Prima pagină » Local » Interceptările din dosarul lui Gruia Stoica, anulate!
Interceptările din dosarul lui Gruia Stoica, anulate!

Interceptările din dosarul lui Gruia Stoica, anulate!

11 ian. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Decizie explozivă luată de judecătorii ieșeni! Astfel, instanța a hotărât anularea interceptărilor din dosarul în care afaceristul Gruia Stoica este acuzat de comiterea unei infracțiuni.

„Instanța admite cererea formulată de către inculpatul Răducan Vasile și constată nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere tehnică realizate în cursul urmăririi penale în baza autorizațiilor de interceptare și înregistrare a convorbirilor și mesajelor (SMS) și a proceselor-verbale de transcriere a înregistrărilor interceptărilor efectuate în cauză. Respinge cererea formulată de către inculpatul Gruia Stoica vizând schimbarea încadrării juridice”, au precizat magistrații Tribunalului Iași.

Amintim că, la finele anului 2015, Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DIICOT Iași alături de Vasile Didilă și Vasile Răducan, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Conform anchetatorilor, în 2003, Didilă, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC Grup Feroviar Român SA, a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni prin care a fost preluată SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iași. Preluarea s-a efectuat prin achiziționarea întregului portofoliu de acțiuni de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA.

„În perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didilă Vasile și Răducan Vasile, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA și SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA. Prejudiciul creat bugetului de stat este de 8.871.394,9 lei”, au spus cei de la DIICOT.

De remarcat este faptul că, potrivit anchetatorilor, convorbirile interceptate în acest caz sunt relevante în privința gradului de implicare al lui Gruia Stoica în deciziile luate în firmele din grupul amintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`