Prima pagină » Eveniment-Social » Interesant și util pentru toți iubitorii de istorie și tradiții! Muzeul Universității „Cuza” din Iași propune un spectaculos tur virtual al acestuia
Interesant și util pentru toți iubitorii de istorie și tradiții! Muzeul Universității

Interesant și util pentru toți iubitorii de istorie și tradiții! Muzeul Universității „Cuza” din Iași propune un spectaculos tur virtual al acestuia

01 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Inițiativă deosebită a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și a echipei coordonate de conf. univ. dr. Ionuț Nistor – Facultatea de Istorie și director al Muzeului UAIC. Astfel, dată fiind situația grea prin care trecem, a suspendării cursurilor, este propusă o incursiune, virtuală, într-unul dintre cele mai frumoase muzee din România. Aceasta poate fi făcută AICI: http://www.uaic.ro/tur-virtual/muzeul-universitatii-alexandru-ioan-cuza-din-iasi/.

De precizat că Muzeul Universității „Cuza” a fost conceput prin raportare la o dublă tradiție. Prima dintre acestea face referire la initiațiva savantului Orest Tafrali privind constituirea Muzeului de Antichități, care a fost inaugurat în anul 1916. Aceasta a asigurat păstrarea obiectelor istorice pe care le deținea Universitatea din Iași, devenind totodată un spațiu destinat cursurilor practice. A doua tradiție datează dintr-o perioadă mai recentă.

În 1960, la Centenarul Universității, a fost organizată o expoziție în „Palatul Vechi”, iar în 1985, când s-au împlinit 125 de ani de la fondarea celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior din țară, a fost deschis un mic muzeu în spațiul Rectoratului. Menirea acestuia era să conserve principalele piese cu valoare simbolică pentru istoria instituției. Actualul muzeu al Universității cumulează dubla tradiție a valorificării materialelor rezultate din cercetările arheologice și a celor care aparțin de istoria vieții academice. Pornind de la această moștenire istorică, instituția reunește, în același cadru, Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`