Prima pagină » Sanatate » Înțepătura de viespe este periculoasă? Ce spun medicii

Înțepătura de viespe este periculoasă? Ce spun medicii

21 mai 2024, 10:57,
BZI.ro, în Sanatate

Înțepătura de viespe este pentru majoritatea oamenilor extrem de dureroasă. Aceasta produce o durere ascuțită, urmată de umflarea și înroșirea zonei înțepate și sensibilitate crescută a pielii.

Cum identifici înțepătura de viespe

Dacă simțiți că v-a înțepat ceva și ați văzut adineauri în preajma dumneavoastră o albină de dimensiuni mai mari, ei bine, este posibil să vă fi înțepat o viespe. Încercați pe cât posibil să rămâneți calm și să căutați o oglindă, pentru a vedea dacă și-a lăsat acul în piele sau nu. De cele mai multe ori, acesta este vizibil.

Dacă și-a lăsat acul în piele, căutați să îl scoateți cu o pensetă sau ac. Medicii nu recomandă să prindeți sau să apucați cu degetele acul insectei pentru că astfel veți elibera veninul și doar veți înrăutăți situația. Apoi, dezinfectați zona cu apă oxigenată sau spirt sau dacă nu aveți la îndemână, apa și săpunul sunt perfecte. După aceea, este foarte important să aplicați gheață la nivel local (acolo unde v-a înțepat). Bătrânii recomandă ca în loc de gheață dacă nu aveți puteți aplica și lama unui cuțit.

În cazul persoanelor care se ştiu cu alergie la venin și care au fost înțepate de viespe, acestea sau cei apropiaţi trebuie să sune imediat la 112 pentru a fi transportate la spital. Dacă apar semne de gravitate, cum ar dificultăţile la respiraţie, umflarea feţei, limbii sau a gurii, pentru că sunt cazuri în care înţepătura este în gură sau în gât (pacientul a muşcat dintr-o felie de pepene, de exemplu), atunci se apelează de urgenţă 112 în vederea transportului la spital.  Umflarea feţei şi a gâtului sunt semne de şoc anafilactic, caz în care se impune intervenţia medicală de urgenţă. Înţepăturile multiple de viespe pot genera, de asemenea, o reacţie gravă, motiv pentru care victima necesită prezentarea la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Este înțepătura periculoasă?

Înțepătura de viespe poate fi periculoasă, dar gradul de pericol variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv sensibilitatea individuală a persoanei înțepate și numărul de înțepături.

Pentru majoritatea oamenilor, înțepătura de viespe cauzează durere, roșeață, umflare și mâncărime la locul înțepăturii. Aceste simptome sunt, de obicei, temporare și se rezolvă de la sine în câteva ore până la câteva zile. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la veninul de viespe. Aceste reacții pot varia de la ușoare la severe.

O singură înțepătură de viespe poate fi gestionabilă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, un număr mare de înțepături poate fi periculos chiar și pentru persoanele care nu sunt alergice, din cauza cantității mari de venin injectat. În cazuri rare, locul înțepăturii de viespe poate deveni infectat. Semnele unei infecții includ creșterea roșeții, durere intensă, febră și apariția de puroi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *