Prima pagină » Eveniment-Social » Interesante ateliere de robotică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – FOTO

Interesante ateliere de robotică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – FOTO

16 nov. 2022, 02:00,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași derulează ingenioase ateliere de robotică. Este vorba de evenimentul „Quantum League la Iași – Antrenamentul roboților”. Atelierele reprezintă un reper important și un inițiator în promovarea și implementarea educației STEM, dar și a educației practice în școli. S-a dat startul celui de-al șaptelea sezon al Competiției Naționale de Robotică BRD First Tech Challenge Romania, iar echipele înscrise au construit primele versiuni ale roboților pe care vor să-i testeze și să-i antreneze. Quantum League, competiție de antrenament, în patru etape, a debutat cu cea de la Iași

Atelierele de robotică de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași reprezintă un reper important și un inițiator în promovarea și implementarea educației STEM, dar și a educației practice în școli. S-a dat startul celui de-al șaptelea sezon al Competiției Naționale de Robotică BRD First Tech Challenge Romania, iar echipele înscrise au construit primele versiuni ale roboților pe care vor să-i testeze și să-i antreneze.

Quantum League, competiție de antrenament, în patru etape (Iași, Timișoara, Cluj, București), inițiată de echipa Qauntum Robotics a ICHB, a debutat cu cea de la Iași. CyLiis, una dintre echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică Iași, a organizat această etapă în parteneriat cu Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și s-a bucurat de participarea a peste 15 echipe de robotică din Focșani, Pitești, Sighetul Marmației, Galați, Dorohoi, Ploiești, Târgoviște, Tecuci, București și Iași.

Interesante ateliere de robotică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași

Etapa s-a desfășurat duminică, 13 noiembrie 2022, între orele 10:00-18:00, în Sala Eminescu, Grand Hotel Traian. Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, echipele au putut să se antreneze pe terenul special amenajat de membrii Atelierului de robotică al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. Participanții s-au bucurat de frumusețea Iașului, vizitând obiective culturale și istorice din oraș și testând savuroasele produse ale bucătăriei moldovenești. Dintre feedback-urile elevilor organizatori și ale participanților la activitate enumerăm câteva. „Mi-a plăcut că am putut comunica direct cu alte echipe, am fost impresionat de cât de repede au reușit unele să construiască versiuni de roboți competitivi. Mi-a fost clar că am evoluat și învățat cu toții foarte mult în ultimii ani de FTC”.

„Mi-a plăcut competiția Quantum League, foarte profesionist organizată. Personal, cred că e necesar să ne testăm robotul în condiții cât mai apropiate de cele de concurs, în mai multe etape, pentru a reuși să corectăm erorile care mereu apar în proces”.

Alte impresii au fost împărțite.

„Sala a fost bine aleasă, totul a funcționat impecabil, iar atmosfera a fost super antrenantă, cu un vibe foarte fain. Sigur voi merge și la următoarele etape”.

„Am fost foarte fericită să fac parte din această poveste. Am mai participat la competiții sau la evenimente de robotică și apreciez fair-play-ul echipelor, bucuria cu care trăiesc fiecare moment. Văzând și ascultând experiențele altor colegi, soluțiile creative pe care le găsesc ca să optimizeze robotul, îmi vin și mie idei tot mai bune”.

A fost un real succes, reușind să ofere un mediu de testare pentru funcționarea roboților

Evenimentul Quantum League, ediția Iași, organizat de cele două echipe, Quantum și CyLiis, a fost un real succes, reușind să ofere un mediu de testare pentru funcționarea roboților. Toată gratitudinea instituției educaționale se îndreaptă către absolventul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, Cristian Micliuc, CEO Heaven Solutions România, care susține constant desfășurarea activităților din atelierele de robotică CyLiis și EduZone, prin echipamentele interactive puse la dispoziție și prin soluțiile de transport al materialelor de concurs.

„CyLiis nu este o poveste despre luptă sau victorie, ci o călătorie extraordinară pe drumul pe care elevii îşi descoperă şi îmbrățișează cu bucurie pasiunile, îşi valorifică inteligența şi creativitatea şi îşi dezvoltă aptitudinile pentru o viitoare carieră profesională în domeniul fascinant și de viitor al roboticii şi al inteligenţei artificiale. Am convingerea că inițiativa înființării echipei de robotică CyLiis a fost declanșatorul unei energii creative și inovative minunate, care exista în elevii noștri, dar care nu găsise cadrul cel mai potrivit de a se manifesta.

Mă fascinează mereu curajul cu care tinerii se implică în proiecte dificile, pentru care nu au experiență, dar au curiozitatea de a afla cum se face, au intuiția de găsi soluțiile și satisfacția reușitei lucrului făcut cu mâinile lor. E un privilegiu și o bucurie să fiu în mijlocul lor, să-i încurajez, să-i susțin și să descopăr împreună cu ei cum se construiesc visele și cum se transformă în realitate”, arată prof. Mirela Țibu – coordonatorul Atelierelor CyLiis și mentorul echipelor de robotică CyLiis și Peppers.

Spații de experimentare hands-on și contexte de dezvoltare personală, care să răspundă dorinței elevilor de a fi conectați

Mai departe, directorul Liceului de Informatică din Iași, prof. dr. Adina Romanescu, arată:

„Cele două echipe de robotică, CyLiis și Peppers, prin energia creativă și inovativă care există în elevii noștri, sunt un adevărat hub de soluții colaborative și automatizate, bazate pe noile tehnologii și adaptate industriei 4.0. Mediile dedicate dezvoltării competențelor elevilor trebuie să fie adaptate la mixul de digitalizare, analiză, robotică și inteligență artificială, care să răspundă viitoarelor profesii de pe piața muncii. Doar împreună, elevi, profesori, absolvenți, angajați din IT, putem construi medii vii de învățare, spații de experimentare hands-on și contexte adecvate de dezvoltare personală, care să răspundă dorinței elevilor de a fi conectați și de a contribui în timp real la evoluția societății și la educația pentru schimbare”.

Așadar, interesante ateliere de robotică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024