Judecătorii au condamnat recent 12 persoane, multe dintre acestea fiind din județul Iași, pentru contrabandă cu țigări. La percheziții, oamenii legii au descoperit și anabolizante. Cei 12 membri ai rețelei care activa pe râul Prut au fost prinși și cu ajutorul interceptărilor telefonice efectuate în cauză. Anchetatorii au precizat că, în cadrul conversațiilor, inculpații vorbeau codificat, fără a pronunța cuvinte precum „țigări” sau „tutun”
Interceptări telefonice explozive, în dosarul unor ieșeani acuzați de contrabandă cu țigări! Indivizii au fost prinși vorbind codat între ei! Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Huși au dispus condamnarea lui Claudiu Voica la 5 ani și 2 luni de pușcărie, Ciprian Moșneguțu a primit o pedeapsă de 5 ani și 4 luni de temniță, Rojel Ferariu, Ștefan Alexandru Mihalachi și Paul Panait Bârceanu – câte 3 ani și 4 luni de închisoare, în vreme ce Remus Moșneguțu, Cătălin Moșneguțu și Andrei Ursache au fost condamnați la câte 5 ani de detenție. Totodată, Iulian Stoica a primit o pedeapsă de 7 ani și 3 luni de pușcărie. De asemenea, la Gabriel L. și Gabriel Vali C. a fost aplicată măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, iar la Alexandru Lucian L. a fost aplicată măsura educativă a internării într-un centru de detenție pentru 2 ani.
În plus, instanța i-a obligat pe cei 12 să achite către ANAF despăgubiri în valoare totală de aproximativ 200.000 de lei. Mai mult, judecătorii au confiscat de la ieșeni 3 autoturisme, 4.082 de pachete cu țigări de proveniență din Republica Moldova, cutii cu tutun, precum și substanțe anabolizante, precum Nandrolona D, Testosterona E, Parabolon, Nadroged, Nandrolona F, Primobol, Stromboject Aqua, Aquatest, Testosterona C și Sustamed, dar și 3 chingi din material textil sintetic tip bandă. Sentința nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de 4 dintre cei 12.
Ieșenii, acuzați de contrabandă cu țigări pe malul Prutului
Procesul celor 12 indivizi din județul Iași a început pe 25 mai 2018.
„În perioada februarie – mai 2018, un grup de persoane, rămase neidentificate, cetățeni moldoveni, a introdus ilegal în România, peste Râul Prut, bunuri provenite din activități de contrabandă, țigări și substanțe anabolizante, de proveniență din Republica Moldova. Ulterior introducerii în țară, un alt grup de persoane a preluat de pe malul Râului Prut, în mai multe rânduri, de pe raza localităților Drânceni și Zberoaia, bunurile anterior amintite care erau transportate de către inculpați în municipiul Iași și comercializate către diferite persoane, prin evitarea plății taxelor datorate bugetului de stat, fapt ce a dus la obținerea unor importante venituri nelegale.
Pe 8 februarie 2018, o patrulă din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, în timp ce efectua serviciul de supraveghere, în jurul orei 23:15, a observat un autoturism marca Renault Megane care a preluat, de pe o stradă lăturalnică ce face legătura cu casele ce duc către malul râului Prut, mai multe colete învelite în folie de culoare neagră. În acest context, agenții, folosind semnalele luminoase și acustice, au încercat oprirea autoturismului în cauză, pe comunicația DN 28, iar autoturismul în cauză nu a oprit pentru control, motiv pentru care s-a inițiat urmărirea autoturismului, care a plecat pe DN 28. Pe timpul urmăririi, s-a constatat că, împreună cu autoturismul respectiv, în activitatea de contrabandă, având rolul de antemergător, era implicată și o altă mașină, care, în perioada urmăririi, în mai multe rânduri, a încercat șicanarea în trafic a autoturismului Poliției de Frontieră.
În timpul urmăririi, autoturismul a fost abandonat de către conducătorul auto pe o stradă lăturalnică din localitatea Isaiia, județul Iași. Cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului, în portbagajul acestuia, au fost descoperite 3 colete învelite în folie de culoare neagră, prevăzute cu chingi pentru transportul pe umeri, specifice celor întâlnite la transportul coletelor de contrabandă trecute peste râul Prut”, au afirmat procurorii.
Interceptări incendiare: „Nu mă mai suni pe număru’ ista!”
Oamenii legii au precizat că suspecții schimbau foarte des cartelele telefonice, pentru a evita interceptarea convorbirilor. În urma interceptărilor efectuate, a reieșit că, începând cu data de 10 februarie 2018, suspecții au purtat zeci de convorbiri care au fost interceptate:
C.V.: – Da!
X (bărbat):- Ce faci, ăi?
VC: – Bine, ăi! Tu ce faci?
X (bărbat): – Vezi c-o zis C. să-l suni oleacă!
VC: – Bini!
X (bărbat):- Vezi, nu mă mai suni pe număru’ ista!
VC:- Să-l sun eu?
X(bărbat):- Da, da’ vezi să nu mai suni pe număru’ ista!
Din convorbirea pe care unul dintre inculpați o are cu un altul pe 10 februarie 2018, la ora 11:24:32, reiese îngrijorarea cauzată acestuia de pierderea autoturismului și a coletelor cu anabolizante și consecințele pe care le-ar putea avea asupra sa acest fapt, după întâlnirea pe care aceștia urmau să o aibă în municipiul Iași cu destinatarul produselor de contrabandă:
VC:- Da!
X(bărbat):- Ce faci?
VC:- Da’ ce să fac, ăi, bine!
X(bărbat):- A!… Da’ pe unde ești?
VC:- Unde-s,… pe drum, ăi!
X(bărbat):- C…, i-ai dat aia lu’ P.?
VC:- Ce să-i dau lu’ P.?
X(bărbat):- åia, care…sau ce ai (neinteligibil) sau i-ai pus tu?
VC:- I-am dat lu’ G. să-i pună, ăi!
X(bărbat):- åi, da’ asta trebuia să-i dai lu’ P., ăi!
VC:- åi, eu nu mă mai întâlnesc cu el, ăi, că nu mai am voie, ăi! Tu ești nebun, ăi?!
X(bărbat):- A!…
VC:- Nu mă mai întâlnesc cu el!
X(bărbat):- Când… i-o pus?
VC:- Nu i-o pus! Luni!
X(bărbat):- Oricum, trebuie să-l sun eu pe el!
VC:- Păi, sună-l pe el!
X(bărbat):- Și… Da’ cât, cât i-ai dat?
VC:- Nu ți-am zis, i-am dat șase, ăi! Ți-am zis că i-am dat… Îi dau și eu unu, i-am dat unu și gata! Ai, tu mă suni (neinteligibil). Ai, te-am rugat frumos să nu mă mai suni până luni, ăi, nu?!
X(bărbat):- Păi, nu te mai sun!
VC:- D-apoi, numai din cauza ta, ăi! Numa’ din cauza ta, că suni întruna și întrebi, că așa curios ești tu!
„M-o turnat cineva, am pierdut tot!”
Pe 17 aprilie 2018, doi dintre inculpați discută la telefon despre faptul că unul dintre ei nu a fost cooptat la activitatea de contrabandă și nici nu a fost recompensat cu bani după acea activitate, așa cum au procedat în datele anterioare:
MC: – Nu mânca c… nici lu’ (neinteligibil), nu i-am zis, da’ trebuia să-i zic aseară, știi?!
VC: – Ce?
MC: – Că, atunci când ați făcut fără mine, puteați să treceți pe la mine, să-mi lași măcar de un, de un pachet de… „sare” și nu mi-ai lăsat!
VC: – Ești…, ești nebun! Tu cred că ești nebun!
MC: – Eu sunt nebun, eu știu că sunt nebun!
VC: – Ia, ia să vezi, când m-am dus fără tine și am făcut! Ci am făcut?! Am dat-o de gard, prostule! Am pierdut tăt, tăt, că m-o turnat cineva! Tot! Și mașină și tot!
MC: – Păi, da, ăi!
VC: – Tu ești prost!
MC: – (neinteligibil)
VC: – Nu, nu, da n-o fost ăi, c-o fost pi moment, atunci, și tu n-ai răspuns. Am zis: A, hai, să ne ducem! Și nici eu nu am știut, nici eu nu am știut! Eu am aflat cum ar fi pe la vreo 6:00, știi?! N-am mai avut cum să mai zic că nu!
MC: – Da’, ăi, da, nu-i…!
„Uăi, sută în mie înseamnă un rahat! Mie-n sută, boule!”
Din interceptările înregistrate în cauză a reieșit faptul că, după o perioadă în care s-au preocupat pentru înlocuirea posturilor telefonice, despre care considerau că sunt cunoscute de polițiști, unii dintre suspecți au reluat discuțiile la începutul lui martie 2018, atât între ei, cât și cu alte persoane pentru organizarea unor noi activități de contrabandă.
„Într-o convorbire, a reieșit faptul că suspecții folosesc un limbaj codificat pentru zona în care desfășoară activitatea de contrabandă și au numerotat zonele cu numere de 1 la 4, în funcție de stâlpii de frontieră care sunt în zonă”, au precizat anchetatorii.
Deși discuțiile între inculpați privind desfășurarea de acte de contrabandă au continuat, din cauza vremii și a unor neînțelegeri între inculpați și între aceștia și cetățenii moldoveni care le furnizau bunurile de contrabandă, nu s-au concretizat în desfășurarea unor activități de trecere a bunurilor peste frontieră.
O nouă activitate de contrabandă a fost organizată pentru seara zilei de 12 aprilie 2018, activitate ce a fost monitorizată de polițiștii de frontieră, în vederea prinderii în flagrant a persoanelor participante:
BPP: – Da, ce ai făcut sau vorbim?
VC: – Vină până la mine că vorbim. Mergem sută în mie astăzi încolo!
BPP: – Băi, (limbaj obscen) în mă-ta, cu suta în mia mă-tii și cu mă-ta cu tot!
VC: – Sută în sută!
BPP: – Sută în mie, sută în mie, sută în mie (limbaj obscen)… Uăi, sută în mie înseamnă un rahat! Mie-n sută, boule!
VC: – Uăi! Uăi! Uăi, vezi că se odihnește inima în tine! (râde)
BPP: – (limbaj obscen) cu inima, cu tot!
Cu antemergătorul, pentru a nu fi prinși de polițiști: „Te uiți pe stradă, da?!”
Anchetatorii au afirmat că, pe 12 aprilie 2018, inculpații au preluat marfa și au avut un antemergător, pentru a nu fi prinși în flagrant de oamenii legii:
FR: – Da , Găbițu!
LG: – Uăi, te-ai dus la târg?
FR: – Îh?
LG: – Te-ai dus la Răducăneni?
FR: – Acuma am ajuns!
LG: – Uăi, da ar fi bun să tragi o fugă înapoi să te uiți de la vale de stradă, uăi! Pe unde ne-am coborât noi, uite de la vale de stradă că s-o oprit o mașină acolo, fix unde ne-ai lăsa pe noi, pe noi!
FR: – De asta de poliție, nu?!
LG: – Nu știu, nu știu ce-i! Vii rapid încoace, tragi o fugă, te uiți așa pe stradă, da? Te uiți la vale, te uiți la vale de… de drumul ista de la noi, da? Ai auzit, uăi?
FR: – Hai că vin acuma, mă întorc!
Într-o altă conversație, inculpații constată că, prin zonă, trec mașini de Poliție și ale Poliției de Frontieră:
LG: – Tu vii înspre noi?
FR: – Da, măi, vin încolo!
LG: – Uite-te atent la toate mașinile care vin înspre tine!
FR: – Uite acuma a trecut una de Frontieră mare!
LG: – Pe unde ești tu?
FR: – Sunt în Răducăneni!
LG: – Nu, înseamnă că-i alta! Hai, vină încoace, că acu o plecat de aicea, să vedem dacă e a lor! O plecat înspre tine! Te uiți atent la mașini!
FR: – Da o trecut una cu girofarele aprinse, știi, ți-a, zis, nu?!
LG: – În care parte?
FR: – Încolo, când, exact când v-am lăsat eu, n-am mai mers vo’… până în satul celălalt…!
LG: – Înseamnă că a lor era, uăi!
FR: – Îh?!
LG: – Dacă vii încoace te uiți, te uiți după dânșii numaidecât!
FR: – Da, da, da!
Marfa le-a fost furată de pe malul Prutului!
Oamenii legii au mai surprins o convorbire în cadrul căreia suspecții susțin că țigările de contrabandă lăsate pe malul Prutului de către cetățeni moldoveni le-au fost furate!
VC: – Da, uăi!
LG: – Uăi, zii lu’ ceala să vie să mă ieie de aicea, că-mi bag (limbaj obscen) în gura ta!
VC: – De ce?
LG: – Liber!
VC: – Îm?
LG: – Liber, uăi!
VC: – Nu-i nic’?
LG: – Nu!
VC: – Te-o sunat?
LG: – M-o sunat și s-o luat, o zis!
VC: – Îm!
LG: – S-o luat, uăi, de acolo de unde le-o pus ei, s-o luat! Le-o furat cineva!
VC: – Ia, hai, pa!
LG: – Sună și zi să vină să ne ieie!
VC: – Da, hai! Pa! Pa!
„Telefonul lui o fost pe la răpănoșii ceia!”
Anchetatorii au constatat că suspecții se temeau să sune pe anumite numere, considerând că oamenii legii le cunosc și ar putea fi interceptate:
LG: – Da, uăi!
VC: – Ce faci, uăi?
LG: – Stau, ce să fac?!
VC: – Îi bun, uăi! Nu știu, uăi, eu încă n-am aflat nica!
LG: – A, da, deaja ceala s-o apucat de dat în gușă!
VC: – Aha, da, nu-l mai suna și nu-i mai zi, uăi, te rog, că asta îi…, de asta îi problema, de asta nu putem nica, uăi! Tu ai observat că, de când așa, nu mai, nu mai merge nica, tot numa’ rău îi! Cu telefoanele ieste… nu-s bune, uăi, nu-l mai băga tu pe aceala în seamă, lasă-l așa, mai moale, numa’ în caz de ai nevoie disperată de ceva sună-l!
LG: – Da!
VC: – Că telefonul lui o fost pe la răpănoșii ceia, știi?!
LG: – Așa-i!