tehnicilor minim-invazive folosite în prezent, pacientul se bucură de încredere și siguranță sporită în ceea ce privește actul medical propriu-zis.

o inimă roșie și un stetoscop

Cardiopatia ischemică constă într-un dezechilibru între necesarul și consumul miocardic de oxigen.

Cum te pregătești pentru intervenția chirurgicală de bypass aorto-coronarian și cât durează internarea?

Înainte de intervenție, este necesar să efectuezi o radiografie toracică, un set complet de analize de sânge, o coronarografie, o ecografie Doppler a arterelor şi venelor de la nivelul membrelor inferioare şi a arterelor carotide, investigaţii pentru excluderea oricărui focar infecțios prin examen ORL și consult stomatologic și un examen clinic complet, care presupune și înţelegerea procedurii și a riscurilor pe care aceasta le implică.

În privința duratei de spitalizare, aceasta variază în funcție de tipul intervenției. În medie, internarea este de 3-5 zile, putând fi prelungită în funcție de evoluția post-operatorie.

Important de precizat este că intervenția are loc în sala de operație, sub anestezie generală. În plus, bypass-ul se realizează prin trei metode: clasic, pe cord bătând și prin chirurgie minim invazivă. Metoda clasică implică abordul printr-o incizie pe linia mediană a sternului, care permite accesul spre inimă. Între timp, o pompă de circulație extra-corporeală asigură circulația sȃngelui în organism. De asemenea, bypass-ul pe cord bătând se face în lipsa pompei pentru circulația extracorporeală, iar chirurgia minim invazivă se efectuează printr-o incizie minimă, pe cord bătȃnd.

desen cu bypass la inima

Intervenția are loc în sala de operație, sub anestezie generală.

Ce riscuri prezintă operația de bypass aorto-coronarian?

Printre riscurile intervenției chirurgicale de bypass aorto-coronarian se află: sângerare (în timpul sau după operație), embolii sau tromboze (care pot cauza infarct miocardic său accident vascular cerebral), aritmii cardiace, infecţie la nivelul plăgii, insuficiența renală, pneumonie sau tulburări respiratorii și chiar deces.

Bine de știut este că riscul este evaluat în funcție de fiecare pacient în parte, depinzând atȃt de patologia cardiacă, cȃt și de comorbiditățile acestora.

Dacă intervenția s-a încheiat cu bine, pacientul este transferat pe secția de ATI. În primele 24-48 de ore se produce extubarea, se asigură supraveghere optimă și tratament medicamentos. Ulterior, se efectuează examinări clinice și investigații, avându-se în vedere și reabilitarea cadiacă.

În ceea ce privește speranța de viață după operația de bypass aorto-coronarian, medicii spun că ar trebui să fie de 15-20 de ani, dacă este realizată de un chirurg cardiovascular cu experienţă. Dar, pentru ca acest lucru să fie cu putință, este necesară respectarea unui tratament antiagregant pentru toată viața. Astfel că, pacientul va avea nevoie de tratament cu aspirină de 75-100 mg zilnic sau chiar dubla antiagregare, dacă este necesar.

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024